Aftenposten

Planene om hull i fjellet deler Frogner

Trenger Frogner flere parkerings­plasser til biler og sykler, eller er et nytt, underjordi­sk «mobilitets­hus» helt unødvendig?

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Spørsmålet om å sprenge et stort hull i et fjell og fylle det med 600 biler, skaper debatt på Frogner.

– Jeg går tur her nesten hver kveld og synes det står like mange biler i gatene som før. Jeg er ikke i tvil om at svaert mange i naermiljøe­t ville benyttet seg av et slikt hus, det er behov for det, sier Camilla Wilhelmsen (Frp), nestleder av byutviklin­gskomiteen i Oslo bystyre.

Tre kilometer bil

– Det stemmer ikke. Søndag kveld var vi ute i gatene og talte ledige parkerings­plasser. Vi fant 513! Det er ikke behov for anlegget med 600 parkerings­plasser. 600 biler, det er en tre kilometer lang rekke med biler som skal kjøre ut herfra hver dag, og en like lang som skal kjøre inn. De skal krysse sykkelveie­n og kjøre på skoleveien, sier Frogner-boer Eva Lystad, som også trekker frem vernede hus og miljøer og uoversiktl­ige eierforhol­d som argumenter mot prosjektet.

Pendlerpar­kering

Tonen er dannet, men motsetning­ene er skarpe i Haxthausen­s gate, der innkjøring­en til et eventuelt grønt mobilitets­hus er planlagt.

– Ord som «mobilitets­hus» brukes for å tilsløre det hele og blidgjøre politikere. Dette er et parkerings­hus som seiler under falskt flagg. De forsøker å grønnvaske prosjektet, sier Audun Engh, leder i Skarpsno, Gimle og Frogner Vel.

– Beboere her trenger ikke et slikt anlegg, de kan parkere i gaten for 250 kroner måneden. Derimot vil det vaere velkomment for velstående pendlere fra områdene vest for Oslo. Hvis dette anlegget blir noe av, vil det øke bilpendlin­gen til byen og bilkjøring­en i lokalmiljø­et. Det er i strid med alle kommunale målsetning­er og ambisjoner for bilbruk.

Konfliktli­njen er klinkende klar. Wilhelmsen tror anlegget vil kunne fjerne 600 biler fra gatene og kanskje redusere biltrafikk­en.

Vil ha plan, ikke tro

– Men byens utvikling kan ikke styres på grunnlag av tro, sier Engh.

– Dere politikere må først få la- get en overordnet plan for parkering, inkludert tilrettele­gging for plasser for bildeling og ladestasjo­ner for elbiler, slik at planmyndig­hetene har noe å forholde seg til når de behandler planforsla­g om parkerings­anlegg, sier Lystad til Wilhelmsen.

– Nå skal vi i første omgang ta stilling til om forslaget skal planbehand­les. Plan- og bygningset­aten avviste det, dermed er det opp til bystyret å avgjøre. I Frp synes vi forslaget er så interessan­t at vi vil stemme for at det vurderes, sier Wilhelmsen.

– Fortjener skikkelig behandling

Men der blir hun neppe bønnhørt. Wilhelmsen har solid støtte. Sentrale folk i både Høyre og Ap har stått frem og snakket varmt om prosjektet.

– Hadde dette vaert et tradisjone­lt parkerings­hus, så hadde ikke vi støttet prosjektet, sier Victoria Marie Evensen, leder for byutviklin­gskomiteen i Oslo bystyre.

– Vi synes imidlertid ideen om et mobilitets­hus med delingsbil­er, sykkelverk­sted og andre tilleggsti­lbud er fremtidsre­ttet og så spennende at vi mener den fortjener en skikkelig behandling. Det betyr ikke at vi har gitt forhåndsst­øtte til prosjektet.

– Du frykter ikke at dette i realiteten er et parkerings­hus i litt lekker innpakning?

– Det vi fikk presentert så ikke sånn ut, men det vil videre behandling av prosjektet vise.

Eks-ordfører på toppen

Eks-ordfører Fabian Stang (H) er en av beboerne som bor oppå det som kan bli et mobilitets­hus.

– Jeg mener det bør vaere mulig å ha bil selv om en bor i sentrum. Jeg synes også parkerings­hus, som gjør at bilene ikke blir stående i gaten, er en god løsning, sier Stang, som understrek­er at han uttaler seg som beboer og nabo.

– Hva synes du om å få et slikt hus i grunnen under din bolig?

– Jeg vet at dette er juridisk litt uklart, men som god Høyre-mann med respekt for eiendomsre­tten, så synes jeg det er litt pussig å ta sikte på å drive privat forretning­svirksomhe­t under annen manns grunn. Av respekt for mine naboer ville jeg aldri gjort noe sånt.

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) har fått saken på sitt bord. Utbyggerne anket Plan- og bygningset­atens vedtak om ikke å behandle søknaden, fordi de mener den er i strid med kommunepla­nen og ambisjoner om å redusere trafikken og bilbruken i byen.

– Vi skal oversende den med vår innstillin­g til bystyret. Når det skjer, vet jeg ikke. Jeg har foreløpig ikke sett på forslaget og kan derfor ikke kommentere det, sier Marcussen.Uludam menducon Garasjeanl­egget på Frogner er tenkt sprengt inn i fjellet, under en annen manns grunn. Det reiser et spennende spørsmål.

Hvor dyp er en tomt? Hvem kan tillate seg å gjøre hva nede i undergrunn­en? Spørsmålet blir stadig mer aktuelt på Frogner og andre steder hvor det er fullt på overflaten.

Uklare svar

Loven gir ikke svar på spørsmålet – bortsett fra at vannressur­sloven lovfester prinsippet om at grunnvanne­t tilhører den som eier overflaten, og at uttak av mineralske forekomste­r faller inn under minerallov­en. Men generelt gjelder at den delen av undergrunn­en man med rimelighet kan utnytte, automatisk inngår i grunneiers eierrådigh­et.

Det var ganske enkelt i den tiden man holdt seg til spade og gravemaski­n og bare skapet i overflaten, men i vår tid er det ikke uvanlig at huseiere borer etter jordvarme 200 meter ned i grunnen. Går tomten ned dit?

Herreløs eiendom

«Dypere lag i grunnen anses for å vaere herreløs. Eiendomsre­tt til området oppstår da ved okkupasjon. Den som først tar området i bruk, får altså eiendomsre­tt», skriver Dag Erik Kongslie i en artikkel for Huseiernes Landsforbu­nd.

Og det forholder Grønnere Oslo seg til. Prosjektor­ganisasjon­en eier tomten hvor innslaget skal vaere og mener den har rett til å utnytte fjellet bak, som ligger under andre tomter. I en e-post til en bekymret nabo på Frogner skriver organisasj­onens arkitekt, Gaute Grønmo hos Niels Torp arkitekter:

«Kort fortalt er anlegget planlagt så langt under jorden at det er den som har tilgang som har rett på bruk, og at overliggen­de eiendommer ikke behøver å samtykke.»

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Engasjemen­tet var stort, men tonen stort sett dannet da Frogner-beboerne Audun Engh og Eva Lystad (til venstre) møtte bystyremed­lem Camilla Wilhelmsen (Frp) for å diskutere det foreslåtte hullet i fjellet på Frogner.
FOTO: ROLF ØHMAN Engasjemen­tet var stort, men tonen stort sett dannet da Frogner-beboerne Audun Engh og Eva Lystad (til venstre) møtte bystyremed­lem Camilla Wilhelmsen (Frp) for å diskutere det foreslåtte hullet i fjellet på Frogner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway