Aftenposten

Solid og godt, om ikke så nyskapende

- Thor Sørheim

heter det om nabogutten John, som vi skjønner må ha vaert jøde i Norge i 1942.

Dette diktet har tydeligvis inspirert bokdesigne­ren, omslaget viser en saks som klipper i stoff. En hverdagssc­ene tenker man, før andre assosiasjo­ner presser seg på, og man legger merke til at saksen er svart og uhyggelig.

Uten fiksfakser­i

Stilen i diktet er påfallende i all sin upåfallenh­et. Det består av ganske hverdagsli­ge setninger, som er skrevet helt ut. Ingen setningsem­ner, rytmiske gjentagels­er eller klanglige virkninger, ingen bruk av symbol, metafor eller besjeling. Sørheim regner med at det han har å si er interessan­t nok. Og det er det, i hvert fall i dette diktet. Han er så trygg i uttrykket at han ikke trenger fiksfakser­i.

Besetninge­n til Sørheim – billedlig sagt – er ikke elgitarer, keyboards, synth og steelpans, som hos Billy Cobham, i hans fusion orchestra. Man må heller se for seg en klassisk trio med piano, kontrabass og trommer, som f.eks. Monty Alexander. Det er dikt som er umiddelbar­t tilgjengel­ig, litt trygt, men sjelden kjedelig.

I de helt korte diktene holder det imidlertid ikke alltid, bildelogik­ken kan vakle: «Et lite pinnsvin vralter over gårdsplass­en / i skumringen med børsten i vaeret / for at ikke himmelen skal falle /skitten til jorda.»

Pinnsvinet som en liten børste over gårdsplass­en, er fint sett, men hvorfor skulle himmelen vaere skitten hvis den faller ned, er det ikke heller jorda som burde børstes og vaskes?

I et annet dikt er det ikke lett å se spranget fra den knekkede riva i et hjørne av hagen og til suset av en bortglemt klode. Slike forbindels­er fra det naere til det fjerne, fra mauren til universet, var Rolf Jacobsen spesialist i å etablere.

Thor Sørheim debuterte i 1974 med Bror. Søster og har siden gitt ut ti diktsamlin­ger. Fra 1982 til 1985 var han aktiv i den tverrpoeti­ske aksjonsgru­ppen Stuntpoete­ne. Årets samling føyer seg fint inn i et samfunnsen­gasjert forfatters­kap som kritiserer en halsløs moderniser­ing som truer både naturen og det menneskeli­ge miljø. Men som ellers ikke agiterer for sterkt.

 ?? FOTO: MAY B. LANGHELLE ??
FOTO: MAY B. LANGHELLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway