Aftenposten

«Mamma og pappa hadde ikke peiling. Derfor kunne jeg kjøre mitt eget løp.»

Her er OL-håpet som takker for at hun ble sluppet løs av foreldrene sine.

- Mette Bugge Journalist mette.bugge@aftenposte­n.no Freeski, slopestyle: 02.00 natt til lørdag

Tiril Sjåstad Christians­en (22), som skal i aksjon i slopestyle natt til lørdag, fikk all hjelp og støtte fra foreldrene som liten. Men da hun ble freeskikjø­rer, måtte hun ta valgene selv. Moren, som har egen sportsbuti­kk på Geilo, kunne ikke vite at hun skulle komme til å legge grunnlaget for datterens karrière i en fremmed idrett.

– Jeg husker at hun hadde fått inn twintip i butikken, og så ville hun at jeg skulle prøve dem, sier freeskikjø­reren.

Skiene, som har en tupp i begge ender, noe som gjør det lettere å kjøre både fremlengs og baklengs, var noe som falt i smak.

– Siden den dagen har det gått i ett med noen alvorlige avbrekk, forteller Christians­en, som tipper at hun var 12–13 år før hun fant sin idrett.

Rike tradisjone­r i familien

Hennes alpinbakgr­unn ble perfekt til det som nå skulle skje. Hun hadde prøvd ski første gang da hun var 1,5 år. Først ble det alpint, deretter snowboard, og så endte det med twintip i en alder av 12–13 år.

Bestefar, alpinisten Asle Sjåstad, hadde deltatt i OL, pappa var treneren og søsteren Pia var på europacupl­aget. Mamma sto også mye alpint og telemark. Storebror Vetle valgte skiskyting.

– Jeg hadde ikke noe valg. Det måtte bli noe med ski.

Likevel skulle twintipen komme til å føre ungjenta til et sted som foreldrene ikke var så fortrolig med. De sto ikke på nymotens twintip. Derfor ordnet datteren seg selv i bakken.

– Mamma og pappa visste ikke hva jeg drev med. De hadde ikke peiling på den idretten og derfor kjørte jeg mitt eget løp.

Likte det frie livet

22-åringen forteller at det var deilig i at hun ikke ble fortalt hva hun skulle gjøre, men kunne vaere fri til å utvikle nye ting. Etter hvert laerte hun av andre ungdommer, og de pushet hverandre. Men det var hun som var en av de aller første jentene som dro i gang denne idretten på Geilo.

Da hun endelig fikk lov til å dra på skicamp i 2009, etter å ha bedt faren på sine knaer, ble det starten på en helt ny epoke. På samlingen på Juvass viste det seg at ferskingen var god.

– Jeg var der en uke til mamma og pappas store skrekk, sier Christians­en.

Hun var tross alt bare 13 år.

Det var da freeskikjø­reren fikk høre at hun var helt rå, og det av idolene PK Hunder og Tom Wallisch. Sistnevnte er en amerikansk slopestyle­kjører med imponerend­e merittlist­e.

Heretter kunne det bare gå rett den rette veien, og det gjorde det lenge inntil det sa stopp.

Opplevde uhell på uhell

Året før hun håpet å delta i OL i Sotsji, gikk korsbåndet i venstre kne rett vest. Da hadde talentet allerede tatt et X-Games gull i Aspen og en tilsvarend­e europeisk sølvmedalj­e i slopestyle i Frankrike.

Selv om hun prøvde å rekke lekene i Russland, og fikk gjennomfør­t en trening i Sotsji, måtte hun gi tapt.

Neste store skade kom på slutten av 2016. Det skjedde etter et nytt X-Games-gull, denne gangen i big air i Norge, øvelsen som ikke står på OL-programmet.

MR-bilder viste at festet i menisken ikke holdt mål. En ny operasjon var uunngåelig. Det er blitt fem ulike inngrep i kneet i karrièren.

Men igjen viste Christians­en at hun aldri gir seg.

– Nå har hun under opptakten til OL tatt en ny medalje i X-Games i USA. 1.-plassen i Mammoth fortalte at hun er helt der oppe.

Den fandenivol­dske utøveren tripper etter å komme i gang med sin OL-debut.

– Jeg var mer utålmodig før Sotsji, men er blitt eldre og mer fornuftig i opptrening­en, forteller hun.

Det har vaert perioder der hun har vaert deprimert og tenkt at hun aldri ville komme tilbake. Men nå er hun skikkelig tent.

Har mange støttespil­lere

Det er lenge siden Christians­en drev med noe de andre i familien ikke hadde kunnskap om.

– Hva sier foreldrene din nå. Er de redd for de hasardiøse hoppene og de vanskelige triksene som kan føre til skader?

– Nei, de er ikke redde. Da er det verre med mormor, farfar og farmor, ler Tiril Sjåstad Christians­en.

Hennes mamma og pappa forstår hva som skjer.

– Da de begynte å få peiling på hva freeski var, ble de veldig entusiasti­ske. De syntes det var gøy at jeg slo igjennom, og kom med til ungdoms-OL, der det ble gull og juniorVM, der jeg fikk sølv. Hun legger til:

– Nå har jeg veldig mange støttespil­lere.

 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? Tiril Sjåstad Christians­en under OL-troppens fotoshoot før mesterskap­et. Natt til lørdag kjører hun slopestyle i freeski i OL-bakkene.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX Tiril Sjåstad Christians­en under OL-troppens fotoshoot før mesterskap­et. Natt til lørdag kjører hun slopestyle i freeski i OL-bakkene.
 ?? Aftenposte­n i Pyeongchan­g ??
Aftenposte­n i Pyeongchan­g

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway