Aftenposten

Navnet skjemmer mange

Dumskapen er reverserba­r. Det får vaere trøsten når høyskoler og landsdeler får håpløse navn.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

«Det er da bare et navn.»

Det er fullt mulig å la vaere å irritere seg når offentlige virksomhet­er utstyres med nye og dustete navn, eller når man for n’te gang blir sittende og lytte til det uutryddeli­ge sludderet i fødselsdag­sselskaper om at 50 er det nye 40 og 90 bare er et tall.

Men 90 år er ikke bare et tall, det er en meget høy alder, og høyskolena­vnet OsloMet er noe dill.

I en lengre moderniser­ing s periodevar­de ti Norge viktig å finne på navn som ikke skulle gi allmennhet­en det minste hint om hva virksomhet­en stelte med. Mesta, Spekter, Delta og Cermaq var ting med X-faktor.

Midtvesten seiler opp

Tilsvarend­e moderniser­ing s schwung er de tikke over navnene som nå popper opp på norgeskart­et. I 2020 fusjonerer Hordaland og Sogn og Fjordane under navnet Vestland fylkeskomm­une. Vestlendin­ger i Rogaland og Møre og Romsdal synes det er ekskludere­nde og dumt, på nettet er Midtvesten nevnt som alternativ. Dog er Vestland en fersk justering fra Vestlandet, en parallell til de rødgrønne som på Soria Moria i 2005 endte med å skulle avskaffe fattigdom i stedet for hele fattigdomm­en.

Litt nord i Vestland fylkeskomm­une, i det forhenvaer­ende Sunnfjord fogderi med sine åtte kommuner, er det bestemt at Førde, Naustdal, Jølster og Gaular skal bli til Sunnfjord kommune, mens sunnfjordi­ngene i Bremanger, Flora, Askvoll og Fjaler holdes utenfor. Tilsvarend­e samles bare fem av de ni kommunene i Indre Østfold i Indre Østfold kommune, mens de fire øvrige støtes ut i det indre ytre.

Viddene ligger i Viken

Fusjonen av Nord- og Sør-Trøndelag gikk navnemessi­g greit. Også Vest- og Aust-Agder kan samles om noe kort og brukbart. Men først etter megling på Gardermoen ble det klart at den upopulaere storfusjon­en i nord skal hete Troms og Finnmark fylkeskomm­une i stedet for Finnmark og Troms fylkeskomm­une. Oppland og Hedmark omgjøres til Innlandet fylkeskomm­une, mot disse fylkenes ønske. Andre innlandsst­røk, av typen Hallingdal, Numedal og Hardangerv­idda øst, faller utenfor og legges i stedet til fylkeskomm­unen Viken – selv om geologer må svaert langt tilbake i tid for å knytte saltvann til disse områdene.

Sett fra Piperviken og Bjørvika, som ikke får vaere med i Viken, ser det rart ut. Samtidig rauser anglisisme­ne inn over høyere utdanning. Oppjazzing­en av Høgskolen i Oslo og Akershus( Hi O A) til Oslo Metropolit­an University (OsloMet), alle mindre verdighets­kompleksna­vns mor, var bare et varsel om noe mer.

«Det var gapande munnar, nervøs latter og tilløp til skamraudne kring lunsjborde­t», skriver historiker og forsker Ynge Flo ved Rokkansent­eret i Bergen –om øyeblikket da det blekjenta t forsknings­miljøer på Vest- og Sørlandet fusjoneres under navnet Norce.

«Ikkje anar eg kven er opphavet til ordtaket «namnet skjemmer ingen». Men vedkomande tok skammeleg feil», skriver Flo i Kommunal Rapport.

Dumskapen er reverserba­r. En dag sto vi og så på ned monteringe­n av de elegante smijern s bokstavene til Oslo Sporveier på en vegg på Tøyen. Et nytt navn skulle opp, Kollektiv trafikkpro­duksjon A S.

Det kunne ikke vare. Noen fant på Ruter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway