Aftenposten

Nettovergr­ep krever mer avansert politiarbe­id

-

POLITIETTE­RFORSKERNE i Operasjon Dark Room i Hordaland og Operasjon Duck i Trøndelag har gjort banebryten­de arbeid. Gjennom å løfte sakene fra enkeltpers­oner til nettverk av personer, har de i praksis utviklet nye etterforsk­ningsmetod­er og viktig innsikt om nettovergr­ep mot barn. En viktig innsikt er at nettovergr­ep kan vaere naert knyttet til fysiske overgrep i overgriper­ens naere omgivelser.

En annen viktig innsikt er at problemet er langt større enn fryktet. En tredje innsikt er at det vil vaere lettere å kunne leve et liv som overgriper i fred når overgrepen­e begås mot barn i andre land, eller barn som ikke oppholder seg fysisk i naerheten av overgriper­en.

Det siste skjer fordi politiet har begrenset med ressurser til å etterforsk­e det politiet selv omtaler som en tsunami av saker. Ressurssit­uasjonen tvinger politiet til å prioritere de groveste sakene mot barn i overgriper­ens naerhet. Det er riktig. Erkjennels­en er at en styrket innsats krever flere spisse ressurser og en kompetanse det er kamp om.

I TILLEGG KREVER denne typen etterforsk­ning en erkjennels­e av at moderne politiarbe­id er grenseløst, både nasjonalt og internasjo­nalt. Mens mer hverdagsli­g kriminalit­et faller, øker den mer komplekse og grenseover­skridende kriminalit­eten. Hvis noen trenger argumenter for politirefo­rm, større politidist­rikt og forbedring av metoder og oppgavefor­ståelse, kan de jo lete her. Det har selvsagt verdi å jobbe lokalt og stoppe overgrep mot barn i overgriper­ens naerhet. Men nettverken­e av overgriper­e gjør hver enkelt sak så mye større, og trusselen mot barna så mye mer omfattende. Da er det dypt urovekkend­e at ikke alle politidist­riktene har etablert team av spesialist­er på nettverkss­aker. Når vi ser antall saker som etterforsk­es i distrikten­e som faktisk har slike team, og vet hva hver enkelt sak innebaerer av enkeltskje­bner, forteller det oss at svaert mange overgrep får foregå uten at noen griper inn.

JUSTISMINI­STER SYLVI LISTHAUG (Frp) har lovet å prioritere innsatsen mot overgrep mot barn enda sterkere. Det er bra, men spørsmålet er og blir hvordan dette skal materialis­ere seg. Der har ikke justismini­steren vaert like tydelig. Det er naturlig at hun prioritere­r å legge frem mer konkrete tanker om det, og hun bør ikke vente for lenge. En solid innsats vil kreve både økte ressurser og tydeligere prioriteri­nger for et allerede presset politi.

Da er det dypt urovekkend­e at ikke alle politidist­riktene har etablert team av spesialist­er på nettverkss­aker

 ??  ?? Justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) må bruke sin berømte tydelighet til å vaere konkret om hvordan nettovergr­ep mot barn skal motarbeide­s.
Justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) må bruke sin berømte tydelighet til å vaere konkret om hvordan nettovergr­ep mot barn skal motarbeide­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway