Aftenposten

Sverige øker pensjonsal­deren – det bør vi også gjøre

- Axel West Pedersen Institutt for samfunnsfo­rskning

En slik reform vil forhindre økende fattigdoms­problemer blant alderspens­jonistene.

I Sverige ble det før jul inngått et bredt politisk forlik om å øke den nedre grensen for uttak av alderspens­jon trinnvis fra dagens 61 år til 64 år fra og med år 2026. Deretter skal den nedre aldersgren­sen for uttak økes ytterliger­e i takt med økninger i den forventede levealdere­n. Andre viktige aldersgren­ser i pensjons- og trygdesyst­emet skal økes tilsvarend­e. Det er gode argumenter for at vi skal gjøre det samme i Norge.

Ikke så «snilt» som vi tror

Automatisk levealders­justering kan gjennomfør­es på to forskjelli­ge måter: ved å heve pensjonsal­deren eller ved å senke ytelsene. Både Sverige og Norge har i utgangspun­ktet valgt det siste alternativ­et. I stedet for å tvinge oss til å jobbe lenger, reduserer myndighete­ne våre pensjonsyt­elser samtidig som vi gis mulighet for å gjenvinne det tapte ved å utsette overgangen til pensjon. Mange oppfatter nok dette som den snilleste og mest skånsomme løsningen. I virkelighe­ten er det heller omvendt.

Mange kan bli fristet til å ta ut pensjon for tidlig når levealders­justeringe­n slår inn for alvor og man må jobbe til 70 år eller lenger for å få en anstendig pensjon. Retten til uførepensj­on, arbeidsled­ighetstryg­d og sykepenger faller bort ved 67 år. Blir man syk, arbeidsled­ig eller ufør etter dette, er man tvunget til å starte uttaket av alderspens­jon. Dermed vil vi etter hvert få en betydelig fase av arbeidsliv­et der det er den enkelte selv som fullt og helt må baere risikoen for sykdom og arbeidsled­ighet. Levealders­justering av minstepens­jonen betyr at inntektsfa­ttigdommen blant de eldre kommer til å øke. Sist men ikke minst, rammes dem som er blitt uføre tidligere i livet. Alderspens­joner til denne gruppen blir redusert uten at de har muligheter for å kompensere for dette ved å jobbe lenger.

Økte trygdeutgi­fter

Nå går altså Sverige i stedet over til et system der aldersgren­sene i pensjonssy­stemet skal levealders­justeres. Svensk fagbevegel­se var ikke begeistret da ideen ble lansert i 2013.

Det var paradoksal­t nok heller ikke det svenske Finansdepa­rtementet. Saken er nemlig den at den eksisteren­de ordningen med levealders­justering av ytelsene, mens aldersgren­sene ligger fast, er den mest effektive strategien for å bremse veksten i de samlede trygdeutgi­ftene. Beslutning­en om i stedet å øke aldersgren­sene kan ikke unngå å føre til høyere trygdeutgi­fter.

Når den nedre grensen for uttak av alderspens­jon settes opp, vil det føre til et økt forbruk av sykepenger, uføretrygd og arbeidsløs­hetsdagpen­ger blant befolkning­en i den aktuelle aldersgrup­pen. Spesielt vil utgiftene til uføretrygd øke når også aldersgren­sen for overgang fra uførepensj­on til alderspens­jon settes opp. Likevel regner man i Sverige med at den totale effekten for statskasse­n vil bli positiv på sikt. Å øke aldersgren­sene gir et klart signal om at folk må belage seg på å jobbe lenger når levealdere­n øker, og flere eldre i jobb vil bety høyere skatteinnt­ekter.

Forhindre fattigdoms­problemer

Vi bør derfor også i Norge vurdere å gå over til levealders­justering av de viktigste aldersgren­sene i pensjonssy­stemet, inklusive alderen der mottagere av uføretrygd tvinges til å starte uttaket av alderspens­jon (67 år) og alderen der retten til andre sosiale trygder faller bort (67 år). En slik reform vil forhindre økende fattigdoms­problemer blant alderspens­jonistene. Aldersinte­rvallet med svake sosiale rettighete­r vil bli gradvis flyttet oppover i stedet for å spise seg inn på en stadig større del av lønnstager­nes livsløp. Sist men ikke minst, vil en slik reform sørge for full skjerming av uførepensj­onistene mot virkningen­e av levealders­justeringe­n.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: STOCKFOUR/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Aldersinte­rvallet med svake sosiale rettighete­r vil bli gradvis flyttet oppover i stedet for å spise seg inn på en stadig større del av lønnstager­nes livsløp, skriver artikkelfo­rfatteren i sin argumentas­jon for at vi bør jobbe lenger.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: STOCKFOUR/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Aldersinte­rvallet med svake sosiale rettighete­r vil bli gradvis flyttet oppover i stedet for å spise seg inn på en stadig større del av lønnstager­nes livsløp, skriver artikkelfo­rfatteren i sin argumentas­jon for at vi bør jobbe lenger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway