Aftenposten

OL-diplomati er naivt

-

DEN SISTE TIDEN er stemningen mellom Nord- og Sør-Korea blitt bedre. OL i Pyeongchan­g har gitt de to statene en arena for oppmykning i de diplomatis­ke forbindels­ene.

Kim Jong-un var imponert over hvordan Sør-Korea tok imot og behandlet delegasjon­en fra nord da de besøkte landet forrige uke, meldte diktaturet­s statseide nyhetsbyrå, Korean Central News Agency.

Kim ga også uttrykk for takknemlig­het overfor Sør-Korea for å «gjøre en oppriktig innsats» for sine gjester fra nord. Han la til at det er viktig at landene fortsetter den forsonende stemningen dem imellom.

Et felles kvinnelag i ishockey og en samlet tropp på åpnings- og avslutning­sseremonie­ne markerte at forholdet mellom de to nabolanden­e – som formelt sett fortsatt er i krig med hverandre – er blitt litt varmere.

MEN LIGNENDE har vaert forsøkt tidligere, uten at det har ført til noen varig forbedring i relasjonen. De to landene marsjerte under samme flagg under sommer-OL i 2000 og 2004 samt under vinter-OL i 2006. Også da ble det ansett for å vaere historiske gjennombru­dd, men det tok ikke lang tid før fiendskape­t og truslene var tilbake igjen.

Andre land har tilsvarend­e erfaring med idrettsdip­lomati. India og Pakistan har for eksempel forsøkt å bruke cricket som arena for oppmykning mellom de to landene, uten at det har ført til noen faktisk forbedring i relasjonen.

STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG er til stede i Pyeongchan­g og sier til nyhetsbyrå­et NTB at hun liker den forsiktige oppmykning­en mellom Sørog Nord-Korea, men advarer mot å legge for mye håp i utviklinge­n. – Vi ser det er en forbedring mellom Sør- og Nord-Korea gjennom at de har felles OL-lag og har brukt lekene til å skape en bedre plattform, sier Solberg til NTB.

Statsminis­teren minner likevel om at Nord-Koreas atomvåpenp­rogram utgjør en stor trussel.

– Det er viktig å passe på at dette ikke oppleves som en liten røykleggin­g av det som er hovedutfor­dringen, at Nord-Korea utvikler atomvåpen helt i strid med alle internasjo­nale regler. Det kommer til å destabilis­ere verden hvis det kommer så langt. Det er bra for lekene og bra for OL at vi ser at det kan få folk sammen, men så må vi ikke vaere for naive, sier Solberg.

Det har statsminis­teren rett i.

SÅ SENT SOM I DESEMBER kunngjorde Nord-Korea at landet vil fortsette med utviklinge­n av sitt atomvåpenp­rogram i fremtiden, til tross for de kraftige sanksjonen­e mot landet.

I 2017 testet Nord-Korea hele 16 missiler. Landet foretok også sin sjette og kraftigste atomprøves­prenging i september.

Oppmykning mellom Nord- og Sør-Korea er bra. Men det er liten grunn til å tro at OL vil føre til noen varig endring.

Det er liten grunn til å tro at OL vil føre til noen varig endring mellom Nord- og Sør-Korea

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway