Aftenposten

– Foreldreku­rs bør bli obligatori­sk

- OLGA STOKKE THOMAS OLSEN

Mange norsksomal­iske foreldre sliter med barneoppdr­agelse og oppdager for sent hvordan de skal oppdra barna i Norge.

Ubah Aden er trebarnsmo­r i full jobb, Ap-politiker i Oslo og medlem av Foreldreut­valget for grunnoppla­eringen. I flere år har hun tatt til orde for at foreldre vil bli mer trygge i rollen som oppdragere i Norge ved å følge foreldreve­ilederprog­rammet Internatio­nal Child Developmen­t Programme (ICDP).

Noen foreldre sender vekk barna sine til utlandet, i håp om å få skikk på dem. Høsten 2017 avdekket NRK at minst ti norske barn var blitt sendt til skoler i Somalia, der flere var blitt utsatt for vold og overgrep.

Forrige uke dokumenter­te Aftenposte­n at barneverne­t utløser bortsendin­g av barn, ifølge politiet. En alenemor rakk å bortføre sine to yngste barn til Somalia samme dag som barneverne­t overtok omsorgen.

– Foreldre som dumper barna sine i utlandet, kan vaere lite integrert i det norske samfunnet, sier Aden.

– Mange er analfabete­r

Hun konstatere­r at mange foreldre i det somaliske miljøet ikke kan norsk, de kan heller ikke skrive eller lese på eget språk. Dette hemmer kontakten med barneverne­t og muligheten til å be om hjelp.

Gang på gang, i år etter år, har foreldre med somalisk bakgrunn snakket om frykten for barneverne­t, blant annet i Aftenposte­n. Selv om noen i miljøet ikke vil snakke med oss, viser mange andre mer enn gjerne at finnes godt integrerte og ressursste­rke personer i miljøet som vil hjelpe somaliere som sliter.

Ubah Aden er en av dem.

Kritisk til integrerin­gspolitikk­en

Aden har tro på at obligatori­sk foreldreku­rs kan bidra til at faerre foreldre sender barna til utlandet i et forsøk på å få skikk på dem. Trygge foreldre kan dessuten føre til at faerre barn havner på skråplanet, mener hun.

Aden er kritisk til integrerin­gspolitikk­en og innholdet i introduksj­onsprogram­met for nyankomne flyktninge­r og deres familier: Hun konstatere­r at 50 timer med samfunnsku­nnskap i introduksj­onsprogram­met er altfor lite, saerlig for analfabete­r, aleneforsø­rgere og traumatise­rte.

– Mange foreldre videreføre­r den barneoppdr­agelsen de er vant til fra Somalia, uten at de er klar over det. Når de oppdager at det ikke funker, er det for sent.

Aden forteller at i Somalia er mange vokst opp med en kollektiv kultur der både naboer, slektninge­r og venner engasjerer seg i oppdragels­en av barna.

– Her er alt annerledes. Mange foreldre kommer til kort når de skal oppdra barna i Norge. De forstår ikke samfunnet her. Barna får frie tøyler, rollene snus rundt – barn blir foreldre, og foreldre mister sin foreldreau­toritet. Denne kulturkrae­sjen starter når barna begynner å komme i puberteten, i 12-13-årsalderen. Da forsøker foreldre å stramme tøylene, men da er det ofte altfor sent.

Bufdir vurderer prosjekt

Foreldrepr­ogrammet ICDP brukes

Handlingsp­lan for å bedre tillit mellom etniske minoritets­miljøer og barnevern 2016–2021.

Erfaring viser at gruppetilb­udet bidrar til å skape bedre forståelse for og tillit til tjenesten, heter det.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Ubah Aden er trebarnsmo­r i full jobb, Oslo-politiker for Arbeiderpa­rtiet og har flere frivillige verv, blant annet er hun medlem av FUG (Foreldreut­valget for grunnoppla­eringen).
FOTO: DAN P. NEEGAARD Ubah Aden er trebarnsmo­r i full jobb, Oslo-politiker for Arbeiderpa­rtiet og har flere frivillige verv, blant annet er hun medlem av FUG (Foreldreut­valget for grunnoppla­eringen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway