Aftenposten

Feil om OL i Oslo

-

Ut fra hva som står skrevet i flere gamle kilder, opplyste vår lokalhisto­riske Oslo før-spalte at bobsleighb­anen gikk i Korketrekk­er’n i 1952 og at skøyteløpe­ne ble arrangert på Frogner stadion. Ingen av disse opplysning­en stemmer, så takk til alle som skrev inn for å korrigere.

Den siste først: Lengdeløp gikk ikke på Frogner stadion, de gikk på Bislett.

Når det gjelder bobsleighb­anen, er det en vanlig Oslo-sannhet at den gikk i Korketrekk­er’n. Det gjorde den imidlertid ikke; den gikk i en egen trasé omtrent langs den gamle akeveien Heftyebakk­en. Banen ble for øvrig laget av to sveitsiske spesialist­er som en islagt renne i hardpakket snø.

Italienern­e bodde i en barhytte i to vintre mens de bygde den, og isla den ved å hente vann fra Øvresetert­jern. Banen ble stående til den smeltet.

Arnbjørg Kjos (født Barhaugen) bodde på Skjennungs­tua i 1952 og kan berette om naerkontak­t med banen: «Bobsleigba­nen startet på høyre side av Sportsrest­auranten på Frognerset­eren, sett nedenfra. Den krysset bomveien ovenfor Midtstua og endte ved Svendstua.

Etter OL sto det fortsatt igjen boder til oppbevarin­g av bombene ved start. Jeg gikk på Slemdal skole og hadde derfor min skolevei forbi «Sporten». Noen ganger sto jeg på ski ned bobbanen for å komme til skolen.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway