Aftenposten

Vet Erna Solberg egentlig hvor heldig hun er – med hjemland, regjerings­partnere og opposisjon?

Statsminis­ter Erna Solberg. Vet hun egentlig hvor heldig hun er – med hjemland, regjerings­partnere og opposisjon?

- åPå en søndag Per Edgar Kokkvold

Det er ikke lett å vaere toppolitik­er. De er ofte ulykkelige mennesker. En av Abraham Lincolns samtidige sa at presidente­ns melankoli var så dyp at et normalt menneskesi­nn hverken kunne forstå eller lodde dens dybder.

President Woodrow Wilson kollapset av depresjon. En av Margaret Thatchers statsråder, Lord Hailsham, som hevdet å ha kjent hver eneste britiske statsminis­ter siden 1905, sa at de døde ulykkelige alle sammen, fra Arthur Balfour til Harold Wilson.

Det er ikke fullt så trist blant våre regjerings­sjefer. Vi har til og med hatt en statsminis­ter som het Lykke, men navnet fikk han lenge før han ble statsminis­ter.

Smittende ro

Erna Solberg synes fortsatt å vaere en lykkelig statsminis­ter – bortsett fra i #metoo-sammenheng, for she too har fått det å slite med. Solberg er et menneske som lever i fred med seg selv, som har den ro folk setter pris på når det går godt i landet, velferdsst­aten fungerer, og det ikke er noen avgrunn mellom partiene.

Dessuten har hun vaert heldig med sine regjerings­partnere. Fremskritt­spartiet har vist seg langt mer medgjørlig enn de fleste trodde på forhånd. Finansmini­ster Siv Jensen og Finansdepa­rtementet har funnet hverandre. Partiet trives åpenbart godt i regjering. Og Jensen har nå sittet så lenge at hun ikke kan huske noe annet. Bokstaveli­g talt.

Fra to til tre

Og nå er regjeringe­n Solberg altså styrket seg ytterliger­e, med noe ondere tunger enn min vil kalle enda et høyreparti, nemlig Venstre.

Venstre sa gjentatte ganger før valget at det ikke var aktuelt å gå i regjering sammen med Fremskritt­spartiet. Det er blitt kalt et av de mest spektakula­ere løftebrudd i moderne norsk, politisk historie.

Venstre har mange gode primaersta­ndpunkter. Ola Elvestuen, den nye klima- og miljøminis­teren, var som opposisjon­spolitiker motstander av å skyte ulv. Nå administre­rer han ulvejakten og har gitt fellingsti­llatelse på ytterliger­e tre årshvalper fra Julussa- og Osdalsflok­ken, som iherdige jegere har vaert så heldige å oppdage. Men Elvestuen kan i det minste trøste seg med at Senterpart­iet ennå ikke er fornøyd.

Venstre var før valget sterkt mot at Norge skulle sende fanger ut av landet. For Iselin Nybø, den nye ministeren for forskning og høyere utdanning, var det endog «et prinsippsp­ørsmål». Før valget ville de si opp

avtalen med Nederland. Nå vil de forlenge den.

Venstres leder, Trine Skei Grande, kan komme til å bli en betydelig kulturmini­ster, fordi hun har skjønt – som hun selv sier – at kulturpoli­tikken ikke bare er et tilskudd i hverdagen, men en del av selve kjernen i samfunnspr­osjektet. Dessuten har hun en fantastisk evne til å fremstille selv de minste konsesjone­r til Venstre som store, politiske seire. Her får hun god hjelp av Abid Raja. Dette er for øvrig uvurderlig­e egenskaper når det nye regjerings­samarbeide­t skal sementeres.

Drahjelp fra Ap

Erna Solbergs borgerlige prosjekt er ytterliger­e styrket gjennom Arbeiderpa­rtiets kranke skjebne: Det dårlige valgresult­atet, Giske-saken og den etterfølge­nde partikrang­elen. Ap-ledelsen har glemt Stein Ove Bergs samholdssa­ng, «Ta hverandre i hånden og hold», bortsett fra de to første ordene: – Ta hverandre!

Det hjelper ikke at Arbeiderpa­rtiet har taklet varslersak­ene bedre enn Høyre. Aftenposte­n har på endog ment at Høyre har demonstrer­t «bunnløs inkompetan­se» i disse sakene. Men politikk er ikke en rettferdig­hetsøvelse, og neste valg vil ikke bli avgjort på graden av seksuell trakasseri­ng.

Arbeiderpa­rtiet kommer til å reise seg. Men det vil ta tid. Muren de skal over, er høy, og det er aldri lett å bli kvitt et nederlagss­tempel.

Det er dristig å spå, men dersom Norge unngår kraftige økonomiske tilbakesla­g, og slipper store politiske skandaler i de naermeste årene, er det mer sannsynlig at Erna Solberg i 2021 blir statsminis­ter for tredje gang, enn at hun ikke blir det. Det vil si, hvis hun selv vil.

Tyskland uten regjering

Hvilken kontrast til Solbergs konservati­ve kolleger i Tyskland og Storbritan­nia, forbundska­nsler Angela Merkel og statsminis­ter Theresa May!

Tyskland har vaert uten en egentlig regjering i snart fem måneder. Noe som for øvrig har gått veldig bra. Forhandlin­gene mellom Merkels CDU/CSU og Fridemokra­tene (FDP) og De grønne brøt sammen. Etter først på det sterkeste å ha utelukket en ny og taerende storkoalis­jon med de kristelige, gjorde sosialdemo­kratenes leder Martin Schulz helomvendi­ng. Han fikk med seg hele partiledel­sen og litt over halve landsmøtet på å anbefale en ny storkoalis­jon. Men det er SPDs 463.000 medlemmer som nå skal ta endelig stilling til spørsmålet. Et ja fra dem vil gi Tyskland en ny, men kontrovers­iell regjering. Et nei betyr nyvalg, som neppe vil løse noe som helst, dersom man skal tro meningsmål­ingene, hvilket man kanskje ikke skal gjøre.

Harde EU-fronter

Om Merkel har det vanskelig, har statsminis­ter Theresa May det mye verre.

I juni i fjor skrev hun i utrengsmål ut nyvalg til Parlamente­t. Da valgkampen startet, hadde hun 15–20 prosents ledelse. Da valgkampen var over og stemmene talt, var ledelsen skrumpet inn til vel to prosent–og underhusfl­ertallet forsvunnet.

Nå holdes hun oppe av ti nordirske unionister, men det er hennes egne partifelle­r som skaper problemer – EU-motstander­e og EU-tilhengere som hater hverandre, krangler offentlig og setter statsminis­teren sjakk matt.

Finansmini­ster Philip Hammond uttalte nylig at forholdet mellom Storbritan­nia og EU ikke ville endre seg nevneverdi­g etter Brexit, mens utenriksmi­nister Boris Johnson vil ha et klart brudd med EU og truer med å mobilisere det han kaller det konservati­ve kavaleriet. Det er nesten umulig å se for seg en avtale som vil vaere akseptabel for begge fløyer.

Theresa Mays hat trick

Ommøblerin­gene i regjeringe­n etter nyttår skulle vise kraft og fornyelse, men ble i stedet en ren farse. Statsråder som May ønsket å flytte på nektet å flytte seg, og regjeringe­n fortsetter stort sett som før.

David Camerons gamle finansmini­ster, George Osborne, som nå er sjefredakt­ør i London Evening Standard, skrev på lederplass om Mays hat trick: «Den verste ommøblerin­gen, den verste landsmøtet­alen og det verste valgprogra­mmet i moderne historie. Hvis de ikke hadde stått overfor en av de verste opposisjon­er landet noen gang har hatt, ville toryene vaert ferdige», skrev Osborne, med henvisning til Labour-lederen Jeremy Corbyn.

I virkelighe­ten er det tvilsomt om selv han kan redde dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIAM BUTT ?? Det er dristig å spå, men dersom Norge unngår kraftige økonomiske tilbakesla­g, og slipper store politiske skandaler i de naermeste årene, er det mer sannsynlig at Erna Solberg i 2021 blir statsminis­ter for tredje gang, enn at hun ikke blir det. Det vil...
FOTO: MARIAM BUTT Det er dristig å spå, men dersom Norge unngår kraftige økonomiske tilbakesla­g, og slipper store politiske skandaler i de naermeste årene, er det mer sannsynlig at Erna Solberg i 2021 blir statsminis­ter for tredje gang, enn at hun ikke blir det. Det vil...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway