Aftenposten

Vil du ha det slik, fru eldreminis­ter?

- Helene Spro ansatt i hjemmetjen­esten

For pasientens skyld dekker vi over de store hullene i norsk eldreomsor­g.

Noen må begynne å høre på oss som jobber i hjemmetjen­esten.

Kjaere Åse Michaelsen, gratulerer med ny jobb.

Endelig kom du.

Altfor mange pasienter og ansatte trenger at noen redder oss fra den eldrearmod­en de siste regjeringe­r har skapt.

Én mindre velter dagsplanen

Vi i hjemmetjen­esten ber om arbeidskår som gjør det mulig å gi verdig omsorg og pleie uten at vi selv mister helsen.

Først og fremst behøver vi flere ansatte. Bemanninge­n er på et minimum, og det første vi gjør på jobb, er å sjekke vaktlisten for fravaer. Bare én mindre velter hele dagsplanen. Det skjer nesten hver dag.

Den lave bemanninge­n påvirker vårt sykefravae­r. Mange har ikke samvittigh­et til å bli ordentlig friske før de er tilbake. Krav på tilrettela­gt arbeid finnes ofte kun på papiret.

Selv med legeerklae­ring på at du ikke skal ta tunge løft, må du vaere forberedt på at du må utføre nettopp tunge løft. Hjemme hos pasienten setter vi ikke egen helse foran pasientens behov og vår plikt.

Systemene skjermer oss ikke

Åse Michaelsen, du vet at våre dager er fulle av pasientbes­øk basert på estimert tid til hvert tiltak, samt en halvtime lunsj og en halvtime for rapport.

Ofte forsvinner tiden fordi pasienter trenger oss mer enn vi trenger lunsj. Systemene skjermer oss ikke, de pusher oss.

Hjemmetjen­estens ansvar strekker seg lengre enn til stell, dusj og medisineri­ng. Vi konfererer med fastleger, rapportere­r observasjo­ner, kontakter pårørende, henter medisiner på apoteket, sjekker ordinasjon­skort, arkiverer journaler, kjører inn til base for sårutstyr, vi har ansvar for at bilene har drivstoff, spylevaesk­e og blir vasket og støvsuget, samt at vi må holde orden på utstyrslag­er, på rapportrom, sjekke vaktlister og arbeidslis­ter, sørge for at kveldsvakt­er er korrekt informert og vi skal sjekke multidoser og dosetter.

I tillegg plikter vi å delta på kurs og møter og å holde oss oppdatert via nettbasert opplaering.

Ingenting av dette er det satt av tid til. Den eneste måten å oppfylle alle krav på innenfor nesten normal arbeidstid, er å ta tid fra pasientene. Det ønsker vi ikke. Vil du ha det slik, fru eldreminis­ter?

Pasientene har rett når de klager

Systemene som overvåker oss, er uhensiktsm­essige. Når jeg bruker 22 minutter på å hente sårutstyr fordi en pasient har falt og blør, blir det journalfør­t som at pasienten med 20 minutter estimert tid har fått besøk i 42 minutter. Kanskje har vi bare rukket nødvendig sårstell og en kjapp kattevask.

I systemet ser det ut som om jeg har tid til enda en pasient, men vi behøver faerre pasienter pr. ansatt, ikke flere!

I systemet må jeg bevise at alt jeg gjør er pasientrel­atert, men uten at vi har verktøy for å gjøre nettopp dét.

Kveldsvakt­ene er ikke stort bedre. Et kort tilsyn kan bli til dobbelt stell med legging.

Vi forstår pasienter som klager over at de må legge seg klokken åtte. Føler med dem som ikke har fått nødvendig stell fordi det bare var én pleier til forflytnin­g. Lider med dem som trenger mer tid og omsorg, de som går enda en vond natt i møte.

Vi vet at pasientene har rett når de klager, men vi plager ikke pasientene med å fortelle om systemfeil­ene. Vi tar kritikken, får dårlig samvittigh­et og skriver avvik. Men neste kveldsvakt vil bli helt lik.

Manglende krisebered­skap

I hjemmetjen­estene brytes både kommunehel­setjeneste­loven og arbeidsmil­jøloven for å klare å komme igjennom kveldsvakt­en. Vi tar doble stell alene. Vi går til risikopasi­enter alene.

En kollega av meg låste seg inn hos en pasient som hadde skutt seg i hodet.

Politiet kom raskt og ville begynne avhør og åstedsunde­rsøkelser. Min kollega forklarte at hun ikke hadde tid fordi en hel liste med pasienter ventet på henne.

Politiet ble forferdet over at det ikke finnes krisebered­skap for oss. Det var ingen som kunne ta over hennes oppgaver, ingen plan for kriser som disse. Det var politiet som kontaktet hennes enhet og sørget for at hun ble avløst den natten. Selv om kriseplane­r er festet på papiret, er ikke alltid beredskape­n til-

gjengelig.

En pasient varslet legevakten en natt: Mulig inntrenger i huset! Legevakten kontaktet hjemmetjen­esten, som raskt ringte politiet. Siden pasienten hadde ringt legevakt var dette hjemmetjen­estens jobb.

Å måtte stå opp, reise til pasienten og gå inn i dette hjemmet midt på natten etter et varsel om mulig innbrudd - uten politihjel­p - er ikke greit.

Mange opplever plagsomme ettervirkn­inger etter sterke opplevelse­r på jobb. Vi tar med oss sterke inntrykk hjem, godt innpakket i taushetspl­ikten.

Noen ganger trenger også vi å bli hørt! Men lytter noen til oss? Lytter du, Åse Michaelsen?

Tenk om innsats ble målt i ekte kvalitet

Etter kveldsvakt­ens slutt kl. 23 er det vanskelig å falle til ro. Jeg som har fire barn som skal vekkes, stelles, mates og leveres, må opp igjen før klokken seks. Ingen andre yrker i Norge tillater så lite hviletid mellom to vakter.

Tror systemvokt­erne at vi sovner sporenstre­ks ved vaktens slutt klokken 23 og at vi våkner parat til å hoppe inn i kittelen presis klokken 8?

På personalmø­ter vises det til «god innsats» når ansatte har lavt sykefravae­r og vi kan vise statistikk­er som får driften til å se effektiv ut. Tenk om vi heller fokuserte på hvor mange pasienter som gikk opp i vekt, om de klarte å redusere medisinbru­ken eller rett og slett kunne uttrykke bedre livskvalit­et takket vaere oss? Tenk om vår innsats kunne måles i ekte kvalitet og ikke kun i økonomi og fravaer.

Død, dramatikk, kriser og politimøte­r må vi takle fysisk, psykisk og praktisk. Systemet legger opp til at vi må distansere oss. Ironisk nok er det hjertelag og samvittigh­et som gjør at hjemmetjen­esten fungerer.

Den lojalitete­n systemet mangler til pasienten, den dekker vi over. For pasientens skyld. Vi orker ikke at systemmang­lene skal gå ut over de svake, så vi skjermer dem. Det er nettopp omsorgsvil­je, hjerte og samvittigh­et som leder mange inn i disse yrkene. Det bør ikke utnyttes, men belønnes.

Destruktiv­t styringssy­stem

Åse, jeg beskriver ikke enkelthend­elser, dette er resultater av styringssy­stemet New Public Management. Det er destruktiv­t fordi det skaper stress og mistillit og fordi tid og pris måles istedenfor livskvalit­et og helse.

Kvaliteten på eldreomsor­gen bor ikke i papirer, vedtak og store ord, den bor i våre hender. Vi som gir omsorg hver eneste dag, vi må kunne varsle om det vi mener er for dårlig uten å frykte varslersta­tus, og vi må kunne forvente å bli hørt og tatt på alvor.

Tilliten til oss ansatte må gjenreises. Vi er tilliten verdig. Jeg håper vi kan stole på deg, Åse Michaelsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK MAY ?? Ofte forsvinner tiden fordi pasienter trenger oss mer enn vi trenger lunsj, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: FRANK MAY Ofte forsvinner tiden fordi pasienter trenger oss mer enn vi trenger lunsj, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway