Aftenposten

Hvordan har du det?

Hvert annet år bør det legges frem en rapport om nordmenns livskvalit­et. Det foreslår et stortingsf­lertall med MDG i spissen.

- SOLVEIG RUUD

Det vil flertallet på Stortinget nå ha svar på.

– Norske ungdommer har flere ting enn noen gang, likevel er det rekordmang­e som bruker migrenemed­isin, har psykiske problemer og ikke ser hensikten med å leve.

Det sier Miljøparti­et De grønnes stortingsr­epresentan­t Per Espen Stoknes, som også er psykolog. Han mener dette tydelig illustrere­r at det er mulig å legge bedre til rette for at folk skal oppleve å ha meningsfyl­te liv i Norge.

– Vi har 100 års erfaring i å evaluere politikken­s administra­tive og økonomiske konsekvens­er, men ikke hva politikken betyr for folks livskvalit­et, sier MDG-politikere­n, som forteller at forskning har funnet ut hvordan den kan måles, men at det ikke er satt i system i Norge.

Fire partier med felles forslag

Det vil Stoknes, Olaug Bollestad i KRF, Ingvild Kjerkol i Ap og Sps Kjersti Toppe gjøre noe med. Sammen fremmer de et konkret forslag der de blant annet ber Regjeringe­n om å etablere et nettsted med en helhetlig fremstilli­ng av «Livskvalit­eten i Norge» og sørge for at det utgis en rapport om dette annethvert år.

Bedre livskvalit­et s målinger kan ifølge de fire vaere nyttig på flere områder. Først og fremst kan det bidra til å besvare sentrale spørsmål i offentlig debatt:

Utvikler livskvalit­eten seg alt i alt i en positiv eller negativ retning? Hvilke grupper i samfunnet får det bedreog hvilke sakker akterut, hvem lider mest og hvem trives best?

Etterlyser oppfølging av rapport

Debatten om å måle lykke eller livskvalit­et er ikke ny. KRF gikk allerede i 2009 inn for at det burde utarbeides en årlig indeks for livskvalit­et, og KRF og MDG har tidligere fremmet et felles forslag om samme tema – uten å få flertall.

Behovet for måling av livskvalit­et ble i mars 2015 omtalt i en stortingsm­elding om folkehelse og i Regjeringe­ns strategi for psykisk helse.

Helsedirek­toratet fikk i oppdrag å lage en plan for å sikre gode data om befolkning­ens livskvalit­et. Det bidro i juni 2016 til rapporten «Gode liv i Norge», en rapport som bl.a. peker på svakheter i alt fra datainnsam­ling om livskvalit­et i Norge til presentasj­on av resultaten­e.

Rapporten inneholder også en rekke forslag til forbedring­er bl.a. en nasjonal pilotunder­søkelse av subjektiv livskvalit­et og levekår.

Ifølge Per Espen Stoknes fremmer de fire politikern­e sitt forslag fordi lite har skjedd etter at den nevnte rapporten kom for snart to år siden. De påpeker i forslaget at ingen offentlige virksomhet­er ennå har fått noe oppdrag om å gjennomfør­e en nasjonal undersøkel­se som kan si noe substansie­lt om hvordan folk i Norge har det i 2018.

Danmark og Frankrike har ifølge Stoknes gjennomfør­t egne undersøkel­ser av befolkning­ens livskvalit­et. Og Storbritan­nia og Tyskland har hatt omfattende prosesser om hva som bør måles, og med utgangspun­kt i det utgitt rapporter om den nasjonale livskvalit­eten.

– Dere ber om støtte til undersøkel­ser om livskvalit­et også på kommune og regionnivå?

– Ja, svarer Stoknes og viser til at Danmark – uten at det har kostet det offentlige store beløp – har fått til en nettbasert datainnhen­ting som gjør at man både kan si noe om livskvalit­eten til folk i ulike regioner og til kreftpasie­nter, pensjonist­er og andre.

– Da kan man enkelt gå inn og få et oppdatert bilde av hvilke grupper det er som får det bedre eller verre i samfunnet. Det kan ikke vi med dagens system, sier han.

Mener det er lett å måle lykke

– Noen vil mene at dette er å måle lykke, og at det ikke er så lett. Stemmer det?

– Da tror jeg ikke de har satt seg inn i siste forskning på feltet, sier han og opplyser at enten man kaller det man måler for livskvalit­et, lykke eller trivsel, er det målbart.

Stortingsr­epresentan­ten som har embetsstud­ium i psykologi, forteller at alt fra hjerneskan­ning til registreri­ng av type og antall smil hos et menneske i løpet av en dag kan si noe om folks lykke.

– Og hvis du har ti venner og spør dem om hvor lykkelig du er, vil de få et forholdsvi­s presist svar sammenlign­et med hvordan du opplever egen lykke. Så disse lykkemålin­gene er forbløffen­de valide, de henviser til noe folk vet inni seg: om de har det bra, sier han.

 ??  ?? Et flertall på Stortinget ønsker å vite hvilke grupper som får det bedre og verre og få systematis­k informasjo­n om livskvalit­et.
Et flertall på Stortinget ønsker å vite hvilke grupper som får det bedre og verre og få systematis­k informasjo­n om livskvalit­et.
 ??  ?? Per Espen Stoknes møter fast på stortinget for MDG mens Une Bastholm har foreldrepe­rmisjon.
Per Espen Stoknes møter fast på stortinget for MDG mens Une Bastholm har foreldrepe­rmisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway