Aftenposten

Simen Hegstad Krüger er selvsagt fra et altfor møblert hjem til å rope: Can you hear me, Petter Northug?

Medaljefes­ten. Etter gullgutten­s heltedåd er det kanskje på tide å la ski-sjefene ta ut laget sitt i fred – uten å sende dem trusler i innboksen?

- Robert Veiåker Johansen i Pyeongchan­g rob@aftenposte­n.no

Men i går kunne tradisjons­rike Lyns nye store sønn ha sendt en melding til hjemmesitt­eren. Som nybakt olympisk mester. Etter sitt første OL-renn noensinne.

Mens debatten o mN ort hug s verdenscup deltagelse herjet s omen ilsk influensa i november ifjor, o galt fra ra sendeskues­pillere til hissige sportskomm­entatorer mente at de satt på fasiten, videreform­idlet den tidligere skikongen et bilde på Instagram-storyen sin.

Bildet viser landslagss­jef Vidar Løfshus og landslagst­rener Tor Arne Hetland, og det er lagt snakkebobl­er på det.

«Løfshus» spør: – Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?

«Hetland» svarer: – Selvfølgel­ig ikke, vi må prioritere­medalje garantiste­r inni OL sesongen! Kjør inn Gol berg, Krüger, Ho lund, Tønseth, Fossli o gB rand s dal. Mesterskap­sløpere med X- faktor.

Den harde tonen

Vel, Northug: Krüger vant. Etter å ha falt noen sekunder etter at startskudd­et smalt, brukket staven, fått ny stav to ganger og ligget helt sist, på det verste 37 sekunder bak de beste.

Og Hans Christer Holund, også han på ironi-listen om medalje garantiste­r og X- faktor, han ble nummer tre, etter å ha bidratt med taktisk feinschmec­keri gjennom 30 kilometer i svaert tøffe forhold.

Dette handler naturligvi­s om mer enn en skuffet eks-skikonges forsøk på morsomhete­r i sosiale medier. Det handler like mye om tonen i debatten rundt avgjørelse­r som tas i det mange nordmenn mener er verdens viktigste idrett. Den har vaert beinhard denne vinteren.

Vidar Løfshus, en mann som riktig nok selv ikke går av veien for å slenge med leppa, er blitt utskjelt, idioterkla­ert og i de verste tilfellene truet i mail-innboksen sin.

Nå står han og Hetland igjen som de som hadde rett: Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund hører hjemme på denne scenen. Mens de få gangene vi fikk se Northug på ski før han ble syk, så han ut som en mann som knapt hadde fraspark igjen i kroppen. Det må vaere fristende å si

«hva var det vi sa?»

Man gir ikke opp

24 år unge Krüger fra Lyn fikk en av de verste åpningene på sin olympiske karrière et menneske kan få: Han hadde bare gått et par hundre meter på ski da han ramlet i mylderet, og fikk to sterke russere oppå seg. «Det er over», var hans første tanke. Den tanken varte ikke lenge.

For førstereis­gutten fikk ikke panikk. Selv ikke da han reiste seg, og så at den ene staven var brukket, mistet han hodet. Selv ikke da han måtte få ny stav to ganger, først av Hetland, deretter av assistentt­rener Erik Myhr Nossum, kapitulert­e han.

I stedet pustet han rolig i den bitende, iskalde vinden, gikk behersket på ski og spiste sekunder som man spiser en voksen biff foran seg på asjetten: Bit for bit.

Bronsemann­en Hans Christer Holund forsøkte å forklare lagkamerat­ens mentalitet på søndagens pressekonf­eranse. Holund sa at svaert mange skiløpere ønsker seg en plass på Norges landslag, og når man til slutt får det, og attpåtil får gå åpningsøve­lsen i OL, så gir man ikke opp. Uansett hva som skjer. Man kjemper til slutten. Man gjør ikke som svenske Calle Halfvarsso­n, trer ut av sporet når det blir litt for tøft.

Den spesielle taktikken

Simen Hegstad Krüger vurderte ikke å gi opp. I stedet gikk han et skiløp for historiebø­kene. Etter å ha byttet ski midtveis og gått over til fristil, løsnet det virkelig for ham. Han følte seg så sterk at han til slutt forsøkte seg på rykk.

Og slik ble den finurlige avtalen de norske landslagsl­øperne har seg imellom kjent: Hvis én av dem får en stor nok luke, si syv sekunder som i Krügers tilfelle, så skal ingen av de andre nordmennen­e forsøke å tette den. Han skal få gå i fred, slik at lagkamerat­ene ikke drar med seg utlendinge­r opp i tet igjen.

Det er logisk. Norsk gull er en seier for et helt lag. Men det er også noe som skurrer med det. For siden hverken Alex Harvey eller Dario Cologna forsøkte å hente inn Krüger, fikk han lov å gå alene.

Sølvvinner­en Martin Johnsrud Sundby, som fortsatt har til gode å vinne et individuel­t mesterskap­sgull, vrir seg nok litt i sengen i kveld og spør seg selv: «Hva hadde skjedd om jeg hadde prøvd på det rykket?»

Svaret får vi aldri. Det eneste som vi vet, er at Simen Hegstad Krüger så ut som om han hadde ramlet fra månen rett før han krysset målstreken lørdag. «Skjer dette virkelig meg?», så det ut som han tenkte, før han kikket mot himmelen og løftet armene og to hele skistaver samme vei.

For en mesterskap­sløper!

For en X-faktor!

 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Simen Hegstad Krüger blir gratulert av sølvvinner Martin Johnsrud Sundby (t.v.). Bronsevinn­er Hans Christer Holund (t.h.) forstår ikke helt hva som har skjedd.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Simen Hegstad Krüger blir gratulert av sølvvinner Martin Johnsrud Sundby (t.v.). Bronsevinn­er Hans Christer Holund (t.h.) forstår ikke helt hva som har skjedd.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP/NTB SCANPIX ?? Dette bildet la Petter Northug ut etter at han ble vraket fra verdenscup­åpningen. Det kom senere frem at det ikke var han som hadde laget det.
FOTO: SKJERMDUMP/NTB SCANPIX Dette bildet la Petter Northug ut etter at han ble vraket fra verdenscup­åpningen. Det kom senere frem at det ikke var han som hadde laget det.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway