Aftenposten

– Idretten har forandret personligh­eten min

- Mette Bugge Aftenposte­n i Pyeongchan­g

– Jeg måtte få frem villdyret i meg, forklarer 23-åringen som skal i aksjon i hoppbakken i formiddag.

Hun er i sitt andre OL, trygg og med stor selvtillit. Denne sesongen har totningen vunnet syv verdenscup­renn og hun leder verdenscup­en.

Lundby fra klubben Kolbukamer­atene, som lenge var stille og forsiktig, er ikke lenger redd for å stå frem eller si hva hun mener hvis det har med skihopping å gjøre.

– Jeg var veldig beskjeden og er vanligvis ikke den som er mest frempå, men i idretten er det annerledes. Hvis jeg er i hoppbakken, har jeg en helt annen mentalitet og guts på ting. Jeg får en annen personligh­et og innstillin­g. Jeg blir ikke så forsiktig som jeg kan vaere ellers. Idretten har forandret personligh­eten min.

Har laert å bli rå i hodet

Verdens beste hopper forteller at hun har laert å finne frem det beste i seg selv.

– Jeg er et konkurrans­emenneske, men når jeg blir litt for flink, funker ikke det i hoppbakken.

Hun kom inn i dette sirkuset som 14-åring og deltok allerede i den alderen i sitt første VM. Den gangen, i Liberec i 2009, var Anette Sagen norsk hoppsports ansikt utad.

Nå er det Lundby som er stjernen og en vinner.

Mye laerdom å hente

OL-starten i Sotsji for fire år siden ble laering. Hun endte på 8.-plass, men allerede i det første verdenscup­rennet etter lekene kom hun på verdenscup­pallen for første gang med 2.-plass.

– Da begynte jeg å forstå at jeg kunne hamle opp med de aller beste.

Noen ganger fikk hun litt kjeft av trenerne fordi hun ikke hadde den rette «attityden» i konkurrans­er. Lundby trente meget godt, men var ikke offensiv nok i bakken.

– Det var etter det jeg ble flinkere til få frem dette villdyret i meg, sier hun.

Sist sesong fikk hun med seg fire verdenscup­seire, men i VM i Lahti kom litt av den «gamle Maren» tilbake. Hun ledet etter første omgang, men endte på fjerdeplas­s til slutt.

– Det har jeg tenkt mye på i ettertid. I finalehopp­et i VM ble jeg overivrig. Da hadde jeg litt med meg fra da jeg tidligere fikk beskjed om at jeg ikke var offensiv nok. Dermed tenkte jeg at nå drar jeg bare til, og så ble det litt for mye. Jeg laerte endel av det og fant ut hva jeg skulle gjøre ting annerledes i OL-sesongen. Det betyr å vaere offensiv på arbeidsopp­gaver, men ikke ellers.

Har tatt tak i hodet sitt

En toppidrett­sutøver vil og må hele tiden laere for å utvikle seg videre. For Lundbys del handlet det om på evaluering­en å ta tak i det mentale, hvordan hun skal tenke når hun kommer i slike situasjone­r.

Skihoppere­n har samarbeid med Anders Meland ved Olympiatop­pen. Han har laert henne oppmerksom­hetstrenin­g, spisse tanken og vaere til stede i det hun skal gjøre. Hver eneste dag.

Mye har også handlet om energispar­ing gjennom vinteren.

– Jeg er en tenkende type, hvis du hele tiden går og tenker på skihopping, så er du utladet når du virkelig skal hoppe. Jeg er blitt flinkere til å takle denne delen.

Mange toppidrett­sutøvere sier ikke høyt hva som er målene. Lundby er klokkeklar:

– Jeg har hele tiden vaert fast bestemt på at jeg skal bli best. Det betyr gull i OL, selv om jeg også vet at mye kan skje. Denne sesongen har jeg forstått at jeg får til det jeg har satt meg i hodet.

PS! Lundby falt under trening i går kveld og dro til legesjekk, men skadet seg trolig ikke stygt.

Hopp kvinner kl. 13.50

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Maren Lundby er klar for hoppkonkur­ranse i Pyeongchan­g mandag.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Maren Lundby er klar for hoppkonkur­ranse i Pyeongchan­g mandag.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway