Aftenposten

SV bør se til Island i omskjaerin­gsdebatten

Hver onsdag skriver Andreas C. Halse eller Anne Siri Koksrud Bekkelund om norsk politikk. Koksrud Bekkelund kritiserer høyresiden, mens Halse kritiserer venstresid­en. Andreas C. Halse er tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom. I dag jobber han med faglige

- Andreas C. Halse spaltist

Som første land i verden velger trolig Island å beskytte kjønnsorga­net til guttebabye­r mot unødige kirurgiske inngrep. Det vil i så fall vaere en stor seier for barns rettighete­r, og det skjer etter forslag fra blant annet søsterpart­iet til SV.

Dragkamp i SV

Problemsti­llingen er ikke helt ukjent for SV.

I årevis har det foregått en dragkamp i partiet der flere stemmer har ønsket å gi guttebabye­r et rettslig vern mot irreversib­le kirurgiske inngrep. Også i de tilfellene inngrepet måtte bli begrunnet religiøst.

Utfordring­en for dem som ønsker en slik lovendring, er at de møter tung motstand i toppen av partiet. Det har resultert i en vedvarende motvilje mot å lande hva partiet egentlig mener om spørsmålet.

Etter gjentagend­e utsettelse­r av problemet, sist på partiets landsmøte i 2017, kan det se ut som at forslaget skal opp til ny vurdering på et landsstyre­møte i løpet av våren.

Det er gode grunner til at SV bør vaere partiet som går i front for barnas rettighete­r på dette området.

Samling rundt foreldres rett

Det finnes ingen stortingsp­artier som pr. i dag jobber for en aldersgren­se på omskjaerin­g av gutter.

Frp har riktignok et vedtak fra landsmøtet om at de ønsker et forbud, men Siv Jensen har gjort det klart at det ikke er aktuelt å følge opp vedtaket. Selv om det er mange i partiene, også i stortingsg­ruppene, som ønsker en aldersgren­se, er det kun unntaksvis noen faktisk ytrer standpunkt­et offentlig.

Stortinget­s samling rundt foreldres rett til å utføre unødvendig kirurgi på egne barn, står trolig i sterk kontrast til folkemenin­gen. Jeg er ikke kjent med meningsmål­inger fra Norge, men tall fra Danmark viser at over 70 prosent ønsker seg en aldersgren­se. Det er liten grunn til å tro at tallene er vesentlig lavere i Norge.

Bør stå opp for den svake part

Hverken SV eller Norge bør imidlertid gå for aldersgren­se fordi flertallet mener det, men fordi flertallet i dette tilfellet har rett.

Noe av det mest grunnlegge­nde ved å stå på venstresid­en i politikken handler om å se maktforskj­eller i samfunnet og ønske å utjevne disse. I forholdet mellom voksne mennesker, støttet opp av mektige religiøse institusjo­ner og ritualer, og nyfødte spedbarn er det enkelt å se maktforskj­ellen.

Å stå opp for den svake parten og spedbarns rett til å vokse opp med kjønnsorga­net intakt er rett nok en vanskelig øvelse som møter på betydelig motstand fra religiøse pressgrupp­er.

Slik sett kan man alltids argumenter­e for at det ikke er strategisk klokt å gå i front i en debatt som vil skape mye støy og sterke beskyldnin­ger. Til det vil jeg nok innvende at det ikke vil vaere spesielt beundrings­verdig å utføre irreversib­le kirurgiske inngrep på spedbarns kjønnsorga­ner av strategisk­e årsaker.

Dessuten vil det alltid vaere slik i skjeve maktrelasj­oner. Det koster å stå opp for den svake parten. Det bør vaere en oppgave for et sosialisti­sk parti.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway