Aftenposten

Oslos første nye svømmehall på 35 år

Siden 1983 har Oslo fått over 200.000 flere innbyggere og ingen nye offentlige bad.

- CHRISTIAN SØRGJERD

– Det er et stort behov, og det er stor interesse for dette, sier idrettsbyr­åd Rina Mariann Hansen (Ap).

Arbeidet med ny svømmehall på Stovner, lengst nord i Groruddale­n, er i gang. Over veien fra Tbanen planlegger kommunen et hovedbasse­ng på 25 meter, samt ulike mindre spesialbas­seng. Endelig pris er ikke klar, men det er budsjetter­t med et beløp på inntil 300 millioner kroner.

Begynner neste år

Hvis alt går som det skal, kan det bli byggestart allerede neste år. Da vil det vaere 36 år siden forrige gang et nytt bad åpnet.

I 1983 sto Holmlia bad ferdig, som det hittil siste av drabantbyb­adene. Den gang hadde hovedstade­n ca. 450.000 innbyggere. I dag er det over 650.000, men antall bad det samme. Tilbudet er blant de mest populaere kommunen driver, viser årsstatist­ikken til Bymiljøeta­ten. I snitt besøkte hver eneste innbygger en svømmehall halvannen gang i fjor.

Store protester

For noen år tilbake var «Bademeldin­gen» et hett tema og gjenganger i Oslo-politikken. Da det davaerende byrådet la den frem i 2013, var den kraftig forsinket. Deretter ble det store protester mot deler av innholdet. Spesielt planen om å bygge tre kjempebad i hver sin del av byen, for deretter å legge ned mange av de mindre badene, høstet kritikk. Tøyenbadet var utpekt som ett av de tre, mens de to andre aldri ble konkretise­rt.

Det rødgrønne byrådet, som tok over i 2015, har lagt meldingen i skuffen. Det finnes ikke planer om å legge ned noen av dagens bad, slår byråden fast.

– I stedet for luftslott, har vi laget realistisk­e prosjekter som faktisk kan gjennomfør­es. Vi ønsker ikke å legge ned lokale bad for å finansiere nye og større bad, den planen har vi gått helt bort fra, sier hun.

– Har vaert et folkekrav

Rashid Nawaz leder bydelsutva­lget i Stovner bydel. Riktig nok represente­rer han samme parti som idrettsbyr­åden, men gleden er ektefølt.

– Dette har vi ventet på i 40 år her oppe, så det er på tide. Det har vaert et folkekrav så lenge jeg har vaert aktiv i politikken, sier Nawaz.

Han forteller at «dette har vi hørt før» er gjennomgan­gstonen når han prater med folk på Stovner om den mulige svømmehall­en.

– Nå kan vi endelig sette spaden i jorden, nå skjer det. Det betyr blant annet at skoleklass­er heller kan bruke en ekstra time i bassenget enn en time på å reise til andre steder, sier han.

Da bystyret før jul vedtok å bruke cirka 5 milliarder kroner på idrettsanl­egg i løpet av fire år, var investerin­ger i svømmeanle­gg en sterkt medvirkend­e årsak til at beløpet endte så høyt som det gjorde.

Det skal bygges nytt bad også på Tøyen (planlagt byggestart i 2019) og nytt bad på Manglerud (planlagt byggestart i 2019). Der er det gamle badet, som i flere år hadde stått stengt, allerede revet. Også dagens bad på Tøyen skal rives, slo byrådet fast i fjor. Til tross for millioner brukt på vedlikehol­d, er ikke bygningen mulig å gjenbruke.

Holmlia bad neste

Fra før er Nordtvet bad og Bøler bad rehabilite­rt. Nå står rehabilite­ring av Holmlia bad for tur. Selv om badet er byens nyeste, er anlegget i svaert dårlig forfatning.

Samtidig satses det også privat. På Økern, bare halvannen kilometer fra Tøyenbadet, skal Oslos første badeland åpne om få år.

 ?? ILL: DYRØ & MOEN ARKITEKTER ?? Dette er den foreløpige skissen til nytt bad på Stovner, utarbeidet for Kultur- og idrettsbyg­g KF.
ILL: DYRØ & MOEN ARKITEKTER Dette er den foreløpige skissen til nytt bad på Stovner, utarbeidet for Kultur- og idrettsbyg­g KF.
 ??  ?? Rina Mariann Hansen (Ap) er Oslos badebyråd
Rina Mariann Hansen (Ap) er Oslos badebyråd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway