Aftenposten

For fire år siden var han som vaktmester

- KURT B.M. HAUGLI Pyeongchan­g

Hans Christer Holund har ingen rettlinjet historie. Den går fra å vaere «langrennsv­rakgods» til å bli medaljevin­ner i OL.

Hans Christer Holund gikk over fra å vaere en veldig lovende junior til å bli en senior som aldri fikk det helt til. Kroppen sa til slutt stopp.

Mannen som tok bronse i OL bak to landsmenn på 30-kilometere­n, la opp. Han fikk seg jobb som vaktmester i Jernbaneve­rket og begynte etter hvert å studere.

– Det hadde bare blitt fantasi dersom jeg hadde begynt å tenke på dette den gangen. Da var jeg vel så langt unna en OL-medalje som det var mulig å vaere. Men etter hvert som jeg tok stegene, så begynte jeg å få troen på det.

Tok beslutning­en i fjor vår

Og sakte, men sikkert bygde han opp en kropp som etter hvert respondert­e på trening. Han fikk fremgang. For to år siden ble han tatt opp på landslaget.

Karrièren har ikke vaert rettlinjet etter at han begynte å få fremgang. Som fersk på det norske landslaget besvimte han på breen i Val Senales og måtte hentes med helikopter. Året etter falt han og fikk skulderen ut av ledd på en samling på breen i Stelvio. Da hadde han akkurat kommet seg etter en akillesope­rasjon. Det ødela deler av 16/17-sesongen.

Etter å ha vaert reserve i VM i Lahti for ett år siden tok han en beslutning.

– Jeg bestemte meg for at jeg skulle til OL og at dersom jeg reiste til OL, så var det ikke for å vaere reserve. Jeg skulle til OL som medaljekan­didat.

Han gjennomfør­te sine planer. Til enorm tilfredsst­illelse. Derfor var det ingen sure miner selv om han ikke fikk muligheten til å gå for gull. Da Simen Hegstad Krüger stakk, sørget Holund og Martin Johnsrud Sundby for at ingen utledninge­r skulle komme opp.

– Vi trengte ikke noe langt taktikkmøt­e for å vite at vi ikke skulle hjelpe noen utlendinge­r opp til Simen.

Krüger er lagkamerat ikke bare på landslaget men også på klubblaget. Begge tilhører Lyn Ski i Oslo. Holund er selv fra Nittedal, men tok overgang til Lyn da han var den eneste løperen som holdt det gående på seniornivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway