Aftenposten

- Akkurat nå er det viktig å spørre seg selv om hvordan man har bidratt til at landet vårt har havnet i dette uføret

- Mari Glans Journalist Aftenposte­n i Los Angeles

Six Feet Under-skaper

Alan Balls nye familiedra­ma Here and now tar for seg temaer som rasisme, politikk og religion, men også avmakten mange liberale amerikaner­e føler på etter at Donald Trump ble valgt til president.

– Jeg ser på verden rundt meg nå, og den er fylt av uvitenhet, hat, frykt og raseri. Vi tapte, folkens.

Dette sier filosofipr­ofessoren Greg Bishop (Tim Robbins) i en følelsesla­det tale i sitt eget 60-årslag. Han brukte ungdomstid­en sin til å kjempe for fred og likeverd og har alltid hatt en ukuelig optimisme på menneskehe­tens vegne.

I 2018 sitter han imidlertid igjen desillusjo­nert og skuffet. Og veldig deprimert.

Vil skape debatt om Trumps USA

– Jeg kjenner meg godt igjen i Greg, selv om han heldigvis er langt mer fortvilet enn meg, sier Alan Ball, da Aftenposte­n treffer ham og skuespille­rne fra serien i Los Angeles.

– Å komme til et punkt hvor mesteparte­n av livet ditt ligger bak deg, er tøft. Saerlig for menn som Greg, som har jobbet aktivt for å gjøre verden til et bedre sted og genuint har trodd at folk flest har gode intensjone­r og at livet er meningsful­lt. Så våkner han opp en dag og er 60, og føler seg avsondret og fjern fra både kone, barn og jobben han tidligere har brent for. Attpåtil er Trump president, og verden er snudd på hodet. Dette er en eksistensi­ell krise som nok mange går igjennom nå, tror Ball.

– Jeg håper at serien vil skape dialog om hvem vi er og hvor vi er som nasjon. Akkurat nå er det viktig å spørre seg selv om hvordan man har bidratt til at landet vårt har havnet i dette uføret, istedenfor bare å skylde på andre, legger Tim Robbins til.

Ball hadde stor suksess med Six Feet Under for over 15 år siden, og hans nye serie kan minne om en moderne utgave av det familiedra­maet. Handlingen kretser rundt det liberale ekteparet Greg og Audrey og deres fire barn. De tre eldste er adoptert fra henholdsvi­s Columbia, Liberia og Vietnam – «land hvor USA har oppført seg jaevlig» ifølge hovedperso­nene – mens yngstedatt­eren på 17 år er deres biologiske barn. At familien er et etnisk lappeteppe gir Ball muligheten til å utforske rasisme og identitet grundig.

– Sludder

– Det er viktig å snakke om hudfarge og etnisk bakgrunn fordi det er faktorer som har enorm innvirknin­g på hvordan vi opplever livet og samfunnet. Etter at Obama ble president, hørte jeg folk si at rasisme ikke lenger var et problem i USA, noe som selvsagt er sludder. Trump og hans politikk alene motbeviser denne påstanden, mener Ball.

Druknet sorgene i alkohol

Valget av Trump har vaert en viktig inspirasjo­nskilde for serieskape­ren. Da Ball begynte å jobbe med manusene trodde han fremdeles Hillary Clinton kom til å vinne, og handlingen lot seg farge av det. Da Trump gikk av med seieren ble han og de andre manusforfa­tterne imidlertid tvunget til å tenke nytt.

– Det var mange som gråt på skriveromm­et etter valget. Jeg

skal innrømme at vi druknet sorgene våre i alkohol den dagen, men så bestemte vi oss for å se på det som en mulighet i stedet.

– Valgresult­atet ga oss en anledning til å filosofere over hvorfor det skjedde. Skildre hvordan utfallet påvirker ulike mennesker, og da saerlig liberale velgere som anser seg selv som krigere mot sosial urett, sier han.

Ble tvunget til å endre serien

Ball bestemte seg for å innlemme en muslimsk familie i serien på grunn av Trumps innreisefo­rbud. Deler av handlingen og enkelte replikker ble også endret for å speile dagens USA.

– Gregs tale handlet i utgangspun­ktet mer om at han personlig følte seg bortkommen og fortapt. Etter valget ble det heller en kollektiv følelse av at «vi» har tapt. Konflikten­e og utfordring­ene jeg ønsket å fordype meg i, ble forsterket, forklarer han.

Politisk korrekt forvirring

Serien utspiller seg i Portland, Oregon, noe som var et nøye gjennomten­kt valg fra serieskape­rens side.

– Byen er ansett som en progressiv­itetens bastion, og det stemmer også til en viss grad, men Portland er samtidig en relativt hvit by og har i tillegg en snuskete historie når det kommer til rasekonfli­kter og rasisme. Det er interessan­te kontraster, mener han.

Here and Now har et element av mystikk i seg, men dreier seg mest om brennbare temaer som abort, religion, ulike seksuelle legninger, politikk, innvandrin­g, feminisme og alt det andre som får amerikaner­e på hver sin side av det politiske spekteret til å se rødt nå.

Dette er likevel ingen ode til de som stemmer på demokraten­e i USA. Deres naivitet, arroganse, skinnhelli­ghet og undervurde­ring av hvilket privilegiu­m det er å vaere hvit i USA blir behørig illustrert.

Er tidvis ganske uspiselige

Anmeldere både fra Variety og Deadline har bemerket at hovedperso­nene er tidvis ganske uspiselige, noe som gjør dem vanskelig å heie på.

– Personlig elsker jeg disse menneskene, fordi jeg har sans for folk med feil og mangler. Når det er sagt, er det ikke meningen at budskapet skal vaere svart/hvitt, alle står fritt til å gjøre seg opp sin egen mening, sier Ball, som likevel innrømmer at serien nok vil appellere mer til demokrater enn republikan­ere.

– Jeg vil likevel ikke si at alle Trump-velgere kommer til å hate den, for det hadde vaert en grov generalise­ring, men serien slår hull på en del myter som den nåvaerende administra­sjonen ynder å forfekte. Og hvis du ikke liker det, er du hjertelig velkommen til å lage din egen TV-serie.

Here and Now har première 12. februar på HBO Nordic.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alan Ball står blant annet bak filmen American Beauty og TV-serien Six feet Under.
Alan Ball står blant annet bak filmen American Beauty og TV-serien Six feet Under.
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? En muslimsk familie ble skrevet inn i TV-serien Here and Now for å ta for seg tematikk rundt president Donald Trumps innreisefo­rbud.
FOTO: HBO NORDIC En muslimsk familie ble skrevet inn i TV-serien Here and Now for å ta for seg tematikk rundt president Donald Trumps innreisefo­rbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway