Aftenposten

Bankene innovative

- Thomas Midteide Konserndir­ektør, media og marketing, DNB

Norges handelshøy­skole (NHH) gjør i Aftenposte­n et forsøk på å måle bankenes innovasjon­sevne og mener at bankene ikke er innovative. Det er feil. De store nordiske bankene utvikler rett og slett noen av verdens beste banktjenes­ter. Vi har nylig laget Vipps og Spare med henholdsvi­s 2,7 millioner og 300.000 brukere. Kundene kan få svar på boliglån på to minutter, uten at menneskehe­nder er involvert. Dette er helt unikt i verdenssam­menheng. Likevel mener NHH at DNB ikke er innovativ og at nisjeaktør­en Sbanken ligger foran oss. All aere til fantastisk dyktige Sbanken, men de driver ikke innovasjon­en i den norske finansbran­sjen, det er det de store bankene som gjør.

Det internasjo­nale analysebyr­ået Autonomous Research har analysert bankers innovasjon. De omtaler DNB, Swedbank og JPMorgan som «digital leaders». Ikke i Norge, men i verden. De plasserer DNB i kategorien «Long term winners», det vil si en aktør som leder den teknologis­ke innovasjon­en og har god mulighet til å vinne det teknologis­ke kappløpet.

Norges første enhjørning

Det er en enorm innovasjon innenfor finans, og mange flinke konkurrent­er. Derfor har DNB et av Norges største innovasjon­smiljøer med flere hundre spisskompe­tente eksperter. Vi bruker to milliarder kroner i året på digital utvikling. Det er selvsagt ingen garanti for suksess, men Norges første enhjørning (teknologis­k oppstartss­elskap verdt over én milliard dollar) Vipps er tross alt født i dette innovasjon­smiljøet.

Vi sitter ikke på alle de gode ideene selv. Derfor har vi invitert flinke gründere inn og lar dem teste ut produktene sine på kunder. Dessuten har vi etablert DNB Venture som skal investere i vekstselsk­aper i en tidlig fase. DNB jobber også med gigantene. Sammen med Facebook har vi vaert med på å utvikle Workplace, og vi har utviklet et av Europas mest effektive verktøy for boligsalg med Facebooks algoritmer.

Vi er usikre på hva NHH faktisk måler gjennom sin undersøkel­se, men innovasjon­sevne er det ikke, som også nettavisen Shifter slår fast. Hvis vi skal ta indeksen på alvor, blir det langsiktig­e målet vårt i alle fall å slå Meny og Kiwi på indeksen. NHH mener disse matbutikke­ne knuser oss, Telenor og de andre storbanken­e på innovasjon.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway