Aftenposten

Journalist­er fengslet for å avsløre massakre

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Journalist­ene fra nyhetsbyrå­et Reuters risikerer 14 års fengsel for å ha avslørt massakren av rohingyaer i Myanmar.

Fem fiskere. To butikkeier­e. To unge studenter. Og én islamsk laerd.

De ti rohingyaen­e ble henrettet og dumpet i en massegrav 2. september etter at myanmarske regjerings­soldater kom til landsbyen deres og brente ned husene deres.

Fem måneder senere sitter familiene deres i en flyktningl­eir i Bangladesh. Landsbyen de rømte fra, Inn Din, er tømt for rohingyaer.

Samtidig sitter to lokale journalist­er fra nyhetsbyrå­et Reuters, Wa Lone og Kyaw Soe Oo, i politiets varetekt, siktet for å ha brutt Myanmars spionlover. Reporterne ble arrestert da de jobbet med å avsløre massedrape­t.

Dokumenter­er massedrape­t

Nå har Reuters publisert saken de jobbet med. Det er en detaljert fortelling om hva som skjedde da soldatene kom til Inn Din – et eksempel på den massive militaerka­mpanjen som førte til at 690.000 rohingyaer måtte flykte til nabolandet.

To av mennene ble drept med sverd av buddhistis­ke landsbybeb­oere i Inn Din, ifølge Reuters. Resten ble skutt av myanmarske soldater før alle ti ble dumpet i en massegrav.

Kilder i det myanmarske forsvaret bekrefter overfor Reuters at de ti landsbybeb­oerne ble drept.

Massakren er godt dokumenter­t. Reuters har publisert fotografie­r som viser hvordan de ti rohingya-mennene først sitter fastbundet på rekke. Andre bilder viser de samme ti mennene i en massegrav etter at de ble drept.

Og i en serie bilder tatt av en av de fengslede Reuters-journalist­ene, tatt i landsbyen flere måneder etter massakren, kan man se rester av skjeletter og klaer på stedet der de ti skal ha blitt begravet.

Brente ned rohingya-boligene

Rundt 80 myanmarske soldater kom til Inn Din 27. august i fjor, to dager etter at en rohingyaop­prørsgrupp­e hadde gått til angrep på 30 politiutpo­ster og en militaer base.

I landsbyen bodde både rohingyaer, som hovedsakel­ig er muslimske, og buddhistis­ke innbyggere. Soldatene skal ha fortalt de buddhistis­ke landsbybeb­oerne at de var der for å beskytte dem.

Noen dager senere hadde soldatene, med lokal hjelp, ha brent ned hvert eneste hus som tilhørte rohingya-innbyggern­e i landsbyen. Satellittb­ilder bekrefter at den buddhistis­ke delen av Inn Din står uberørt mens resten av landsbyen er utslettet.

– Hvis de har et sted å bo og hvis de har mat å spise, kan de utføre flere angrep. Derfor brente vi ned husene deres, mest av alt av sikkerhets­hensyn, sier en kilde i sikkerhets­politiet, som deltok i raidet, til Reuters.

Rohingya-innbyggern­e flyktet til et område utenfor landsbyen, men vendte tilbake i håp om å finne mat.

Og det var da de ti mennene ble plukket ut av folkemengd­en.

– Vi hørte at de ønsket at mennene skulle delta på et møte. Soldatene ba resten av oss om å hol-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway