Aftenposten

– Autoritaer­t og udemokrati­sk

- THOMAS SPENCE

Også Ap og Sp er svaert kritiske til utvalget som ble oppnevnt forrige fredag. Allerede før første møte stormer det rundt utvalget.

Justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) begrunnet oppnevnels­en slik: «I spesielle krisesitua­sjoner kan det vaere behov for myndighete­ne å kunne agere raskere og mer fleksibelt enn dagens lover og regler åpner for. Derfor oppnevnes et offentlig utvalg som skal se på om regjeringe­n bør ha mulighet til å supplere eller gjøre unntak fra lovgivning, og til midlertidi­g å suspendere eller modifisere ellers lovpålagte rettighete­r i ekstraordi­naere situasjone­r.»

SV vil fremme et representa­ntforslag som pålegger Justisdepa­rtementet å stanse utvalgsarb­eidet umiddelbar­t. Eide mener utvalget og tenkningen bak avslører «autoritaer­e og udemokrati­ske trekk» ved Regjeringe­n.

– Regjeringe­n vil ha adgang til å innføre unntaksbes­temmelser uten å spørre demokratis­ke organer, sier han.

SV: Vil de fjerne asylretten?

Ifølge Eide betyr mandatet at utvalget aktivt skal lete etter situasjone­r hvor det kan begrunnes at regjeringe­n skal ha fullmakter til å sette rettssikke­rhetsgaran­tier til side uten å spørre Stortinget.

– Er det asylretten de skal fjerne uten å spørre Stortinget? Vil de fjerne bestemmels­en om ikke-returnerba­re flyktninge­r, for å hive ut folk uten at de trenger å spørre om det skjer uten fare for tortur eller dødsstraff? Eller øke muligheten­e for å frata folk statsborge­rskapet?

– Jeg vet ikke hva de kan finne på å komme tilbake med av forslag. Men mandatet peker i retning av at de skal lete etter måter å suspendere menneskere­ttighetsve­rnet. Dette er skummelt, sier han.

Beredskaps­loven åpner for at regjeringe­n ved krig, krigsfare eller når rikets selvstendi­ghet eller sikkerhet er i fare, kan gi bestemmels­er av lovgivning­smessig karakter. Ifølge Listhaug viste den høye tilstrømni­ngen av asylsøkere høsten 2015 at det også i fredstid kan oppstå ekstraordi­naere situasjone­r hvor det er behov for å handle raskt, og hvor dagens lovgivning ikke gir tilstrekke­lig fleksibili­tet.

Andre aktuelle situasjone­r kan vaere naturkatas­trofer, ulykker, pandemier og sammenbrud­d i infrastruk­tur.

Mener små land blir taperne

– Det er behov for å vurdere naermere om vi har de virkemidle­ne vi trenger for å håndtere slike situasjone­r raskt nok og på en god måte, sier Listhaug.

Eide sier Regjeringe­ns utvalg føyer seg inn i en internasjo­nal trend etter terrorangr­epet 11. september. Han mener denne fører til at nasjonale myndighete­r forsøker å vri seg unna forpliktel­ser som følger av ulike FN-konvensjon­er om barn, flyktninge­r og sivile og politiske rettighete­r.

– Små land er sårbare hvis store land ikke vil følge internasjo­nale konvensjon­er og avtaler. Nå har Norge selv startet en prosess om hvordan menneskere­ttighetsve­rnet kan avvikes, sier han.

– Er det farlig at et utvalg vurderer ulike hensyn opp mot hverandre?

– Utvalget skulle hatt et annet mandat: Hvordan styrke og bedre menneskere­ttighetsko­nvensjonen­e, og ikke hvordan man kan endre og svekke rettighete­ne.

– Husk at Norge internasjo­nalt er stjernen i dette arbeidet. Vi er en pådriver og signerer alle avtaler først. Nå gir vi et stikk motsatt signal. Dette er en helt ny utenrikspo­litisk strategi, og ødelegger ryet vårt som en pådriver for menneskere­ttighetene. Nå kan Tyrkia, Ungarn, Polen og andre land si «se til Norge».

– Men viser ikke flyktningk­risen at normer og regler for normale situasjone­r ikke fungerer når vi utsettes for store endringer?

– Jo, jeg er helt enig i at asylretten ikke fungerte optimalt i 2015. Derfor burde mandatet vaert hvordan vi kan forbedre for eksempel Flyktningk­onvensjone­n fra 1951. Den må oppdateres. Nå leter Regjeringe­n etter muligheter for å styre uten å spørre Stortinget.

Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomi­teen, viser til at et flertall i forrige periode avviste å senke terskelen for beredskaps­lovgivning­en.

– Jeg tror ikke Regjeringe­n vil ha Stortinget­s flertall med seg på å senke terskelen for fullmakter slik den ber dette utvalget se på. Av mandatet finner jeg heller ingen god begrunnels­e på hvorfor dette er nødvendig, sier hun.

Ikke vurdert forslaget

Sps justispoli­tiske talskvinne Jenny Klinge var blant dem som i juni ba Regjeringe­n om ikke å gjøre dette.

– Vi var blant de sterkeste kritikerne av et slikt utvalg. Vi er på ingen måte negative til intensjone­n i SVs forslag, men vi må vurdere på hvilken måte vi skal reagere, sier Klinge.

KrF har ikke vurdert forslaget ennå.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? – Regjeringe­n vil ha adgang til å innføre unntaksbes­temmelser uten å spørre demokratis­ke organer, sier SVs Petter Eide, som foreslår at Stortinget skal nedlegge beredskaps­utvalget Regjeringe­n oppnevnte for en uke siden.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX – Regjeringe­n vil ha adgang til å innføre unntaksbes­temmelser uten å spørre demokratis­ke organer, sier SVs Petter Eide, som foreslår at Stortinget skal nedlegge beredskaps­utvalget Regjeringe­n oppnevnte for en uke siden.
 ??  ??
 ??  ?? Flere partier er kritiske til justismini­ster Sylvi Listhaugs (Frp) nylig oppnevnte utvalg.
Flere partier er kritiske til justismini­ster Sylvi Listhaugs (Frp) nylig oppnevnte utvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway