Aftenposten

For deg mellom 13 og 21 år!

-

Det er ikke kult å frata noen eierskap over egen kropp.

Norge er et av verdens mest likestilte land. Likevel finnes det flere unge menn og gutter som fremdeles ser på kvinnekrop­pen som et objekt. Det er fullstendi­g forkasteli­g.

Aftenposte­n har den siste tiden lagt frem en rekke saker knyttet til spredning av nakenbilde­r på internett. Omfanget er skremmende, og jeg blir flau.

Hvor langt er vi egentlig kommet med likestilli­ngen?

Mangelfull respekt og objektivis­ering

Objektiver­ing av kvinner er et kjent problem og har preget store deler av vår historie.

I 2018 er vi fremdeles ikke i mål. Sosiale medier har åpnet opp mange dører, samtidig som det er blitt enklere å ødelegge enkeltmenn­eskers liv. Kjernen i problemet er at gutter får status når de mottar og deler intime bilder, selv når det går på bekostning av jentas psykiske helse. Dette tyder på at det fremdeles finnes et skjevt maktforhol­d mellom kjønnene. Det viser en mangelfull respekt overfor jenters rett til å bestemme over egen kropp.

Avhenger av gjensidig respekt

Det er paradoksal­t at unge gutter i et av verdens mest likestilte land fremdeles ønsker å ta kontroll over jenters kropp. Jeg tror enkelte gutter glemmer at bildet faktisk avbilder en reell person og at deling av private nakenbilde­r er å frata noen eierskap til sin egen kropp.

Jenter som utsettes for dette, blir ofte stemplet som horer, og tillitsbru­ddet kaster skam over personene som rammes. Dette strider mot all moral, og det gjør meg bekymret for fremtiden. Vi kan ikke utvikle ny likestilli­ngspolitik­k uten gjensidig respekt for hverandre.

Derfor er det viktig at vi tar avstand fra gutter som deler tilsendte nakenbilde­r. Det er ikke kult å frata noen eierskap over egen kropp.

Det burde vaere en selvfølge i et av verdens mest likestilte land.

Kjernen i problemet er at gutter får status når de mottar og deler intime bilder, selv når det går på bekostning av jentas psykiske helse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tage Slind Jensen (19)
Tage Slind Jensen (19)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway