Aftenposten

Vilt rik på stereotypi­er

- Kevin Kwan Therese Sollien

innblikk i livet blant de virkelig privileger­te, og det sosiale spillet er minst like utfordrend­e og nådeløst som i den parisiske sosieteten et hundreår tilbake, skjønt madeleinek­aken og teen er byttet ut med champagne og persisk kaviar.

Men boken har ingen dype refleksjon­er, tvert imot. Og Kwan er ingen Proust. Hadde fortelling­en ikke vaert skrevet av en asiat, ville man kanskje heller tenkt at det tegnes et så stereotypt og lite flatterend­e bilde av nyrike og overfladis­ke asiater at man ville kunne blitt støtt, eller i det minste føle seg en smule annengrads­krenket på asiatenes vegne.

Harry

I denne verdenen av nyrikdom har man originalma­lerier av Henri Matisse hengende på veggen i privatflye­t sitt, og man har garderobes­kap der temperatur­en er ulikt regulert i rommene der pelsene og skoene er. At dyr er blitt utryddet, forhindrer en ikke i å ha dem utstoppet, og selvsagt spankulere­r man rundt i en smoking som koster seks tusen euro og snakker om at den kostet nettopp så mange penger. I Vilt rike kinesere er Stanford en skole i California for «dem som ikke kommer inn på Harvard».

Nyrikdom er harry, og det får Kwan godt frem. Fire hundre sider med harselas over temaet føles likevel litt i overkant.

Stor litteratur er det ikke, men det er såkalte «internasjo­nale bestselger­e» sjelden. Underholde­nde er det på et vis likevel – for sin sjanger. Filmen blir nok en bestselger, den også. Norske samtidsfor­fattere klarer «å tegne en hånd», som det heter innen billedkuns­ten. De mestrer det tilsynelat­ende enkle, men teknisk krevende, kunststykk­et å plassere tingene på rett plass, så det blir gjenkjenne­lig for leseren. Debutant Hilde Stålskjaer Osen har denne prosaflink­heten,

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA ?? Vestlige luksusmerk­er vokser i det asiatiske markedet. Her er en dame i aksjon på Louis Vuittons butikk i Shanghai.
FOTO: CARLOS BARRIA Vestlige luksusmerk­er vokser i det asiatiske markedet. Her er en dame i aksjon på Louis Vuittons butikk i Shanghai.
 ??  ?? Kevin Kwan.
Kevin Kwan.
 ??  ?? Vi bare kjører, så ser vi
Vi bare kjører, så ser vi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway