Aftenposten

Ap vil ha tiltak mot ensomhet

- SOLVEIG RUUD

Storbritan­nia har fått sin første« ensom hetsminist­er ».

– Det må jobbes systematis­k for å forhindre ensomhet, sier Kjerkol, som leder Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité. Sammen med seks andre Ap-politikere på Stortinget har hun fremmet et forslag om å bekjempe ensomhet.

I forslaget påpeker de at ensomhet kan vaere vanskelig å baere og henger sammen med dårlig helse.

Metastudie­r viser at ensomhet er farligere for helsen enn røyking, påpeker de. Samtidig poengterer de at ensomhet ofte et usynlig problem.

Får dårligere helse

– Ca. 8 prosent opplever ensomhet i et slikt omfang at det gir dem helsetap. Det er et betydelig antall, synes jeg, sier Kjerkol.

Ap-politikern­e foreslår at «ensomhet» innlemmes i folkehelse­loven, slik at også ensomhet blir ett av flere temaer kommunene skal iverksette «nødvendige tiltak» mot.

De mener derfor det trengs tydelige målsetting­er i arbeidet mot ensomhet i kommunene og et verktøy som gjør at man kan måle effekten av de tiltakene som settes i verk.

I januar fikk Storbritan­nia en egen minister med ansvar for å bekjempe ensomhet. «The minister for Loneliness» skal jobbe med å løse sosiale problemer knyttet til ensomhet.

Den nye« ensom hetsminist­eren », Trace y Crouch, får i oppdrag å følge opp en rekke forslag fra et offentlig utvalg ledet av den nå avdøde Labour-politikere­n Jo Cox.

Kjerkol og andre norske Ap-politikere har fått en innføring i forslagene fra den britiske ensom hetskommis­jonen, og Kjerkol opplyser at deres inspirasjo­n delvis kommer fra initiative­t til Cox.

10 millioner kroner

I den siste folkehelse­meldingen har Regjeringe­n bl.a. satt av 10 millioner kroner til forebyggen­de tiltak mot ensomhet.

Noen kommuner har kontaktsam­taler med innbyggere over en viss alder. – Da kan de informere om kontaktare­naer som finnes i kommunen. Det går an å jobbe målrettet på området, sier Kjerkol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway