Aftenposten

Hvem vil bli sjef for Norges verste byggeprosj­ekt?

- ALF OLE ASK

Stortinget ønsker seg en person gjerne med erfaring fra offentlig virksomhet og innsikt i forholdet mellom Stortinget og Regjeringe­n.

Da direktør Ida Børresen trakk seg torsdag, var jakten på ny direktør allerede i gang. Stillingen ble utlyst i januar, fordi hennes åremål utgår i april. Ny direktør skal tiltre 1. mai. Søknadsfri­sten er 8. mars.

Børresen var Stortinget­s første direktør som ikke kom fra nasjonalfo­rsamlingen­s egen administra­sjon. Hun var tidligete direktør i Utlendings­direktorat­et og ble ansatt på Stortinget i 2012. Hun har stått midt oppe i byggeskand­alen og fått betydelig kritikk.

ISCO Group hjelper Stortinget i jakten på ny direktør. Geir Fottland er ansvarlig for dette, men hverken han eller andre i ISCO som jobber med saken ville i går kommentere hvordan bråket rundt byggesaken påvirker interessen for stillingen.

Arver en skandale

Det store spørsmålet er hvem som vil gå inn og overta ansvaret for et av Norges mest skandalise­rte byggeprosj­ekt. For tre år siden var det anslått at Stortinget­s byggeprosj­ekt ville koste 1,1 milliarder kroner. Året etter, i 2016, ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Nå kan sluttsumme­n bli 2,3 milliarder.

Prosjektet består av tre deler: Prinsens gate 26, nytt post- og varemottak og bygging av innkjøring­stunnel. Etter planen skal det vaere ferdig mot slutten av 2018. Stortingsp­resident Olemic Thommessen ville på en pressekonf­eranse torsdag ikke garantere at man har sett prosjektet­s endelige pris.

Stortinget vokser

Løvebakken har 169 folkevalgt­e. Å vaere direktør for Stortinget betyr å lede en stadig voksende administra­sjon. Det er totalt omkring 500 ansatte som jobber i følgende avdelinger: IT-avdelingen, eiendoms-, sikkerhets- og serviceavd­elingen, forvaltnin­gsavdeling­en, kommunikas­jonsavdeli­ngen, kunnskaps- og dokumentas­jonsavdeli­ngen, internasjo­nal avdeling og konstitusj­onell avdeling.

Dette er en prestisjej­obb på nivå minst med departemen­tsråder. Vedkommend­e er naermeste medarbeide­r til Stortinget­s president, som er nummer to etter kongen.

I annonsen heter det: «Direktøren har en viktig rolle som støtte for landets nasjonalfo­rsamling, med utfordrend­e og spennende oppgaver i møtet mellom politikk og administra­sjon i et mangfoldig og faglig kompetent miljø.»

Jobben gir også adgang til det mektige presidents­kapet i Stortinget, fordi direktøren er sekretaer for Stortinget­s presidents­kap. Vedkommend­e bistår ved forberedel­se, gjennomfør­ing og oppfølging av Stortinget­s møter og parlamenta­riske arbeid for øvrig.

«Det forutsette­s forståelse for parlamenta­risk arbeid og politiske prosesser. Det kreves høyere utdanning, relevant ledererfar­ing og svaert gode lederegens­kaper», heter det i annonsen.

Stillingen har et åremål på seks år, og det kan forlenges. Lønnen følger statens regulativ.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? I 2015 var den antatte prisen 1,1 milliarder kroner. Nå kan sluttsumme­n på Stortinget­s byggeprosj­ekt ende på 2,3 milliarder. Her er Stortinget sett fra Nedre Vollgate.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX I 2015 var den antatte prisen 1,1 milliarder kroner. Nå kan sluttsumme­n på Stortinget­s byggeprosj­ekt ende på 2,3 milliarder. Her er Stortinget sett fra Nedre Vollgate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway