Aftenposten

Her vil de sprenge et kjempehull med plass til 600 biler

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

På et lite kontor i Kvadrature­n sitter to herrer og jobber med en plan som virker ganske vill.

De vil sprenge et digert hull i en fjellskren­t på fineste Frogner, og fylle det med biler! Det minner veldig om et parkerings­hus. Og det i en by hvor de styrende makter vil gjøre det så vanskelig som mulig å ha bil i sentrum. Hvor gale er Knut Bertil Steen og Christian Aas-Engelstad som tilsammen kaller seg Grønnere Oslo?

– Vi er ikke gale, vi tenker bare nytt og annerledes. Vi skal ikke bygge et parkerings­hus dypt under bebyggelse­n i Kruses gate, vi skal bygge et mobilitets­hus, forklarer de.

– Og det er noe helt annet?

– Ja faktisk nesten det motsatte. Et parkerings­hus er et hus som du kjører til og plasserer bilen imens du ordner ett eller annet. Et mobilitets­hus er et sted hvor du setter bilen når du ikke bruker den, slike steder er det et stort behov for i indre by hvor muligheten­e for gateparker­ing reduseres kraftig. Spesielt er behovet stort for plasser med ladestasjo­ner. Alle plassene i vårt hus skal ha ladestasjo­ner. Det kan bidra til å få andelen elbiler på Frogner opp på nivå med resten av byen. Og så vil det vaere et trygt og tørt sted for syklister å plassere sine doninger, også store lastesykle­r som du ikke så lett får plassert i en bod, sier Knut Bertil Steen.

Det er han som snakker mest. Mobilitets­huset skal ikke bare vaere et sted hvor du kan kjøpe eller leie plass til bilen din. Initiativt­agerne tror at stadig faerre i fremtiden vil eie en bil som står ubrukt det meste av tiden. De tror deling er fremtiden. Derfor vil det bli plass til delingsord­ninger for både sykler og elbiler i huset.

Deling er fremtiden

– I stedet for transportm­iddel tenker vi transporto­ppdrag. Du trenger ikke samme transportm­iddel til alle transporto­ppdrag. Du trenger kanskje en SUV når du skal på hytta på fjellet, en liten elbil når barn skal kjøres på trening og en transports­ykkel som er lett å parkere når du skal handle. Da er det enklere å vaere med i et delingspro­gram enn å eie, sier Steen.

De fremstår overbevise­nde. De snakker politisk korrekt om deling og faerre biler og flere elkjøretøy. De snakker om å få parkerte biler borte fra gaten. Prosjektet høres ut til å vaere både fremtidsre­ttet og fornuftig. Men det høres også dyrt ut. Hvorfor ikke bruke et eksisteren­de parkerings­hus?

– Fordi mobilitets­huset må ligge der folk bor. Vi tror det er akseptabel­t å gå 300 meter for å hente en sykkel og kanskje det dobbelte for en gang iblant å hente bilen.

Vet ikke hva det vil koste

Hva vil det koste å leie eller kjøpe en parkerings­plass for en bil eller en sykkel i en diger fjellhall på Frogner?

– Vi vet ikke. Det vil markedet bestemme.

– Men hva vil det koste å bygge hallen, en milliard?

– Nei, langt under halvparten, men vi vet ikke akkurat. Men vi har kapitalste­rke eiere som har så sterk tro på prosjektet at de vil bygge, hvis vi får lov, sier Aas-Engelstad.

Og da er vi ved et ømt punkt. Selvaag hadde tidligere planer om et lignende prosjekt, som de måtte gi opp. Og Grønnere Oslo fikk avslag da de ba Plan- og bygningset­aten (PBE) om et oppstartsm­øte. PBE oppfattet forslaget som et parkerings­hus som vil øke trafikken, noe som er så i strid med kommunepla­n og andre overordned­e føringer for Oslos utvikling at etatene ikke så noen grunn til å bruke ressurser på en planproses­s.

Med andre ord har Grønnere Oslo så langt møtt veggen.

– For å ta Selvaag først, så var det et noe helt annet enn det vi tenker oss. Det var planer om et vanlig parkerings­hus med parkometer, korttidspa­rkering og mye trafikk ut og inn. Her skal det, ved siden av delingsbil­ene, vaere faste plasser og lite trafikk. Mens deres hus ville skape mer trafikk, vil vårt skape mindre, sier Steen.

– Men den kommunale bråstoppen …

– PBE har rett og slett misforståt­t oss. De har trodd at vi ønsker å bygge et vanlig parkerings­hus som vil øke trafikken i en by hvor byrådet har et uttalt mål om å redusere biltrafikk­en kraftig. Vi mener at vårt prosjekt vil gjøre det lettere å ha elbil i denne delen av byen og i tillegg bidra til å redusere antall biler.

Positive politikere

– Men hva gjør dere for å få prosessen i gang?

– Vi jobber for å få bystyret til å vedta at PBE skal starte planproses­sen. Det har vi godt håp om å få til etter at vi har fått positive tilbakemel­dinger fra både Arbeiderpa­rtiet, Høyre og Fremskritt­spartiet, sier de to.

– Når kan anlegget stå ferdig? – Byggetiden vil vaere snaut to år, men perioden med anleggsstø­y vil vaere på under ett år. Vi håper at det kan stå klart i løpet av 2020, sier de to.

 ?? FOTO: NIELS TORP ARKITEKTER. ?? Under bebyggelse­n i Kruses gate, mellom innkjøring­en i Haxthausen­s gate og utgangen i Lille Frogner allé, er anlegget tenkt plassert.
FOTO: NIELS TORP ARKITEKTER. Under bebyggelse­n i Kruses gate, mellom innkjøring­en i Haxthausen­s gate og utgangen i Lille Frogner allé, er anlegget tenkt plassert.
 ?? FOTO: NIELS TORP ARKITEKTER. ?? Slik skal fotgjenger­utgangen i Lille Frogner allé se ut.
FOTO: NIELS TORP ARKITEKTER. Slik skal fotgjenger­utgangen i Lille Frogner allé se ut.
 ?? FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN ?? Christian Aas-Engelstad (t.v.) og Knut Bertil Steen jobber for å få etablert Oslos første mobilitets­hus.
FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN Christian Aas-Engelstad (t.v.) og Knut Bertil Steen jobber for å få etablert Oslos første mobilitets­hus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway