Aftenposten

«Hvilken linje går du på?» Det er alltid litt skummelt å svare

-

Mange ser på yrkesfag som fag for «mislykkede».

«Hvilken linje går du på?», er noe spesielt mange hører i løpet av årene på videregåen­de. Det er alltid litt skummelt å svare, siden det virker som yrkesfag sees på som fag for de «mislykkede».

Jeg selv går på restaurant- og matfag på Rosenvilde VGS og søkte på denne linjen fordi jeg hadde lyst til det. Snittet mitt ut fra ungdomssko­len var mye høyere enn det jeg trengte å ha, som gjorde at jeg var ganske sikker på å komme inn.

Men hvorfor er snittet så mye lavere på yrkesfag? Vel, det er mange som allerede er lei av skole og teori på ungdomssko­len. De mister fokus og vil heller gjøre andre ting. Det gir høyere fravaer og dårligere prøveresul­tater fordi de ikke øver eller orker å følge med i timene.

Mange er nok som meg og ble lei av å sitte stille dag etter dag, bare for å forberede meg til minst tre nye år bak pulten for å lese om all slags anatomi.

Starter på ungdomssko­len

Jeg tror kanskje at det er mange som sliter på videregåen­de fordi de har følt seg misforståt­t og kanskje følt seg som mislykkede på ungdomssko­len. Det er dessverre slik at mange allerede har gitt opp videregåen­de før de har fullført ungdomssko­len. Mange fokuserer mer på festing, alkohol og narkotika når de kommer inn på videregåen­de.

Jeg tror at det vi kan gjøre for å hjelpe de som ender opp med å droppe ut, er å følge bedre med på hva som skjer på ungdomssko­len. Jeg mener at det meste starter på ungdomssko­len.

De som viser svak faginteres­se og som sliter litt med å følge med, burde få tettere oppfølgnin­g på ungdomssko­len og mer hjelp slik at vi kan hindre at motivasjon­en forsvinner. Jeg anbefaler fra egen erfaring at man prøver å ha andre og alternativ­e oppgaver i de fagene som er mest pugging.

Mindre kjefting

Jeg hadde en laerer som var ekstremt opptatt av å hjelpe andre, og han prøvde alltid å hjelpe andre med å øke sin faglige kunnskap. Han var en betydelig faktor for at motivasjon­en min skulle holde seg oppe.

Det som burde gjøres mindre av, er all kjeftingen enkelte elever kan få av laerere både på ungdomssko­len og videregåen­de. Selv har jeg hatt laerere som åpenbart ikke liker meg og som alltid finner en eller annen måte å bli sur på meg. Jeg synes at mange laerere skal sette laererinst­ruksene litt til side og ta hensyn til at det ødelegger all form for motivasjon om laereren aldri viser interesse i å ha deg som elev.

Her hjemme har jeg en mor som er laerer, og det hender hun glemmer at hun er moren min, og ikke laereren min! Jeg tror nok at det alltid vil vaere ungdommer som ikke orker skole og som bare dropper ut, men jeg tror vi kan endre det om vi tar tak tidligere.

 ?? FOTO: SMOLAW / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Jeg tror at det vi kan gjøre for å hjelpe de som ender opp med å droppe ut, er å følge bedre med på hva som skjer på ungdomssko­len, skriver Kim Holmboe (16).
FOTO: SMOLAW / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Jeg tror at det vi kan gjøre for å hjelpe de som ender opp med å droppe ut, er å følge bedre med på hva som skjer på ungdomssko­len, skriver Kim Holmboe (16).
 ??  ?? Kim Holmboe (16)
Kim Holmboe (16)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway