Aftenposten

Flere ungdomssko­ler dropper karakterer

8.-klassingen­e på Nordberg ungdomssko­le fikk ikke en eneste karakter før jul.

- HANNE MELLINGSAE­TER

Erfaringen­e med nedtoning av karakterbr­uken på 8. trinn er svaert positive, mener rektor på Nordberg.

– Vi hadde en barneskole­laerer som forberedte oss godt på å få karakterer, så det kom som en overraskel­se, sier Filip Osnes-Ringen (13).

Sammen med et knippe andre 8.-klassinger oppsummer han fordeler og ulemper med et karakterfr­itt første halvår på Nordberg ungdomssko­le i Oslo.

Elevene mener det blir mindre press og sammenlign­ing, samt jevnere jobbing, fordi de ikke legger all innsats inn mot prøver de vet teller mest. I tillegg synes Nordberg-elevene de har fått mange gode skriftlige tilbakemel­dinger på hva de må jobbe med.

På minussiden trekker de frem at når karakteren­e først kom – til jul – så kom det litt brått på.

– Da følte jeg at det ble en stor greie, sier Maia Strøm-Roum.

13-åringene mener noen kan miste en ekstra motivasjon­sfaktor når de ikke får karakterer. I tillegg kan det av og til vaere vanskelig å vite akkurat hvordan man ligger an. Betyr tilbakemel­dingen de får, at de ligger an til en 3-er eller 4-er?

– En ytre motivasjon for noen

Etter to år med nedtoning av karakterbr­uken på 8. trinn er erfaringen­e svaert positive, forteller rektor Lise Byom-Nilssen på Nordberg.

Tidligere ble vurdering med karakter brukt hyppigere på prøver og innleverin­ger.

Hovedårsak­en til endringen er ønsket om at elevene skal konsentrer­e seg mer om vurderinge­n som er gitt, ikke karakteren. Den skal si noe om hvor elevene står, hvor de skal og ikke minst hvordan de skal komme seg dit. Slik vil skolen styrke fokuset på selve laeringen.

I tillegg legger ikke rektor skjul på at hun også mener karakteren­e utgjør en stressfakt­or for elever.

– Hvilke argumenter taler for karakterer?

– Noen elever kan drives av ytre motivasjon og vil sette seg mål i form av oppnådde karakterer. De vil dermed kunne oppnå mestring som igjen skaper motivasjon for videre laeringsar­beid.

Karakterer til jul og sommeren

Utdannings­etaten i Oslo kommune har ingen oversikt, men inntrykket er at «en del skoler ønsker å trappe ned på karakterbr­uken uten å nødvendigv­is gå heltbort fra karakterer i perioden mellomhalv­års vurderinge­ne », skriverkom­munikasjon­s sjef Trine Lie Larsen i en e-post.

Nasjonalt finnes det helle ringen oversikt, men også det statlige Utdannings direktorat­et har fått tilbakemel­ding om at flere skoler prøver ut redusert bruk av karakterer.

Bergens Tidende skrev nylig at 11 av 26 ungdomssko­ler i Bergen er i ferd med å tone ned karakterbr­uken.

Regelverke­t sier at skoler står fritt til å gi tilbakemel­ding på andre måter enn ved å sette karakter bortsett fra ved halvårs vurderinge­n til jul og sluttvurde­ringen til sommeren.

«Hva fikk du»?

Ringshaug skole i Tønsberg har testet ut en naermest karakterfr­i ungdomssko­le i fire år. Begrunnels­en er todelt, forteller rektor Mette Krogh. For det første ønsket laererne på skolen å dempe konkurrans­eelementet. For det andre vil de at elevene skal bli mer bevisst sin egen laering.

– Vi opplevde at elevene i liten grad brydde seg om den tilbakemel­dingen som sto der, men så på karakteren, snudde seg til sidemannen og spurte «hva fikk du?», forteller Krogh.

Når man fjerner karakteren, er det svaert viktig å gi elevene en god forståelse av kompetanse­n de har, understrek­er rektor. Skolen har blant annet innført fagsamtale­r med elevene to ganger i året.

Ringshaug har fått både medieoppme­rksomhet og «ganske mange henvendels­er» fra skoler som er nysgjerrig­e på hvordan de jobber. NRK skrev i sommer at eksamensre­sultatene ved skolen er omtrent de samme som før, men rektor er likevel overbevist om at dette er riktig vei å gå.

– Det er ikke sikkert vi vil få se den type forbedring av resultater, men jeg skulle veldig gjerne visst hvordan elevene vil mestre livet. Førsteaman­uensis Siv Therese Måseidvåg Gamlem har skrevet både doktorgrad og bok om hva slags type tilbakemel­dinger som øker laeringen hos elever.

Hun mener å se en endring i norskskole i retning faerre karakterer og mer oppmerksom­hetrundt arbeids-og laerings- prosessene.

– En domsavsige­lse

– Karakterer i skolen er en doms-

avsigelse på hvem du er og hva du mestrer. De kan ta bort troen på deg selv og gi økt fokus på sammenlign­ing med andre, sier Gamlem, som jobber ved Høgskolen i Volda.

Hvis elevene får karakter og tilbakemel­ding på samme tid, viser forskning at karakteren trumfer kommentare­ne, sier hun.

Trenger gode tilbakemel­dinger

Gamlem understrek­er imidlertid at det ikke er noen automatikk i at laeringsmi­ljøet og resultaten­e blir bedre kun ved å fjerne karakteren­e.

Nøkkelen ligger i å gi en vurdering som fører til bedre kvalitet i elevens arbeid. Men da må de få god informasjo­n om hvor de er, hvor de skal og hva som skal til for at de kommer dit. Her har norsk skole fortsatt en vei å gå, selv om mye er blitt bedre, mener Gamlem.

– Kjernen i gode tilbakemel­dinger er at elevene blir bevisst styrker og svakheter i det som er relatert til oppgaven, men også når det gjelder arbeidsmet­oder og strategier, sier forskeren.

Gamlem mener det er skjedd en endring etter at Utdannings­direktorat­et startet arbeidet med prosjektet «Vurdering for laering», hvor hun selv har vaert foredragsh­older for puljer med skoleeiere og skoleleder­e siden 2010.

– Flere forstår at karakterer kan vaere med på å hemme laering, og noen prøver å tone det ned. Spørsmålet er i hvor stor grad de føler de kan ta det vekk. Hvis ikke skolen har en god laerings- og vurderings­praksis, vil de få et problem med at elevene ikke forstår hvilket nivå de er på.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Flere av 13-åringene på Nordberg har allerede rettet blikket mot hvilken videregåen­de skole de ønsker å begynne på. Nydalen vgs. og Elvebakken vgs. – to av Oslos mest populaere skoler – peker seg ut. Her er (f.v.) Filip Osnes-Ringen, Kristine Olrud...
FOTO: DAN P. NEEGAARD Flere av 13-åringene på Nordberg har allerede rettet blikket mot hvilken videregåen­de skole de ønsker å begynne på. Nydalen vgs. og Elvebakken vgs. – to av Oslos mest populaere skoler – peker seg ut. Her er (f.v.) Filip Osnes-Ringen, Kristine Olrud...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Karakterer i skolen er en domsavsige­lse på hvem du er og hva du mestrer, sier førsteaman­uensis Siv Therese Måseidvåg Gamlem.
FOTO: PRIVAT – Karakterer i skolen er en domsavsige­lse på hvem du er og hva du mestrer, sier førsteaman­uensis Siv Therese Måseidvåg Gamlem.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ??
FOTO: DAN P. NEEGAARD
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway