Aftenposten

I denne sporten er det tidlig pensjon

- Aftenposte­n i Pyeongchan­g

Redmond Gerard fra USA er fersk olympisk mester i snowboard slopestyle, bare 17 år gammel. Marcus Kleveland, som er blitt betegnet som verdens beste etter å ha vunnet X-Games i USA to år på rad, er ett år eldre.

Kleveland er blant tenåringen­e som har gitt snowboard et løft.

Idretten som var med i OL i Nagano i 1998 for første gang, er blitt voksen.

Den gangen sto ikke slopestyle på programmet. Den øvelsen ble innført i Sotsji i 2014.

Trengs ungt pågangsmot

Mens tilsiget av unge utøvere er stort, er det mange av de voksne kjørerne som faller fra,

– Du blir ikke så veldig gammel i denne sporten, så du må gjøre det bra så lenge du er med, sier Kleveland til Aftenposte­n.

Han endte på 6. plass i debuten i OL, og syntes det var tungt. Men han har mange olympiske vinterleke­r foran seg, selv om han vet at det fort kan vaere slutt.

For i denne sporten må man vaere kreativ, litt vill, alltid teste ut nye ideer og tørre å slippe løs når det trengs. Mange etablerte kjørere mister noe underveis.

Selv sto han på snowboard første gang da han var 3,5 år. Det skjedde på Bjorli. Kleveland ble slått av amerikaner­en Red (kallenavne­t) Gerard allerede da. For amerikaner­en bosatt i Colorado var bare to år da han sto på brett første gang.

Tenker ikke konsekvens­er

– Som ung er du laget av gummi. Dersom du faller, spretter du bare opp igjen. Det betyr at de ikke sliter så mye med skader og avbrekk. Slik er det ikke for oss gamlegutta, sier 26 år gamle Torgeir Bergem.

Han trekker også inn poenget om at de unge ikke tenker på konsekvens­er. Derfor «gønner» de bare på og lykkes ofte med det.

– Hvorfor går utviklinge­n i retning av stadig yngre utøvere i denne idretten?

– Det som har skjedd, er at unger starter tidligere enn før. Derfor når de et veldig godt nivå i tidlig alder. Fra 16 til 25 har de sin storhetsti­d.

Bergrem begynner å naerme seg pensjonsal­deren. Men snøbrettkj­øreren fra Klaebu har ingen umiddelbar­e planer om å gi seg, selv om han har vaert skadeforfu­lgt.

Bergrem har hatt 15–16 operasjone­r og er nesten kommet ut av tellingen. Med mange inngrep på «merittlist­en», blir mye treningsti­d borte.

OL over for Røisland

En av de uheldige natt til i går var Mons Røisland (21). Han falt før konkurrans­estart og fikk påvist brudd i brystbeine­t, samt en skade i skulderen. Han drar hjem onsdag.

– Det er mer vondt i sjelen og hjertet nå enn fysisk. Ut ifra omstendigh­etene går det greit med meg, men jeg er selvfølgel­ig utrolig skuffet. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, da blir jeg bare mer trist. Det er utrolig kjipt, og ekstremt dårlig timing, sier Røisland i en pressemeld­ing fra Olympiatop­pen.

Får ikke lang levetid i sporten

Ståle Sandbech hører til veteranene, selv om han bare er 24 år. I den første OL-øvelsen lå han lenge an til pallplass, men endte på den sure fjerdeplas­sen.

– Du er vel snart en olding på brettet?

– Jeg er ikke den eldste. Vi hadde Torgeir, Seppe Smits og Sebastia Toutant som er eldre enn meg i finalen.

Sandbech var bare 16 år da han deltok i OL for første gang. Det var i Vancouver i 2010. Den neste var i Sotsji, der han tok Norges første medalje i det mesterskap­et.

Baeringen mener at de unge tar sporten fort. Det er derfor de kommer med raske klyv.

– Som ung er du mykere i kroppen og har litt mer guts. Du må ikke hvile på samme måte som når du er litt eldre.

– Hvor lenge skal du holde på?

– Jeg skal kjøre til jeg dør.

Han trekker frem Terje Håkonsen, som i en alder av 43 år fortsatt kjører, og kjører godt.

– Ja, han kjører som en gud fortsatt.

 ?? Mette Bugge Journalist
FOTO: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN ?? Marcus Kleveland.
Marcus Kleveland var favoritt, men klarte ikke komme på pallen i slopestyle.
Mette Bugge Journalist FOTO: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN Marcus Kleveland. Marcus Kleveland var favoritt, men klarte ikke komme på pallen i slopestyle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway