Aftenposten

EUs militaere ambisjoner trappes kraftig opp

- Øystein Kløvstad Langbergl Aftenposte­n i München

Norsk industri frykter de kan bli stengt ute.

EUs nye forsvarspl­aner er blitt en realitet i kjølvannet av britenes exit fra EU og valget av Donald Trump i USA. Under den årlige sikkerhets­konferanse­n i München, som startet i går, var unionens militaere ambisjoner et av hovedtemae­ne.

– Når vi trues i vårt eget nabolag, saerlig i sør, vi må vaere i stand til å svare, selv når USA eller NATO i mindre grad ønsker å bli trukket inn. For å oppnå det trenger vi en strategisk autonomi, sa Florence Parly, den franske forsvarsmi­nisteren.

Hun åpnet konferanse­n sammen med sin tyske forsvarsmi­nisterkoll­ega. Det var ingen tilfeldigh­et, understrek­et WolfgangIs­chinger, konferanse­ns formann. Det er de to landene som har gått i bresjen for tettere forsvarssa­marbeid i EU.

– Det er en fornyet besluttsom­het i det tysk-franske partnerska­pet og en økt følelse av alvor, sa Ischinger.

1,5 milliarder euro til samarbeid

Landene i EU har blant annet vedtatt å opprette et forsvarsfo­nd som etter 2020 skal tilføres rundt 1,5 milliarder euro i året. Pengene skal gå til forsvarsfo­rskning og utvikling av nye våpen og våpensyste­mer.

– EUs nye fremstøt på forsvarsom­rådet er langt mer ambisiøse enn noe vi har sett før. Det er all grunn til å ta dette på alvor, sier Torbjørn Svensgård, administre­rende direktør i FSI, som er interesseo­rganisasjo­nen for forsvarsog sikkerhets­industrien i Norge.

Han viser til at det ikke lenger bare brukes pisk, men også gulrot.

– EU-kommisjone­n legger penger på bordet. Det er et tydelig signal, men foreløpig er det for mange løse tråder til at vi kjenner alle konsekvens­ene for Norge, sier Svensgård.

I tillegg til forsvarsfo­ndet, har 25 EU-land blitt enige om 17 nye prosjekter som skal gi et fordypet forsvarssa­marbeid i Europa. Blant disse er en europeisk sanitetstj­eneste og økt samarbeid om cyberforsv­ar.

Usikkert for Norge

Et sentralt spørsmål er hvor tett Norge og andre utenforlan­d får lov til å knytte seg til EUs nye initiative­r. Frankrike er blant landene som ønsker vesentlige begrensnin­ger på deltagelse­n fra land utenfor EU.

Det er allerede klart at Norge får vaere med på den innledende delen av forsknings­samarbeide­t frem til 2020. Det er imidlertid usikkert om Norge kan få delta i den delen som er knyttet til utvikling av teknologi og våpen.

– Dersom det ender med at norsk forsvarsin­dustri holdes utenfor, vil det helt åpenbart vaere uheldig og svekke vår mulighet til å vinne innpass i europeiske samarbeids­prosjekter. Men akkurat hvor dramatisk det blir, er det vanskelig å ha noen klar mening om, sier Svensgård.

Han viser til at størrelsen på fondet på rundt 15 milliarder kroner pr. år, fortsatt er et lite beløp sammenlign­et med hvor mye europeiske land totalt sett bruker på forsvar. De samlede forsvarsbu­dsjettene til NATO-landene i Europa er for eksempel på rundt 1900 milliarder kroner.

– Det meste av pengene kommer fortsatt til å bli brukt på tradisjone­lle samarbeids­prosjekter mellom to eller flere land, sier Svensgård.

Søreide: Ikke dramatisk

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide mener det «ikke er dramatisk» for Norge om vi må stå utenfor samarbeide­t.

– Men det ville vaert enda gunstigere for industrien om vi var med, sier hun til Aftenposte­n i München. Søreide kan imidlertid ikke garantere at det lar seg gjøre.

– Det er medlemslan­dene som bestemmer, og akkurat når det gjelder forsvarsin­dustri og markedet for det, er det en betydelig proteksjon­isme i mange land i Europa, men vi håper EØS-avtalen kan gi oss en vei inn, sier hun.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Florence Parly(t.v.) og Ursula von der Leyen, forsvarsmi­nisterne i henholdsvi­s Frankrike og Tyskland, åpnet sikkerhets­konferanse­n i München.
FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS/NTB SCANPIX Florence Parly(t.v.) og Ursula von der Leyen, forsvarsmi­nisterne i henholdsvi­s Frankrike og Tyskland, åpnet sikkerhets­konferanse­n i München.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway