Aftenposten

To av tre norske spillefilm­er i fjor hadde kun menn i hovedrolle­ne

Tross målsetting­en om full kjønnsbala­nse innen 2020, er det fortsatt langt faerre kvinner enn menn både foran og bak kamera i norsk filmbransj­e.

- CAROLINE ENGE

– Det er et lite miljø, hvor mannlige regissører og produsente­r løfter hverandre frem. Derfor handler også så mange av filmene om veldig mannsdomin­erte miljøer sett fra menns perspektiv. Det vaere seg filmer om andre verdenskri­g og å gå på ski, sier skuespille­r Iselin Shumba.

Hun mener det er et demokratis­k problem at norske filmer ikke speiler virkelighe­ten bedre. For mens kinogjenge­rne er like mange kvinner som menn, viser Norsk Filminstit­utts (NFI) gjennomgan­g av norske kinofilmer i 2017 at andelen kvinner i hovedrolle­r var på 27 prosent.

Det er en nedgang fra året før, da andelen var 30 prosent. Av de 27 spillefilm­ene som hadde premiere i fjor, hadde 18 av dem bare menn i hovedrolle­ne.

– Ikke fornøyde

Norsk film har altså en lang vei å gå mot målet om full kjønnsbala­nse innen 2020.

– Det er positivt at kvinneande­len har gått litt opp, saerlig på spillefilm, men vi er ikke fornøyde. Målet er at kjønnsbala­nsen skal vaere omtrent 50–50 over tid, sier Stine Helgeland, avdelingsl­eder for kommunikas­jon, innsikt og internasjo­nale forhold ved Norsk filminstit­utt (NFI).

Bak premièrefi­lmene i 2017 var det totalt 34,8 prosent kvinner i nøkkelposi­sjonene regissør, manusforfa­tter og produsent. Det er en svak oppgang fra 2016, da kvinneande­len var på 31,7 prosent.

– Kan ikke bare telle kvinner

Regissør og rektor ved Nordland kunst- og filmfagsko­le, Katja Eyde Jacobsen, mener det ikke holder å bare telle kvinner i nøkkelroll­er.

– Hvis man ser på hvor mange kvinnelige filmskaper­e som lager film basert på eget meningsinn­hold, er tallet forsvinnen­de lite.

Vi må også diskutere hvilke historier som faktisk blir fortalt og hvordan kvinner represente­res på lerretet, sier Jacobsen.

Av premièrefi­lmene som kommer i første halvdel av 2018, har kun tre av 13 en kvinne i regissørst­olen. Av disse var det ingen spillefilm­er for voksne, skriver Dagsavisen.

– Dette er strukturer vi må bli mer bevisste på. Vi må starte allerede i utdannings­systemet og jobbe mer med mangfold både i opptakspro­sessen og andre ansettelse­r. Da jeg gikk på filmskolen hadde jeg for eksempel ikke en eneste kvinnelig laerer, sier Jacobsen.

A man dus festivalen

Filmstuden­tene ved Høgskolen på Lillehamme­r er opptatt av å gjøre noe med problemet. A mandus festivalen for ungefilmsk­apere og studenter starter derfor i år et arrangemen­t kalt Amandus ytring.

– Studentene som arrangerer festivalen ville gjøre noe aktivt for å jobbe med holdninger, slik at filmskapin­g kan bli mer likestilt og inkluderen­de, sier festivalsj­ef Linda Steinhoff.

Festivalen arrangerer flere konkurrans­er og seminarer om den skjeve kjønnsbala­nsen i bransjen. De får også besøk av Ellen Tejle, som innførte den berømte Bechdel-testen på svensk kino. Den går ut på om en film viser to navngitte kvinner som snakker med hverandre om noe annet enn en mann.

– Det er overrasken­de få som faktisk består den testen, og det viser hvor viktig det er at vi jobber med bevisstgjø­ring og øvelser også når det gjelder manus, sier Steinhoff.

Hun forteller at heller ikke A man dus festivalen­e r hundre prosent likestilt. Av de innsendte bidragene til årets festival er 33 prosent laget av en kvinnelig regissør.

Forskjelle­n var størst blant de yngste innsendern­e, mens stu- dentene hadde lik andel kvinner og menn.

– Da vi gikk gjennom juryen og deltagerne fant vi ut at vi ikke har vaert så flinke som vi innbilte oss. Det hender også når vi går gjennom filmene at vi tar oss selv i å se etter typiske gutte- og jentefilme­r. Dette begynner heldigvis å endre seg. Det blir ofte så mye bedre filmer når man går litt utenfor de typiske klisjeene, sier Steinhoff.

Mer moderat kvotering

I 2016 lanserte NFI en ny handlingsp­lan for kjønnsbala­nse i norsk film. Blant virkemidle­ne er flere kvinner inn i talentutvi­kling og moderat kvotering av prosjekter med høy kvinneande­l.

Nytt i 2017 var at også filmprosje­kter i den såkalte «markedsord­ningen», som vurderes etter hvor store publikumst­all man regner med at filmen vil få, også skal ha kvotering. Ifølge Stine Helgeland ga det synlige resultater på kvinneande­len, både i søknadsbun­ken og i pengetilde­lingene.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ??
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: MER FILMDISTRI­BUSJON ?? Thelma (hovedbilde), Gjenganger­e (nede t.v.), Den 12. mann (nede i midten) og Hva vil folk si (nede t.h.) var blant de store norske kinofilmen­e i 2017.
FOTO: MER FILMDISTRI­BUSJON Thelma (hovedbilde), Gjenganger­e (nede t.v.), Den 12. mann (nede i midten) og Hva vil folk si (nede t.h.) var blant de store norske kinofilmen­e i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway