Aftenposten

Homeland leverer

TV serie Homeland sesong 7

- Asbjørn Slettemark

TV 2 Sumo

TV 2 Zebra

Sesongprem­ière 12. februar på

TV 2 Sumo, og 19. februar på

TV 2 Zebra. Denne anmeldelse­n er basert på sesongens første episode Hvem er staten og hvem er fienden? Carrie tar saken når Homeland begynner sterkt i sesong 7.

Denne anmeldelse­n avslører handling fra tidligere Homeland-sesonger, samt noe handlingsr­eferat fra første episode av sesong 7. Når Homeland nå begynner på sin syvende sesong, har serien tilsynelat­ende mye å ta igjen, for det siste året har israelske Fauda og tredje sesong av franske Le Bureau satt nye standarder for hvor god, intens og troverdig en spionserie kan vaere.

Det tar likevel ikke mange minutter av første nye Homelandep­isode før både konkurrans­e og eksterne referanser skyves til siden. Ikke fordi Homeland brått er så mye bedre enn de nevnte seriene, men fordi fortelling­en om Carrie, CIA og deep state-konspirasj­onen i stor grad lever i sitt eget univers med en egen, fengende logikk. Etter syv sesonger skulle man vaert utslitt av Carrie (PS! ingen gråtescene­r i første episode!), men det er skikkelig godt å ha henne tilbake på skjermen.

Carrie bor hos søsteren

Det hjelper at sesong 7 er en direkte oppfølger til forrige sesong, så Homeland slipper å bruke tid på å etablere figurer og lokasjoner. I slutten av sesong 6 sto en dyp konspirasj­on bak et attentat på den amerikansk­e presidente­n Elizabeth Keane, og hun reagerte haukaktig med å sette de fleste i fengsel.

Bortsett fra Carrie, men inkludert Saul Berenson og 200 andre CIA-topper i en andrebølge av arrestasjo­ner. Mens presiden- ten fortsetter opprenskni­ngen, blant annet med å ville gjennomfør­e første dødsstraff mot militaert personell siden 1961, har Carrie en egen agenda. Hun bor på gjesteromm­et hos søsteren sammen med datteren Fran, men bruker fritiden på å bevise hvor konspirasj­onen kommer fra og hvor dypt den pløyer.

Får seeren på kroken

Ut av Carries private etterforsk­ning kommer også episodens beste scene, da hun alene orkestrere­r et hemmelig møte på et av Washington­s penere hoteller. Scenen er så grundig laget spionserie som man får det, og viser hvor lekende lett Homeland får seeren på kroken etter 72 episoder med thrillerer­faring. Etter hvert følger vi også den Alex Jones-inspirerte medieagita­toren Brett O’Keefe på rømmen og får et knippe meget gode scener med ham. Vekslingen mellom Carrie, presidente­n og O’Keefe gir sesongen en tydelig og solid start.

Maniske og medisinert­e Carrie virker først forbløffen­de fokusert og balansert, men på homelandsk vis sår serieskape­r og forfatter Alex Gansa forsiktig tvil om hvor hun står. Eksisterer konspirasj­onen bare i Carries hode, eller tar hun medisinene slik hun sier?

Det sprer seg også en spennende tanke om at det muligens er hold i konspirasj­on s teoretiker­e nO’ Kee fe s rabling er, ikke ulikt slik Tommy Lee Jones’ påstoi Men in Black i 1998: man må til National Enquirer for å finne den virkelige sannheten mellom våset. Episodens tittel, «Enemy of the State», er da også et anerkjenne­nde nikk tilbake til 90-tallet og den glimrende Will Smith-filmen med samme navn.

I likhet med Smith må Carrie nå forsøke å finne ut av to ting: hvem er fienden, og hvem er staten? Det er jommen ikke lett å se ennå, og gjør Homeland til en høyst relevant spionthril­ler også i 2018.

 ?? FOTO: ANTONY PLATT/SHOWTIME ?? Carrie Mathison (Claire Danes) prøver å overbevise Dante (Morgan Spector) om at konspirasj­onen må avsløres.
FOTO: ANTONY PLATT/SHOWTIME Carrie Mathison (Claire Danes) prøver å overbevise Dante (Morgan Spector) om at konspirasj­onen må avsløres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway