Aftenposten

Slik blir Oslos kloakk behandlet:

-

Oslos kloakk renner annerledes enn kloakken i London. Istedenfor at kloakken renner gjennom rør og samles i et stort basseng, som var tilfelle i London, blir Oslos kloakk sendt til anlegget på Slemmestad gjennom et rør som ikke er større enn tre meter i diameter. Denne tunnelen spyles også to ganger i uken, forklarer administre­rende direktør i vannrensea­nlegget VEAS, Ragnhild Borchgrevi­nk.

– Når det er sagt, skulle vi gjerne utviklet teknologie­n vår for å ta hånd om fettet på en mer effektiv måte. Vi har ingen egen prosess for å skille ut fettet i dag, det går gjennom systemet vårt, forklarer Borchgrevi­nk.

Når fettet går gjennom anlegget på Slemmestad blir de største bitene fanget opp underveis. De kan bli opptil 50 cm i diameter. Det som ikke fanges opp av ristene blir gjort om til slam sammen med resten av det som går gjennom systemet – et gjødselpro­dukt som sendes ut på jordene.

Bekkelaget Vann AS har også hatt et eget fettmottak som tar seg av fettet fra industrien – som frityrkoke­ren på McDonalds. Nå bygger de et nytt. Fettvett.no koster fjerningen av fett i avløpsrør millioner av kroner i året allerede. Det er sannsynlig­vis over 120.000 rotter i Oslo og Akershus, ifølge nettstedet.

I gamle kloakksyst­emer, som for eksempel i London, blir det et kjempeprob­lem når fettet klumper seg opp, suger til seg alt mulig fra kloakkens skitneste kroker og blir til enorme klumper.

Viser hvordan vi lever nå

Skal fettet vi kaster i vasken og do brukes til kunst, bør det altså renses først. Kunstneren Arne Hendriks forteller at han kunne brukt renset kloakkfett til sitt kunstverk Fatberg Island, men han velger å bruke rent fett for at det ikke skal gå ut over dyrene i naerområde­t, som kommer for å spise fra øyen.

Likevel tror han absolutt at fettet fra kloakken kan bli et kunstverk og at ideen om å stille ut Londons fettklump er briljant.

– Det er en samtids artefakt som viser hvordan vi lever akkurat nå. Arkeologer kan grave opp colaflaske­r eller datamaskin­er fra denne tidsperiod­en, men fettberget forteller så mye både om overforbru­k, stoffene vi putter i oss, helsetilst­and – alt. Fettet absorberer alle disse nydelige tingene, sier Hendriks.

Fettberg i Hammerfest

Målet for Hendriks er å lage fettøyen så stor at han selv, som veier 89 kg, kan stå på den. Han forteller at vi gjerne kan få fettøyen til Norge – om vi vil ha den.

– Den siste måneden har vi faktisk fantasert om å flytte fettøyen vår til Hammerfest, sier Arne Hendriks.

Grunnen er at vannet i Amsterdam blir for varmt i mai.

– I juli hadde vi åpningsfes­ten for «Fatberg Island», hadde vi invitert mange for å se at vi tok fettet ut fra en inkubator og over i vannet. Det ble en spektakula­er katastrofe, for det hele falt nesten fra hverandre på grunn av varmen, forteller Hendriks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway