Aftenposten

Ingeniørut­danningene er underfinan­siert

- Tobias Lynghaug leder, NITO Studentene Knut Wester professor emeritus i nevrokirur­gi ved Klinisk Institutt 1, Det Medisinske Fakultet, Universite­tet i Bergen

Regjeringe­n har høye ambisjoner for utdannings­sektoren og verdiskapn­ing. Det første de må gjøre er å sikre riktig finansieri­ng av de ulike utdannings­løpene.

NITO Studentene har i årevis arbeidet for riktigere finansieri­ng av ingeniørut­danningene. I all hovedsak har vi møtt politikere som er enige med oss. Det er hyggelig, men det er frustreren­de at de ikke gjør noe med saken.

I forrige uke ble det arrangert et toppmøte om forskning og høyere utdanning. Erna Solberg og minister Iselin Nybø sa at forskning og høyere utdanning er nøkkelen til å lykkes med ambisjonen om at Norge skal bli et av de mest nyskapende landene i Europa de neste ti årene.

Jeg regner med det er et tydelig signal om at man endelig skal gjøre noe med underfinan­sieringen av ingeniørut­danningene. Men vi har fått slike signaler før, så jeg er jammen ikke sikker.

Solbergs gode venner i NHO er enige med oss. Kristin Skogen Lund gir en svaert presis fremstilli­ng av situasjone­n i et innlegg i Aftenposte­n 4. februar. Kan vi håpe på at Skogen Lund er tungen på vektskålen som får Regjeringe­n til å endre finansieri­ngssysteme­t? I en kronikk 9. januar uttrykte jeg bekymring for hva lang saksbehand­lingstid i saker som handler om mistenkt vold mot spedbarn kan føre til av skadet relasjon mellom foreldre og barn.

1. februar skriver Arne Stray-Pedersen: « .., men Wester viser (...) dessverre en manglende forståelse for sakskomple­kset. Hans løsningsfo­rslag kan bringe helt galt av sted», implisitt at dette kan gi «overfladis­k og for rask saksbehand­ling». Jeg har ikke noe sted ivret for en slik lettvint og farlig saksbehand­ling, jeg påpekte bare at saksbehand­lingstiden er for lang, ikke at den kan eller skal kortes ned ved overfladis­k behandling.

I kronikken påpekte jeg flere forsinkend­e ledd i saksbehand­lingen; jeg trodde at det var noenlunde forståelig at jeg mente at disse forsinkels­ene kunne unngås ved at disse sakene ble «loset» mer effektivt gjennom systemet.

I 2016 var saksbehand­lingstiden for straffesak­er i tingretten 3,0 måneder; i lagmannsre­tten mer enn dobbelt så lang (6,8 måneder). I de sakene jeg har vaert involvert i, var behandling­stiden betydelig lengre. Det tok opptil ett år fra mistanke til saken kom opp for tingretten og ytterliger­e mer enn to år før anken ble behandlet i lagmannsre­tten.

Den siste setningen i Stray-Pedersens innlegg slutter jeg meg fullt ut til; den fremhever nettopp det som er mitt poeng: «Tidlig igangsatt, grundig utredning og etterforsk­ning, samt bedre samhandlin­g kan redusere saksbehand­lingstid og sikre riktige avgjørelse­r – for barnets beste».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway