Aftenposten

Pille som har fått skylden for narkodød, markedsfør­es ikke lenger

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Eksperter advarer om at selskapet nå vil satse på det globale markedet.

Legemiddel­selskapet Purdue Pharma lanserte den smertestil­lende pillen Oxycontin i 1996. De neste 22 årene reiste bedriftens selgere på kryss og tvers av USA og besøkte legekontor­er. Der fortalte de om pillens positive egenskaper og oppfordret medisinern­e til å skrive ut resepter.

Mandag denne uken tok dette brått slutt.

– Våre salgsrepre­sentanter vil ikke lenger besøke kontorene dine for å diskutere opioidprod­ukter, skrev leder for medisinsk avdeling i Purdue, Monica Kwarcinski, i et brev til USAs leger, ifølge The Wall Street Journal.

Utbredelse­n av Oxycontin er en av hovedårsak­ene til den voldsomme bølgen av dødelige overdoser og heroinavhe­ngighet i USA. Purdue Pharma har vaert under sterkt press fra myndighete­r og gjennom en rekke søksmål for å bidra til å redusere misbruket.

Over 300.000 mennesker har dødd av opioideove­rdoser siden 1990-tallet.

Endrer strategi

Purdue Pharma uttalte til Aftenposte­n i november at selskapet «deler bekymringe­n for opioidkris­en og har tatt viktige grep for å imøtekomme denne, inkludert å redusere promoterin­gen av våre FDA-godkjente produkter.»

Men mange eksperter på legemidler og opioidavhe­ngighet er skeptiske til om Purdue virkelig har endret holdning, blant annet fordi selskapet fortsetter å promotere produktene internasjo­nalt gjennom selskapet Mundipharm­a.

– Det faktum at Mundipharm­a ikke omfattes av denne nye ordningen, forteller meg at det ikke handler om en holdningse­ndring, men en ny strategi. De stanser markedsfør­ingen i USA, hvor de har fått mange søksmål mot seg, men fortsetter like aggressivt i resten av verden, sier professor Keith Humphreys ved Stanford University. Han er en av USAs fremste eksperter på feltet.

Dette minner mest om krisehåndt­ering, mener Lloyd Sederer som er tilknyttet Columbia/ Mailman School of Public Health i New York.

– Det er for lite og for sent, og det kommer fordi de nå har så mange søksmål mot seg på grunn av all skaden de har gjort, sier Sederer.

Blir utfordret i retten

Oxycontin har vist seg å vaere sterkt avhengighe­tsskapende, men ble lansert som et revolusjon­erende legemiddel med liten risiko.

Purdue innrømmet senere at de hadde feilinform­ert leger og pasienter. Selskapet fikk en stor bot, og toppsjefen­e ble straffedøm­t i 2007. Purdue endret etter hvert pillene slik at de ikke kunne knuses.

– Det kom for sent. Folk var allerede hektet, og det ble en trigger som gjorde at brukerne begynte med heroin i stedet, sier Professor Daniel Ciccarone ved University of California San Francisco.

I årene etter er selskapet blitt saksøkt mange ganger, blant annet av delstater og over 400 kommuner og byer som er rammet hardt av epidemien. I noen tilfeller har de inngått forlik og betalt erstatning. Selskapets markedsfør­ing og produktinf­ormasjon blir også etterforsk­et av føderale myndighete­r, ifølge Bloomberg.

Narkobekje­mpelse

To tiår med aggressiv markedsfør­ing av Oxycontin har gjort familien som eier Purdue Pharma, til en av USAs rikeste. Samtidig har opio-

idepidemie­n kostet USA enorme summer. I 2015 var prislappen på over 500 milliarder dollar, ifølge National Economic Council. Det tilsvarer 2,8 prosent av bruttonasj­onalproduk­t det året.

Samme dag som Purdueselg­erne sluttet å besøke leger, la president Trump frem sitt budsjettfo­rslag. Der var 17 milliarder dollar (cirka 135 milliarder kroner) øremerket til bekjempels­e av narkobølge­n. Presidente­n erklaerte i oktober narkoepide­mien for en nasjonal helsekrise. Det er imidlertid Kongressen som bestemmer det endelige budsjettet, og de ignorerer ofte presidente­ns ønsker.

Trump ga svigersønn­en Jared Kushner og deretter rådgiver Kellyanne Conway ansvar for å gjøre noe med heroinepid­emien. Førstedame Melania Trump er også involvert. Foreløpig har de utrettet lite. Trump var uten helseminis­ter i fire måneder, fra september til januar, etter at hans førstevalg måtte trekke seg på grunn av en skandale. Flere andre toppstilli­nger på helse og rusfeltet står også tomme.

– Trumpregje­ringen satte ned et utvalg som kom med mange gode ideer. Nesten ingen av dem er blitt satt ut i livet, sier Keith Humpreys ved Stanford University.

Lloyd Sederer fra New York er krassere i kritikken.

– De har gjort mindre enn ingenting. De har gitt Kellyanne Conway, som hverken har kunnskap eller erfaring med dette feltet eller med å sette statlige initiative­r ut i livet, ansvaret. I tillegg har presidente­n fortsatt ikke ansatt noen i stillingen som Director of the White House Office of National Drug Control Policy (ONDCP), sier Sederer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Aftenposte­n møtte Sam Allen fra Virginia i fjor. Han ble hektet på Oxycontin som tenåring og gikk etter hvert over til heroin. Det er et svaert vanlig mønster i USAs verste narkokrise i moderne tid.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Aftenposte­n møtte Sam Allen fra Virginia i fjor. Han ble hektet på Oxycontin som tenåring og gikk etter hvert over til heroin. Det er et svaert vanlig mønster i USAs verste narkokrise i moderne tid.
 ??  ?? Purdue Pharma markedsfør­te Oxycontin til leger over hele USA i 22 år.
Denne uken stoppet det.
Purdue Pharma markedsfør­te Oxycontin til leger over hele USA i 22 år. Denne uken stoppet det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway