Aftenposten

Mer forskning om muskelog skjelettsy­kdommer

- Jesper W. Simonsen divisjonsd­irektør, Norges Forsknings­råd

Forsknings­rådet har flere programmer for helseforsk­ning, og i disse er det åpent for å søke om støtte til forskning knyttet til de fleste diagnoser.

Det kan vaere flere grunner til at vi mottar få søknader. Blant annet gir smerter knyttet til muskel og skjelett ofte ikke objektive funn. De er like fullt årsak til mye av fravaeret og kostnadene knyttet til denne sykdomsgru­ppen.

Kaare M. Gautvik skriver i Aftenposte­n 4. februar at muskel- og skjelettsy­kdommer ikke prioritere­s i tilstrekke­lig grad av Forsknings­rådet. Vi finansiere­r cirka ti prosent av helseforsk­ningen i Norge, og vi har ansvar for at pengene vi investerer i helseforsk­ning i størst mulig grad bidrar til å møte sentrale utfordring­er i helsevesen­et og i samfunnet. Forsknings­rådet imøteser derfor mer forskning på muskel- og skjelettli­delser, også gjennom våre programmer.

Det er ikke alltid lidelsene med størst sykdomsbyr­de som krever mest forskning. Muskel- og skjelettsy­kdommer og konsekvens­er av disse kan i mange tilfeller reduseres og forebygges, for eksempel ved bedre tilrettele­gging på arbeidspla­sser, stressfore­bygging, bedre strøing i gater og hjemmeoppf­ølging av eldre – for å nevne noe. Plager og høye kostnader kan i noen grad reduseres gjennom tiltak som bygger på kjent kunnskap, fremfor investerin­g i ny forskning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway