Aftenposten

Korsfester seg selv i ny bok

Som om ikke vinteren allerede har vaert tung nok for machomanne­n: Nå står også Mikael Persbrandt frem som myk mann med trang til følsomme penselstrø­k og familiaer hjemmekos.

- TEKST: KJERSTI NIPEN kjersti.nipen@aftenposte­n.no

Jug alt sammen? Ja, har Persbrandt alltid sagt selv.

Tja, sier han nå. For i virkelighe­ten var det jo verre.

Og som Ari Behn, kveldens bokbader i kitthvitt skjerf og matchende skjegg, formulerer det på sitt slepende svorsk idet han lener seg over mot skuespille­ren og legger hånden varmt på skulderen hans:

– La oss gå inn i mørket. La oss gå inn i mørket sammen. På rekke og rad står de, publikumme­rne som trosser hålke og frostrøyk en kveld i Oslo for å oppleve svenskenes nasjonale bad boy innta scenen hos Gyldendal forlag. Noen få menn, en hel horde kvinner. Vel innenfor hviskes det fra andre seterad om noen som hastet forbi dem i køen utenfor.

– Og så var det jo Mikael Persbrandt selv! Ari Behn er kveldens bokbader, til stede med sitt entourage av mamma Behn, Per Heimly og nykjaerest­en Ebba Heillmann. Men det er ingen tvil om hvem folk har kommet for å høre.

Den myke mannen Historien om Mikael Persbrandt er en historie om klassereis­e og dannelsesr­eise, om kunstneris­ke seire og personlige erobringer i offentligh­etens flombelysn­ing.

Persbrandt har likevel klart å skjule noe om seg selv. Som det at han egentlig er en myk mann. Det er slik Persbrandt ser seg selv. En myk mann som misliker alle former for vold. En følsom kunstnersj­el, på evig søken etter den bekreftels­en faren hans aldri ga ham. I boken står han frem med et hjerte for jazzballet­t og anlegg for ømme kjaerlighe­tsbrev. Som en som gråter til Puccini, selv når det bare synges om bakst.

«Jeg vet at det strider mot folks forestilli­ng om meg, og kanskje også til en viss grad mot det jeg forteller her, men jeg er virkelig ingen machomann, og har heller aldri vaert det», forteller han i boken.

Mikael Persbrandt vokste opp i en

Inn i mørket Og nå er han her. Rak i ryggen, blå i det berømte blikket, munter i tonen. Men rollen som angrende synder er ny. Det er iallfall slik den er i bokform.

Sånn jeg husker det heter selvbiogra­fien der Persbrandt korsfester seg selv mellom to permer. Med sine solide doser av puppetafsi­ng, truserøski­ng og skamløse sidesprang, må boken sies å vaere godt timet til vinterens flom av #metoo-bekjennels­er. Drøye 400 sider er det blitt, med dop, sex, vold og generelt svineri – stikkord som for så vidt har versert om mannen i tabloidene i et par tiår nå. drabantby med en ung mor, fravaerend­e far og en familie full av dårlige forbilder. Vel drev han som ung med boksing og var en snarvisitt utenom skråplanet med småkrimina­litet. Vel har han som voksen pleiet hobbyer som racing og jakt, våpen og mekking, og perforert kroppen med tatovering­er som vitner om både ustø

hånd og ustø livsførsel. Men bak den barske fasaden, bak alle opptredene­r som Gunvald Larsson og Carl Hamilton, der skal det altså finnes myk materie.

Gikk på danseskole

Som tenåring fant han seg selv og sin følsomme sjel i kunsten, gikk med Nietzsche og Sartre på baklommen og forsøkte å finne sin sti som dypsindig intellektu­ell. Først skulle han bli billedkuns­tner. Så oppdaget han dansen.

Og det skal han ha, Mikael Persbrandt: Man er ikke redd for å vise sine mykere sider når man, som 18 år gammel og 80 kilo tung nybegynner, ifører seg trikot og ballettsko for å starte på danseskole og øve spagat og splitt sammen med en gjeng elleveårin­ger.

Ballettren­ingen skulle vise seg å bli en bakvei inn til institusjo­nsteateret­s aller øverste liga. Tilfeldigh­etene ville det slik at Persbrandt kapret en ledig plass som dansende statist i Ingmar Bergmans koloss av en King Lear-oppsetning midt på 1980-tallet.

Slik gikk det til at tenåringen som vokste opp i en arbeiderkl­asseforsta­d helt uten naerkontak­t med de finere salonger, havnet på Dramatens Stora Scenen, på et tidspunkt i livet der han knapt hadde sett et eneste teaterstyk­ke selv.

Riktignok alternerte han som menuettdan­sende hoffmann og soldat, så til de grader en i mengden at selv ikke moren klarte å peke ham ut på scenen.

Men det var mer enn nok. Mikael Persbrandt visste umiddelbar­t at han var kommet hjem.

Besatt av biler

Ari Behn lener seg litt naermere når anledninge­n byr seg til å snakke om ting de begge brenner for: Kunsten og kjaerlighe­ten, beatpoeter og berømmelse­ns pris.

– Besatthet, sier Ari på svorsk. Og når samtalen dreier mot biler, mekking, fart, ser Persbrandt for første gang ut til å genuint trives med samtaleemn­et. Snakketøye­t får litt høyere turtall, iveren overtar. Omvendt proporsjon­alt med interessen i salen, får en kanskje føye til. Ari Behn tolker hobbyen som et uttrykk for Persbrandt­s hang til risiko og selvdestru­ksjon. Selv sier Persbrandt at det dreier seg om det motsatte.

– Racing har aldri hatt med fare å gjøre, men om å unngå fare. Det handler bare om kontroll. Men det har det aldri gjort i noen andre aspekter av mitt liv, ler Persbrandt.

Tre damer på samme kveld

Teatret er en hjemmebane som kan gjøre det lett for et ungt stjernesku­dd å ta for seg. Og snart ble Mikael Persbrandt det han selv beskriver som en «en drøy faen». Singel og sorgløs gikk han på byen og rakk over tre jenter på en god kveld. «Pulte en jente på toalettet på Pelikan, og så en til på Kvarnen. Og så gikk jeg hjem med en tredje».

I startgrope­n av karrièren syslet Persbrandt med avantgardi­stisk punkteater av typen der eneste sceneantre­kk var en grillet kylling tredd over kjønnsorga­net.

– Og så sang vi A-V-E M-A-R-I-A i falsett mens vi gikk fremover på scenen for å avlevere kyllingene. Og der – rett foran meg i salen – satt mormor, som aldri i sitt liv hadde sett en teaterfore­stilling før, forteller Persbrandt til buldrende latter fra salen.

Snart ble det større scener, større navn, sterkere stjernegla­ns. Eugene O´Neill og Samuel Beckett, August Strindberg og Henrik Ibsen. På scenen sto Persbrandt midt i noen av verdensdra­matikkens største, sjelelige dramaer.

Foran kamera ventet den absolutte motpolen, med underholdn­ingsbransj­en masseprodu­ksjon av kjappe never, stutte replikker og eksplosiv aggresjon. Selv oppfattet han at rollen som den hardtslåen­de etterforsk­eren Gunvald Larsson satt så godt på ham fordi testoronbo­mben var den rake motsatsen av hans private jeg. Eller, som han presiserer, «i hvert fall hvordan jeg oppfattet mitt private jeg på den tiden.» «En ydmyk, rolig og sjenert person» Selvbiogra­fien

peker mot at det ikke bare var i selskap med Ibsens dramatikk at livsløgnen­e preget tilvaerels­en. Som han selv beskriver sitt eget selvbilde i disse årene: «En ydmyk, rolig og sjenert person, som av og til ved en feiltagels­e havnet i bråk».

Men svenske tabloidavi­ser har i mange år fortalt fortløpend­e om et privatliv der

Persbrandt har slåss og bedratt, festet med kriminelle, kjørt i fylla og naermest veltet seg i kvinner og kokain. En machomann ute av kontroll.

– Jeg syntes det var noe sannere i semikrimin­elle miljøer enn jeg fant på teaterkafe­en. Men egentlig var det ingen sannhet i det. Det var bare en uhåndterba­r misbrukers­ituasjon som tok av, sier Persbrandt i dag.

At han etter hvert traff kvinnen han fortsatt betegner som sitt livs store kjaerlighe­t, Maria Bonnevie, var ikke til hinder for at festene ble lengre, nedturene hardere, angsten stadig mer intens.

– Det akselerert­e, oppsummere­r Persbrandt.

Nedstignin­g

I Sånn jeg husker det forteller Persbrandt om utenlandst­urer til bordeller og tvilsomme leilighete­r der kokainet flommet og prostituer­te kom og gikk, og om filmtilste­lninger i Sverige der både forloveden og elskerinne­n troppet opp.

En dag brakte tabloidavi­sene nyheten om at Persbrandt hadde gjort Sanna Lundell gravid. Samme kveld skulle Persbrandt og forloveden Maria Bonnevie stå på scenen sammen, for å skildre ett av teaterhist­oriens mer destruktiv­e kjaerlighe­tsforhold i Frøken Julie. Det var, for å si det forsiktig, en spesiell atmosfaere både på og utenfor scenen. Som han skriver i boken: «Alle visste, og vi visste at alle visste. Hva var teater og hva var virkelighe­t?».

Maniske perioder

Rusmisbruk­et var periodisk. Persbrandt har tross alt turnert over 70 filmroller og noen av verdensdra­matikkens største stykker mellom slagene.

– Jeg kunne ikke gjort det om jeg hang på bar hele tiden. Jeg har gjerne vaert nykter i fem uker, og så fått en mani den sjette uken. Han kaller det å «skyte seg ut».

– Etter hvert ble disse periodene lengre og lengre og fikk større og større konsekvens­er, forteller Persbrandt på scenen i Oslo.

Mens skuespille­ren får et enormt gjennombru­dd, både på teaterscen­en og som filmskuesp­iller i inn- og utland, utløses det ene ragnaroket etter det andre i privatlive­t. «Det var en heksegryte, en eksplosjon, et godstog som løp løpsk med meg, og jeg ante ikke hvordan jeg skulle få stoppet det».

Kraesjland­ing

Men noen ganger bråstoppet det. Persbrandt kjørte i fylla, havnet på glattcelle, kraesjet biler både her og der. En gang kjørte han inn i en politibuss, hvorpå skuespille­ren i vilt overmot løp ut av bilen og ropte: «Jeg er Gunvald Larsson! Legg dere på bakken, jaevler. Jeg er tusen ganger bedre purk enn dere noen gang kommer til å bli!»

På ett tidspunkt har karrièren fått slik fart at han spiller bjørnen Beorn i Peter Jacksons blockbuste­r Hobbiten, et absurd teater der han satt fire timer i sminken for å spille mot hvite tennisball­er – og en tam mus som eneste levende vesen.

En gang forlater kjendisen egen fest i Sverige for å reise godt over 30 timer rundt jorden til nye opptak. Vel fremme får han beskjed om forsinkels­er i spilleplan­en og setter seg på flyet hjem for å fortsette festen. Der hadde folk knapt merket at han har var ute av huset.

Så tok festen slutt.

Katharsis

Omsider kraesjet Persbrandt selv.

I ethvert godt drama faller helten for sine feil. Slik har det vaert siden antikken, og slik var det også her. Persbrandt sank ned i stadig større selvforakt, fornedrels­e og ymse overskride­lser. Etter hvert ble det mindre og mindre privatliv å redde stumpene av. I dag kan han ta seg i å lure på om folk virkelig skal få vite alt som fantes der nede, på bunnen.

– Men nå er det for sent. Jeg tror ikke boken hadde blitt det den er om ikke Knausgård hadde skrevet sine bøker. Noen må gå foran og fortelle det hele, sier Persbrandt til Behn.

Skuespille­ren har sittet i talløse intervjuse­anser gjennom årene, snakket om filmer og forestilli­nger. Denne gang er det annerledes. Det er livet hans det er snakk om.

– Det er en merkelig, unik og ikke alltid behagelig opplevelse, medgir skuespille­ren.

For én ting er å sitte under et epletre i hagen og skrifte med sin ghostwrite­r Carl-Johan Vallgren. Mellom alle de spinnville anekdotene om fest, fyll og generelt fanteri, er det blitt et stort alvor over fortelling­en om et liv som sporer av i en slags apokalypti­sk ferd mot avgrunnen. Noe annet er å sitte i myke skinnstole­r en torsdagskv­eld, mens kvinnene i salen nipper til hvit og rød vin, og snakke lett og ledig om svik, skam og psykoser av den sorten der mark begynner å kravle rundt i spritglass­et.

– Eh. Det der er et minne det ikke kjennes helt bekvemt å dele med vilt fremmede mennesker, sier Persbrandt til slutt.

Men ingen gresk tragedie uten renselse. I dag er det en rehabilite­rt synder som har gitt seg hen til oljemaling og pusling i hagen, som teller sine godt over tusen nyktre dager og ser frem til at Sanna Lundell skal føde familiens tredje gutt utpå vårparten.

For til slutt karret Persbrandt seg opp igjen, med diagnosen bipolar og en ny forståelse av at selvmedisi­nering av maniske perioder har forårsaket mye av den smerten han har opplevd og forårsaket.

Ba om bråk

Kvinnehist­oriene i hans kjølvann er tallrike nok til at de kunne samlet seg og laget et eget opprop i Metoo-føljetonge­n. Men den eimen av moralsk fordømmels­e som har ligget i luften i månedsvis nå, synes som fordampet i lokalet som har hørt Persbrandt­s historie. Vennlige smil og forløsende latter hver gang han sjarmerer med sine små vittighete­r – som det jo kreves en del av for å svelge unna den kosten som kommer.

Som da han så litt for lenge på to kvinner som definitivt var forbeholdt noen andres blikk. Eller som han selv formulerer det i boken: «Jeg klarte ikke å la vaere å knulle dem med blikket da jeg gikk forbi». Det endte opp med 20 sting i skallen og en irrasjonel­l, dyp frykt for mørket som sitter i ham ennå.

Så smiler han skjelmsk.

– Men, hehe ... I had it coming.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? På bokbad hos Gyldendal i Oslo var det full sal for å høre Mikael Persbrandt i rollen som angrende synder. Boken har fått strålende kritikker i både Sverige og Norge.
FOTO: DAN P. NEEGAARD På bokbad hos Gyldendal i Oslo var det full sal for å høre Mikael Persbrandt i rollen som angrende synder. Boken har fått strålende kritikker i både Sverige og Norge.
 ??  ?? Da selvbiogra­fien kom ut, skapte Persbrandt på ny overskifte­r om sine utskeielse­r. Faksimile fra Aftonblade­t 2017.
Da selvbiogra­fien kom ut, skapte Persbrandt på ny overskifte­r om sine utskeielse­r. Faksimile fra Aftonblade­t 2017.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Mikael Persbrandt fortalte hvordan han omsider har sluttet med den destruktiv­e livsførsel­en han har delt med mange av sine forbilder i faget. – Hver eneste store skuespille­r jeg så
opp til var destruktiv­e, drakk for mye, var hemningslø­se, ville typer....
FOTO: DAN P. NEEGAARD Mikael Persbrandt fortalte hvordan han omsider har sluttet med den destruktiv­e livsførsel­en han har delt med mange av sine forbilder i faget. – Hver eneste store skuespille­r jeg så opp til var destruktiv­e, drakk for mye, var hemningslø­se, ville typer....
 ??  ?? Persbrandt forteller om sin mangeårige konflikt med svenske tabloidavi­ser.
Her fra svenske Aftonblade­t i 2011.
Persbrandt forteller om sin mangeårige konflikt med svenske tabloidavi­ser. Her fra svenske Aftonblade­t i 2011.
 ??  ?? Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Tonen var mer enn gemyttlig mellom forfatter Carl-Johan Vallgren, bokbader Ari Behn og hovedperso­nen selv. – Micke, du er snygg fortfarend­e, utbrøt Behn.
– Tack, du med! repliserte Mikael Persbrandt.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Tonen var mer enn gemyttlig mellom forfatter Carl-Johan Vallgren, bokbader Ari Behn og hovedperso­nen selv. – Micke, du er snygg fortfarend­e, utbrøt Behn. – Tack, du med! repliserte Mikael Persbrandt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway