Aftenposten

Kirkelov og kirkeordni­ng

- Andreas Aarflot biskop emeritus

En selvstendi­g kirke må få et juridisk grunnlag som sikrer den selvstendi­g råderett i egne anliggende­r.

Da Den norske kirke under krigen utformet sitt kampskrift, Kirkens Grunn, fikk ett av de viktigste avsnittene overskrift­en «Om den hellige samhørighe­t i kirken». I dagens debatt om Den norske kirkes fremtid kan det vaere på sin plass å minne om den holdning som dette temaet peker på.

Det er et sterkt ønske hos de fleste aktører at Den norske kirke også i fremtiden må fremstå som en samlet og enhetlig institusjo­n, slik den historisk har vaert definert gjennom skiftende organisato­riske modeller. Selve formulerin­gen i Grunnloven slår fast at det er denne enhetlige og samlede kirke som «forbliver» Norges folkekirke.

En linje i kirkestruk­turen

Når så kirkens juridiske grunnlag skal overføres fra en statskirke­modell til en selvstendi­g folkekirke, er det nødvendig at det juridiske rammeverk tar vare på de elementene som konstituer­er kirken som en samlet størrelse. Til dette kreves lovbestemm­elser som endrer et tidligere statsretts­lig regulert forhold. Samtidig må den selvstendi­ge kirke få et juridisk grunnlag som sikrer den en selvstendi­g råderett i egne anliggende­r.

Sammenheng­en mellom grunnplane­t og den landsdekke­nde kirkeorgan­isasjonen må bevares og styrkes. Den gjeldende kirkelov slår fast at «soknet er den grunnlegge­nde enhet i Den norske kirke og kan ikke løses fra denne» (§2). Når paragrafen videre sier at hvert sokn hører til et prosti og hvert prosti til et bispedømme, viser dette at det er en sammenheng­ende linje i kirkestruk­turen som binder sammen de enkelte elementer. Denne samhørighe­t er et kjennetegn på det fellesskap og den gjensidige forpliktel­se som har preget Den norske kirke i den gamle, statlige lovgivning­sramme, og som hører med til det som må overføres for at Den norske kirke «forbliver» Norges folkekirke.

Soknene er selvstendi­ge rettssubje­kter

Det innebaerer videre at menigheten­es selvstendi­ghet innenfor det forplikten­de fellesskap med kirken som helhet, må bevares. Denne selvstendi­ghet ble styrket ved definisjon­en av soknene som selvstendi­ge rettssubje­kter i 1996. Dette handler om en videreføri­ng av styringsre­tten innenfor de oppgaver og det ansvar som menighetsr­ådene har hatt helt siden de første menighetsr­åd ble opprettet.

I den gjeldende kirkeloven er også Den norske kirke definert som et selvstendi­g rettssubje­kt. Denne juridiske kompetanse omfattet i første omgang de statlig finansiert­e virksomhet­er i presteskap­et og bispedømme­rådene.

Det neste skritt er nå at staten overfører sin rettslige, normgivnin­gskompetan­se for hele kirken til Kirkemøtet, som det øverste representa­tive organ for Den norske kirke i alle ledd. Dette er en helt nødvendig bestemmels­e for å legge et forsvarlig rettslig grunnlag for kirkens arbeid. Det er også den eneste løsningen som vil vaere i tråd med internasjo­nale bestemmels­er om trossamfun­nenes religionsf­rihet.

Det er disse prinsipiel­le spørsmål som krever en avklaring i den nye rammelov som Stortinget skal vedta. Det vil så vaere en sak for Kirkemøtet å vedta den nye kirkeordni­ng som skal avløse den gamle kirkeloven. En slik kirkeordni­ng vil uten tvil videreføre de fleste bestemmels­er som har dannet rettsgrunn­laget for Den norske kirke innenfor rammen av gjeldende kirkelov.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Det neste skritt er nå at staten overfører sin rettslige, normgivnin­gskompetan­se for hele kirken til Kirkemøtet, som det øverste representa­tive organ for Den norske kirke i alle ledd, skriver Andreas Aarflot som var biskop i Oslo i 20 år, fra 1978 til...
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Det neste skritt er nå at staten overfører sin rettslige, normgivnin­gskompetan­se for hele kirken til Kirkemøtet, som det øverste representa­tive organ for Den norske kirke i alle ledd, skriver Andreas Aarflot som var biskop i Oslo i 20 år, fra 1978 til...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway