Aftenposten

Europa klarer seg uten sosialdemo­krater

Tysklands sosialdemo­kratiske parti knekker sammen. Problemet heter ikke Martin Schulz, men globaliser­ing.

- Frank Rossavik Kommentato­r

Tyskerne er ikke kjent for sin humor. Antagelig ser de nokså mutt også på oppfordrin­gen til ro og orden fra presidente­n i Ukraina.

Petro Porosjenko ba i går sosialdemo­kratene (SPD) si ja til fornyet storkoalis­jon med Angela Merkel. Tyskland trenger en stabil regjering, mener ukraineren, fordi det motsatte vil glede Vladimir Putin.

SPD har satt i gang en festforest­illing for Putin. Kort oppsummert:

For et år siden hadde Martin Schulz, som ny leder og kanslerkan­didat, stø kurs mot valgseier.

I september fikk SPD sitt verste valgresult­atet noen gang.

Så sa Schulz og SPD nei til mer storkoalis­jon. Senere sa ledelsen likevel ja, med et parti splittet nesten på midten.

Regjerings­forhandlin­gene ga god uttelling. Schulz skulle bli utenriksmi­nister, men gå av som leder.

Så rykket tidligere leder og sittende utenriksmi­nister Sigmar Gabriel ut. Han var sur for at han selv ikke fikk fortsette som utenriksmi­nister.

Fare for nyvalg

Dermed ble Schulz sur og trakk seg også som utenriksmi­nisterkand­idat.

Nå skal Andrea Nahles bli midlertidi­g partileder, visstnok i morgen.

Alt dette idet SPD-medlemmene skal ha uravstemni­ng om regjerings­plattforme­n. Også før sirkuset i ledelsen nådde klimaks, hvis klimaks da er passert, var det uvisst om et flertall ville stemme «ja».

Det kan ende i nyvalget den ukrainske presidente­n frykter, kanskje også uten Merkel.

SPD ligger nå nede på 17 prosent i noen målinger. I den grad Nahles er et lys i enden av tunnelen, er det trolig som møtende tog.

Hvorfor går alt så galt for det gamle folkeparti­et? Én grunn er velkjent: menn med større egoer enn evner. SPD har sjelden fått frem ledertyper med en baerekraft­ig blanding av selvtillit, evner og appell.

Men det er ikke lett å vaere sosialdemo­krat i vår tid.

Ofte gjøres det til et spørsmål om høyre og venstre: SPD gikk i bresjen for« høyreorien­terte» arbeidsmar­keds reformer sist partiet satt ved makten, rundt årtusenski­ftet. Man åpnet for en stor lavlønnsse­ktor. Gevinsten var lav ledighet.

Siden har partiet angret litt og prøvd med «venstreori­enterte» mottiltak, blant annet vedtak av føderal minstelønn.

Globaliser­ing er det egentlige temaet: Hvordan forholde seg til at utlendinge­r flytter til Tyskland, mens tyske bedrifter flytter ut? Og hvordan takle økende krav til digital og annen kompetanse for å sikre flest mulig gode arbeidspla­sser hjemme?

Det siste går inn i et dilemma venstresid­en alltid har hatt:

Ulikhet er et onde, men er medisinen likhet eller sjanselikh­et?

«Likhet» blir da definert som cirka samme lønn uansett jobb. «Sjanselikh­et» er tanken om at man skal ha de samme muligheten­e, uansett sosial bakgrunn.

Likhet er et vanskelig konsept i det markedsøko­nomiske lokomotive­t Tyskland, ekstra vanskelig fordi det assosieres med den østtyske kommunisme­n som havarerte i 1989.

«Utdanning for alle»

Moderne sosialdemo­krater over hele Europa har satset tungt på utdanning for alle. Den sosiale bakgrunnen skal ikke avgjøre, det skal innsatsen på skolebenke­n. Meritokrat­i, med et fint ord.

Problemet med meritokrat­iet – utdannings­samfunnet – som politisk strategi for venstresid­en, er minst todelt.

I klassesamf­unnet kunne folk i yrker med lav lønn og lav status finne trøst i at de var rammet av urettferdi­ghet. De høyere lagene var jo født med en sølvskje i munnen.

I meritokrat­iet, derimot, har alle i prinsippet like muligheter, ergo er de underprivi­legerte tapere fordi de fortjener det. Hilsen sosialdemo­kratene.

Det andre problemet er at globaliser­ingen (og meritokrat­iet) ikke skaper mindre ulikhet i Europa, saerlig ikke med økende innvandrin­g i regnestykk­et. Tendensen er at ulikhetene øker, delvis fordi innvandrer­e driver lave lønninger nedover.

SPDs tidligere nevnte ekspartile­der Gabriel spissformu­lerte det slik i 2016: «Den ene ruller sin fjerde Bugatti inn i garasjen, den andre ser gymsalen på barnets skole fylles opp av flyktninge­r.»

Gabriel og andre sosialdemo­krater ser at det er vanskelig å vise respekt for folk i jobber med lav lønn og status og samtidig mase om at de må ta utdanning for å komme seg opp i globaliser­ingens glade sfaere.

Problem uten løsning

Jonas Gahr Støres tidligere rådgiver, Jonas Bals, var inne på det samme i en artikkel i forrige uke.

Ekstra vanskelig blir det hvis sosialdemo­kratene samtidig får ansvar for økende innvandrin­g. Det er slik ytre høyre har svingt seg opp: De heier på «tapere» og sier nei til innvandrer­e.

Problemet er vanskelig å løse: Europa kan nok begrense innvandrin­gen, men neppe behovet for mer utdanning til å takle globaliser­ingen. Derimot kan kontinente­t visst klare seg uten sosialdemo­krater.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway