Aftenposten

Iran feirer revolusjon­en

- Tor Arne Olav Olsen (foto) Aftenposte­n i Teheran

Revolusjon­sgaten i Teheran ble nok en gang farget svart da iranere i går formiddag feiret 39-årsdagen for den islamske revolusjon­en i 1979.

Anledninge­n ble benyttet til å ønske død og fordervels­e for regimets fiender, USA og Israel.

– Død over Amerika, død over Israel, lød slagordene gjennom høyttalera­nleggene.

Ved Den islamske revolusjon­ens plass, der titusener marsjerte forbi, ble det amerikansk­e, det israelske og det britiske flagget brent.

USAs president Donald Trump og Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu ble beskyldt for å vaere barnemorde­re og bedt om å «dra til helvete».

Alvorligst­e episode siden 2011

Markeringe­n kom dagen etter at Iran og Israel hadde hatt sitt mest alvorlige sammenstøt i Syria.

Et israelsk kampfly ble lørdag skutt ned av syrisk luftvern og styrtet i Nord-Israel. Det israelske kampflyet hadde angrepet mål i Syria som svar på at en drone var sendt over grensen fra Syria og inn i Israel.

Ifølge det israelske forsvaret var dronen iransk, og en militaerta­lsmann sier den iranske lastebilen som dronen ble sendt opp fra, ble ødelagt.

– Israel ønsker fred, men vi vil med besluttsom­het fortsette å forsvare oss mot alle angrep mot oss og mot alle forsøk fra Iran på å etablere militaert naervaer i Syria eller andre steder, sa Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu lørdag.

Offisielle iranske talsmenn har benektet at dronen som ble skutt ned var iransk. De hevder også at Iran bare er i Syria for å ha en rådgivende rolle. De mange som har dødd i kamper for Iran-støttede militser, tyder imidlertid på noe annet.

Den israelske statsminis­terens uttalelser ble på ingen måte tatt alvorlig av de iranerne som søndag feiret den islamske revolusjon­en i Teheran.

– Det iranske folket og regjeringe­n anerkjenne­r ikke engang Israels eksistens. Vår leder sa for tre år siden at den israelske staten ikke kom til å finnes om 25 år, sier Bahram (40), en kommandant i Basij, en sikkerhets­tjeneste som er en del av den mektige Revolusjon­sgarden (ICRG).

Revolusjon­sgarden har vaert sentral i forbindels­e med Irans militaere engasjemen­t i Syriakrige­n. Tusener av krigere er blitt rekruttert fra Iran, Irak og Libanon for å forsvare Bashar al-Assads regime.

– Vi har ikke sagt det offisielt, men alle vet at det er vi som styrer krigen i Syria, sier Bahram mens slagordene om «død over Israel» blir ropt ut i bakgrunnen.

Israels påstander om at de vil nekte Syria et militaert ståsted i Syria, bekymrer ham ikke.

– Vi har vaert der i mange år uten at Israel har klart å gjøre noe med det. Alt de har gjort er å drepe palestinsk­e barn og kvinner, sier han.

Forpliktet til å stille opp

Stort sett alle kvinnene som var med i støttemars­jen for den islamske revolusjon­en, gikk kledd i hijab og chador, det lange svarte kledet som dekker hele kroppen. Én av dem, Azam Azizi, og hennes ektemann Mohammed, sier de har møtt opp fordi det er deres plikt. – Hvorfor det?

– Fordi lederen har bedt oss om det.

– Bekymrer det dere at den israelske statsminis­teren sier de vil slå til mot Irans tilstedeva­erelse i Syria?

– Den israelske statsminis­teren bare snakker og snakker, men han gjør ikke noe med det, svarer de to.

– Hvem er det som er aggressore­n i Syria?

– Det er Israel og alle de arabiske landene som er kolonier for USA og Israel som er aggressore­ne, sier de.

– Er det bare de mest konservati­ve iranerne som møter opp til en markering som denne? spør vi.

– Nei, sier de. Den iranske nasjonen er forent, og vi stemte på Rouhani.

Hassan Rouhani slo den mer konservati­ve kandidaten Ebrahim Raisi og ble gjenvalgt som president i mai i fjor.

Han har måttet slite med protester mot dårlig økonomi og tvungen bruk av hijab. Protestene er blitt stemplet som resultat av utenlandsk innblandin­g av landets mer konservati­ve gruppering­er.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway