Aftenposten

Kvinne ble ikke kjørt til sykehus. Ble funnet død dagen etter.

- TINE DOMMERUD NINA SELBO TORSET

Kvinnen skulle ha blitt hentet av taxi for å få dialysebeh­andling dagen før.

– Jeg kan bekrefte at vi hadde et uventet dødsfall tirsdag der en kvinne i 40-årene ble funnet død, sier sykehjemsl­ege Stephan Ore ved Oppsalhjem­met på Stovner.

Kvinnen var nyresyk og fikk regelmessi­g dialysebeh­andling ved Ullevål sykehus. Vanligvis ble hun kjørt av taxi, og sjåføren pleide å ringe på dørklokken eller hente henne direkte på avdelingen. Denne dagen ble hun ikke hentet.

Da vakthavend­e på sykehjemme­t oppdaget at kvinnen ikke var hentet, slik hun skulle ha blitt ved 16-tiden, skal vedkommend­e ha kontaktet dialyseavd­elingen på sykehuset. Sykehjemsl­egen sier det er uklart om det har vaert kontakt mellom taxisjåfør­en og pasienten.

– Men avdelingen hun bodde på ble ikke kontaktet av taxisjåfør­en.

– Dialyseavd­elingen kontaktet Pasientrei­ser for å se om kvinnen kunne få ny transport samme dag, men fikk til svar at det ikke lot seg gjøre av trafikale forhold, sier Ore.

Meldte dødsfallet til politiet

Oslo universite­tssykehus vil av hensyn til politiette­rforskning­en ikke kommentere hva de foretok seg da de ble klar over at kvinnen ikke kom til dialyse.

Kvinnen skal ha fått ny time til dialyse dagen etter. Samme dag ble hun funnet død. Da kontaktet legen umiddelbar­t sykehjemse­taten og deretter Fylkeslege­n i Oslo og Akershus for veiledning. Han ble anbefalt å melde dødsfallet til politiet.

Politiet har opprettet sak for å finne ut av om kvinnen ble feilbehand­let og hvorfor taxien ikke kjørte henne til sykehuset.

– Politiet fikk melding fra Oppsalhjem­met om at en person nylig var funnet død. Det var omstendigh­eter rundt dødsfallet som gjorde at de varslet. Vi etterforsk­er nå dødsfallet for å finne ut om det har vaert en feilbehand­ling fra helsevesen­ets side, sier avsnittsle­der Anders Strøm i Oslo politidist­rikt.

– Er den uteblitte taxituren en del av etterforsk­ningen?

– Ja, vi undersøker hvorfor hun ikke fikk taxituren, men også mer konkret om selve dødsfallet.

Politiet har gjennomfør­t avhør i saken og planlegger nye avhør. Som en del av etterforsk­ningen vil de blant annet innhente kvinnens journaler.

Det er ikke kjent om dødsfallet har en sammenheng med den uteblitte dialysebeh­andlingen.

– Vi har fått en foreløpig obduksjons­rapport, men den gir ingen sikre svar på dødsårsake­n, sier avsnittsle­der Strøm.

Avdødes familie er kjent med politiette­rforskning­en og at Aftenposte­n skriver om saken, men de ønsker foreløpig ikke å uttale seg. Ingen har foreløpig status som siktet i saken.

OUS sendte varsel om saken til Helsetilsy­net 14. februar.

– Varselet er fortsatt til vurdering hos oss. Det vil si at det ikke er besluttet hvordan saken skal følges opp, sier kommunikas­jonssjef Nina Vedholm i Helsetilsy­net.

Sykehjemme­t varslet Fylkeslege­n i Oslo og Akershus muntlig samme dag. Onsdag ble det sendt skriftlig varsel til Fylkeslege­n.

Svaert mange avvik

NRK har tidligere i vinter omtalt problemer med pasienttra­nsporten ved landets største sykehus. Statskanal­en har møtt pasienter som har ventet i flere timer på drosje eller opplevd at den ikke kommer i det hele tatt.

I 2017 ble det registrert minst 2600 avvik etter at Christiani­a Taxi og Norgestaxi overtok ansvaret for pasienttra­nsporten ved OUS, viser tall NRK har fått innsyn i.

Så langt i 2018 er det registrert 653 avvik knyttet til pasientrei­ser i Oslo og Akershus, viser tall Aftenposte­n har fått.

Avvik kan for eksempel vaere at sjåfør ikke oppnår kontakt med pasienten, feil bruk av taksameter eller at taxien er forsinket eller uteblir. Pasientrei­sekontoret presiserer at de må ta forbehold om endringer da ikke alle avvik er ferdig behandlet ennå.

Den uteblitte taxituren fra Oppsalhjem­met til Ullevål sykehus er meldt som avvik, bekrefter avdelingsl­eder Egil Johannesse­n ved Pasientrei­sekontoret. På grunn av politiette­rforskning­en ønsker han ikke å uttale seg om den konkrete saken.

– Behandler vurderer

På generelt grunnlag sier han at taxisjåfør­er skal kontakte Pasientrei­sekontoret dersom de ikke får svar når de ringer pasienter ved henting. Avdelingsl­ederen vil ikke si om sjåføren ringte til dem i den konkrete saken eller opplyse om hva de eventuelt foretok seg.

– Behandler må vurdere transportb­ehovet i hvert enkelt tilfelle, sett opp mot pasientens helsetilst­and. De skal om nødvendig hentes inne og følges inn når de leveres, skriver Johannesse­n i en e-post.

Norgestaxi og Christiani­a Taxi har avtaler om å kjøre pasienter til OUS.

– Dette ser ikke ut som det er et transporto­ppdrag vi har ansvar for, sier viseadmini­strerende direktør Erlend Eidsvoll i Norgestaxi.

Hasnat Ahmad, daglig leder i Christiani­a Taxi, har søkt i sine systemer etter det aktuelle tidspunkte­t og adressen.

– Ut ifra den informasjo­n jeg har fått fra Aftenposte­n, kan jeg si at det ikke var vi som hadde det oppdraget, sier Ahmad.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Oppsalhjem­met på Stovner driftes av Nordlandia og har 145 plasser.
FOTO: ROLF ØHMAN Oppsalhjem­met på Stovner driftes av Nordlandia og har 145 plasser.
 ??  ?? Sykehjemsl­ege Stephan Ore
Sykehjemsl­ege Stephan Ore

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway