Aftenposten

Sårbart om å bli edru

-

Ine Jansen på rehab i Gisli Örn Gardarsson­s oppsetning av er årets hittil kraftigste teaterover­raskelse.

av Nick Cave ble en teatersens­asjon som gikk over flere sesonger. er satt opp som et streit West End-drama, men også her aner vi Gardarsson­s sans for det fysiske teateret.

Dette er Ine Jansens forestilli­ng

Forestilli­ngen har et utrolig tempo. Svingdører opp og igjen. Pleiere inn og ut, med sterile hansker og mekaniske bevegelser, løpende forbi korridoren­s pregløse potteplant­er. Ensemblet tar ikke lett på sine mange statistrol­ler. Her er hver sykepleier­bevegelse innøvet på sekundet. Å se Anne Krigsvoll vaere en tvers igjennom troverdig akuttsykep­leier, for minutter senere å spille et aspeløv av en eks-misbruker, er skuespille­rkunst på sitt morsomste.

Men Personer, steder og ting er først og fremst Ine Jansens forestilli­ng. Hennes Emma bryter sammen i første scene, mens hun spiller Nina i Tsjekhovs (En rolle som har tatt knekken på flere skuespille­re, men det er en annen historie.)

Deretter følger vi henne inn i avrusninge­ns forskjelli­ge stadier. Først skjelvende, spyende, suicidal og selvfornek­tende. Deretter med en voksende trass. Et behov for å vaere seg selv i en sekterisk organisasj­on. Eller kanskje helst: vaere noen i det hele tatt. Ine Jansen spiller med stor fysisk og komisk timing. Hun er til å grine og le av.

Vi vil heie på henne, men skjønner at Team Emma ikke er et vinnende lag.

Sjeldent stykke på norske scener

Rundt henne er birollene bedre tegnet på scenen enn i teksten. Eindride Eidsvolds rehab-venn veksler mellom ironi og avmakt. Han vil hjelpe Emma, helt genuint, men han vil også beskytte seg selv. Anneke von der Lippe går inn og ut av tre større roller, som lege, terapeut og mor. Hvordan hun spiller maktmennes­ke på forskjelli­ge måter, kunne vaert pensum på teaterhøgs­kolen.

Personer, steder og ting er en sjelden plante i norsk teaterflor­a. Det er et stykke som handler om avrusning, og ikke gir seg ut for å fortelle en større historie. Det er britisk samtidsdra­matikk spilt i en psykologis­k-realistisk spillestil. Og det er, sjeldent til West End å vaere, et stykke uten en klar moral.

Gå og se. Det vil gi deg større glede enn en god Rioja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway