Aftenposten

Nå prøver SørKorea å gjenta USAs suksess

USA har bygget seg opp som økonomisk stormakt med olabukser og James Dean

- Kristoffer Rønneberg Stig B. Hansen (foto) Aftenposte­n i Seoul

Med en miks av synthpop, rap, sminke og ekstremkoo­rdinerte dansebeveg­elser har koreansk popmusikk gitt Sør-Korea et kult image. Det er bra for Samsung og Hyundai.

Med en miks av synthpop, rap, sminke og koordinert­e dansebeveg­elser har koreansk popmusikk gitt Sør-Korea et kult image. Det er bra for Samsung og Hyundai.

– Are you readyyyy? Let’s go!

9000 skrikende jenter løfter de gule lyktene sine og vifter dem vilt idet de syv medlemmene av boybandet Block B løper inn på scenen. De første tonene fra superhiten «Shall we dance» tordner fra høyttalern­e. I neste øyeblikk eksplodere­r hele konsertare­naen – et av OL-anleggene fra 1988 – i et sanseoverv­eldende og forløsende skrall.

– Shall we dance, brøler de tungt sminkede guttene på scenen mens de danser i nøye koordinert­e bevegelser.

– Beul-lak-bi, beul-lak-bi, beullak-bi, svarer publikum – en slags koreansk-engelsk versjon av navnet «Block B».

Det er første gang på to år at gruppen spiller live. Billettene ble revet vekk da de ble lagt ut for salg på tampen av fjoråret, og publikum, som har reist hit fra inn- og utland, er helt tydelig oppspilt. Alle vet hva de skal rope og når de skal rope det – noe de har laert på nettsidene til boybandets mange fanklubber.

24 milliarder visninger

Dette samspillet mellom band og publikum er et unikt element i koreansk popmusikk, best kjent som K-pop. Selve musikken er mindre lokal – en miks av disco, hiphop, tyggegummi­pop og synth-tung europop.Selv om de fleste ordene er koreanske, er musikken dermed gjenkjennb­ar for et globalt publikum. Og dette er noe av årsaken til at K-pop er blitt så stor utenfor Sør-Korea.

Mange ble kanskje kjent med K-pop gjennom Psys giganthit «Gangnam Style», som er blitt vist over tre milliarder ganger på Youtube siden 2011. Men den koreanske musikkindu­strien er langt mer enn Psy. I 2016 omsatte den for naermere 40 milliarder kroner, ifølge The Korea Creative Content Agency.

Samme år ble K-popvideoer vist over 24 milliarder ganger på Youtube.

Hele 80 prosent av visningene skjedde i andre land enn Sør-Korea. K-pop er blitt et globalt fenomen.

Kultureksp­ort for 80 milliarder

Laer deg uttrykket «hallyu». Fritt oversatt betyr det «den koreanske bølgen» og omfatter hele det moderne kulturuttr­ykket som SørKorea har bygget opp de siste 20 årene – gjennom filmer, TV-serier, videospill og ikke minst popmusikk.

Ungdommeli­gheten som preger denne kulturen, er ikke tilfeldig. Det moderne Sør-Korea er skapt i løpet av en generasjon.

Fra 1910 til 1945 var Sør-Korea annektert av Japan. Sørkoreans­k kultur ble undertrykk­et og erstattet med okkupanten­s. Etter krigen overtok diktatoren­e makten i Seoul, noe som heller ikke var gunstig for kulturprod­uksjonen.

Rockemusik­k, for eksempel, var bannlyst på 1970-tallet, noe som gjør at denne referansen på mange måter mangler i dagens kore-

 ??  ?? Alle kjenner Psy og Gangnam Style. Nå er K-pop blitt en gigantisk eksportind­ustri for Sør-Korea – med statlig hjelp.
Alle kjenner Psy og Gangnam Style. Nå er K-pop blitt en gigantisk eksportind­ustri for Sør-Korea – med statlig hjelp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway