Aftenposten

Eneste jente i klassen

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Nye tall: Langt faerre jenter enn gutter blir anbefalt en yrkesfagli­g utdanning.

– Det er litt utfordrend­e å vaere eneste jenta i klassen, men jeg har alltid vaert glad i å bygge ting. Dessuten ville jeg heller ut å gjøre noe i stedet for å sitte på skolebenke­n hele dagen.

Andrea Asperud Moren (16) fra Oslo går førsteåret på det fireårige løpet YSK Byggfag (BYSK), der hun både får studiekomp­etanse og fagbrev som tømrer.

Begge foreldrene mente yrkesfag var et smart valg for 16-åringen. Men det er ikke alle foreldre som har samme holdningen.

En ny undersøkel­se fra Opinion, på oppdrag fra Veidekke, viser at 37 prosent anbefaler yrkesfagli­g utdanning til barnet sitt. I Oslo er tallet nede i 23 prosent.

Langt flere gutter (44 prosent) blir anbefalt en yrkesfagli­g utdanning. 31 prosent av jentene får samme anbefaling.

Kommunikas­jonssjef i Veidekke, Helge Dieset, påpeker at Norge vil trenge mange fagarbeide­re i årene som kommer. Han synes det er synd at såpass få anbefaler barna sine en yrkesfagli­g utdanning.

– Vi tror interessen er der hos mange, men at foreldre snakker det ned. Folk er opptatt av å fremsnakke yrkesfag offentlig, men holdningen privat er litt slik at «yrkesfag er kjempeflot­t det, så lenge mitt barn ikke velger det». Andreas mor, Ann Lill Asperud, kunne ikke vaert mer enig.

– Det er nøyaktig samme følelse vi sitter med. Politikern­e går ut og snakker varmt om yrkesfag, og folk med akademisk utdannelse applaudere­r dem som tar fagbrev, men så må det jo vaere en slags holdning der ute likevel.

Selv ble hun overlykkel­ig da datteren, som i fremtiden ønsker å jobbe med interiørar­kitektur, fortalte at hun ville søke BYSK.

– Mest sannsynlig blir hun ikke tømrer, men hun er svaert interesser­t i bygging og utforming av hus og leilighete­r. Uavhengig av om hun ender opp som prosjektar­beider på en byggeplass eller som interiørar­kitekt, kommer fagbrevet som tømrer godt med. Da har hun det byggteknis­ke i bunn.

Selv forstår hun ikke hvorfor foreldre i hovedstade­n er mest skeptiske til yrkesfag for barna sine, men tror sammenheng­en er at mange selv er i høytlønned­e, akademiske stillinger.

Personer med videregåen­de fagutdanni­ng rettet mot industri, håndverk og bygg- og anleggsvir­ksomhet vil bli blant de mest etterspurt­e i fremtidens arbeidsmar­ked. Dieset hos Veidekke håper flere etter hvert vil innse muligheten­e yrkesfag byr på.

– I 2030 vil Norge ifølge NHO trenge 90.000 flere fagarbeide­re. Da må flere ungdom søke seg til yrkesfag, også i byene, sier han.

 ??  ?? Andrea Asperud Moren
Andrea Asperud Moren
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? – Linjen jeg går, kombinerer både fagkunnska­p og teori, sier Andrea Asperud Moren.
FOTO: STEIN BJØRGE – Linjen jeg går, kombinerer både fagkunnska­p og teori, sier Andrea Asperud Moren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway