Aftenposten

Sosialdemo­krater i fritt fall

- INGRID BREKKE

Sosialdemo­kratene (SPD) får katastrofa­le 16 prosent oppslutnin­g på en fersk meningsmål­ing.

Hyllet som redningsma­nn for et år siden, ute i kulden nå. Martin Schulz fikk en ekstremt dramatisk og en ekstremt kort karrière som partileder. Partiet herjes av maktkamp.

Kaoset i ledelsen gjenspeile­s i meningsmål­ingene. Partiet satte bunnrekord ved valget i september med en oppslutnin­g på 20,5 prosent. Siden har det bare gått nedover. Nå får partiet bare 16 prosents oppslutnin­g på den ferske meningsmål­ingen ARD Deutschlan­dstrend.

Regjere sammen

Åtte av ti spurte sier også at de synes det er riktig at Martin Schulz sier fra seg alle verv.

Alternativ for Tyskland (AfD) får 15 prosent på den samme målingen. Dermed er det bare ett prosentpoe­ng som skiller Europas eldste sosialdemo­kratiske parti og det høyrepopul­istiske partiet som ble stiftet i 2013.

Sosialdemo­kratene har nettopp forhandlet frem en koalisjons­avtale med Angela Merkels kristeligd­emokrater. Planen er å danne regjering sammen. Tyskland har aldri vaert uten regjering så lenge som nå. Men først skal SPDs 460.000 medlemmer stemme over koalisjons­dokumentet.

Etter det elendige valgresult­atet ønsker mange i SPD at partiet ikke skal fortsette som juniorpart­ner i regjering, men heller samle seg om fornyelse og å danne en fremtidsre­ttet politisk plattform som kan trekke flere velgere.

Parti uten styring

Striden rundt regjerings­samarbeide­t og konflikten rundt personkaba­len er noe av forklaring­en på nedgangen. Partiet ser heller ikke ut til å samle seg om hvem som skal bli ny leder. Borgermest­eren i Hamburg – og mulig påtroppend­e finansmini­ster – Olaf Scholz er satt inn som midlertidi­g partileder, mens fraksjonsl­eder Andrea Nahles er utpekt som partiledel­sens kandidat ved valget til ny leder under landsmøtet 22. april.

– SPD imploderer. Og at SPD imploderer, betyr at AfD styrkes, sier statsviter­en René Cuperus til Tagesschau. – Det som skjer i Tyskland nå, har skjedd ellers i Europa. Tyskland ligger bare litt etter, mener han.

Meningsmål­ingen viser ellers omtrent uforandret oppslutnin­g om Merkels kristeligd­emokrater. To partier ser ut til å tjene på sosialdemo­kratenes nedgang: De grønne, som går frem to prosentpoe­ng til 13 prosent. Det andre er altså høyrepopul­istene i AfD, som også går frem to prosentpoe­ng fra forrige måling.

AfD fikk 12,6 prosents oppslutnin­g i valget og sitter i Forbundsda­gen med 92 representa­nter. Ytterliger­e to ble valgt inn, men har etterpå skiftet parti.

«Kameldrive­re»

Også etter valget har AfD fortsatt å markere seg med hatefulle ytringer. For eksempel er representa­nten Jens Maier (selv dommer i det sivile liv) under etterforsk­ning for å ha kalt sønnen til tennislege­nden Boris Becker en «halvneger» på Twitter.

Denne uken vakte en annen representa­nt, André Poggenburg, oppsikt etter å ha omtalt de tyrkiske menigheten­e i Tyskland slik i en tale: «Disse kameldrive­rne burde pakke seg dit de hører hjemme, langt bak Bosporos, til flerkoneri­et og leirhytten­e».

 ?? FOTO: THILO SCHMUELGEN, REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Under karnevalet i Düsseldorf malte den avgåtte partileder Martin Schulz seg selv til kjøttdeig. Ordene spiller på at han selv har skylden.
FOTO: THILO SCHMUELGEN, REUTERS/ NTB SCANPIX Under karnevalet i Düsseldorf malte den avgåtte partileder Martin Schulz seg selv til kjøttdeig. Ordene spiller på at han selv har skylden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway