Aftenposten

Nekrologer

- Nils Heyerdahl

I 1958 trakk den 22 år gamle filologist­udenten Jac Dahl seg tilbake fra familie, venner, karrière og offentligh­et, og trådte inn i karteusero­rdenen, den strengeste av alle katolske ordenssamf­unn, grunnlagt av St. Bruno i 1084 og lite endret siden.

Det meste av sitt liv holdt han til i et kloster i den amerikansk­e delstaten Vermont, dypt inne i skogene, mot grensen til Canada. 8. februar døde han, 82 år gammel, etter 60 år i bønn, gudstjenes­teliv, studier og arbeid. Karteusern­e lever i taushet, i hver sin lille hytte, rundt et felles klosteranl­egg med kirke.

De dyrker grønnsaker på hver sin lille jordflekk, spiser vegetarisk og samles i kirken tre ganger i døgnet til felles gudstjenes­te. Jac Dahl, med klosternav­net Dom Filip, levde et liv så totalt forskjelli­g fra det de fleste av oss kjenner og forstår at det nok ikke bare forundrer, men sikkert også provoserer mange: I en verden full av uløste problemer og oppgaver, må det vaere galt å isolerer seg i et kloster!

Men slik de forstår seg selv står karteuserm­unkene midt i verden og ber for den. Deres tro er at de holder forbindels­eslinjen åpen mellom denne verdens forvirrend­e, kaotiske mangfold og den Ene: Gud.

Publisitet interesser dem ikke. Journalist­er er ikke velkomne. Et unntak var Philip Gröning, som slapp innenfor murene og laget filmen Den store stillheten. Dom Filip Dahl forlot ikke helt sine fag, latin og gresk, men fortsatte studier i klosteret, underviste sine medbrødre og skrev artikler, saerlig om kirkehisto­riske emner.

I 2005 utga broren, Hans Fredrik Dahl, en bok om hans liv, Kalt til stillhet. Og i 2014 utkom Dom Filip Dahls oversettel­se av Gregor den Store: Samtaler i fire bøker om jaertegn og underlige hendelser i Italia på 400- og 500-tallet.

Et uvanlig liv er avsluttet. Munken har fullført sin tjeneste og vendt hjem.

Requiescat in pace.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway