Aftenposten

– Pressen er for dårlig til å ta kritikk

- THEA STORØY ELNAN

Torsdag skrev Aftenposte­n at de største mediehusen­e bekrefter å ha mottatt totalt fem varsler om seksuell trakasseri­ng i kjølvannet av #metoo-kampanjen. TV 2 og VG ønsker ikke å opplyse om antall varsler av hensyn til de involverte.

TV 2 sier de ønsker å behandle alle varsler internt før de forteller om det eksternt.

Henrik Asheim, stortingsr­epresentan­t for Høyre og leder av finanskomi­teen, er kritisk til at mediene holder kortene så tett til brystet.

– Pressen har et legitimt krav når de ønsker at vi i partiene skal oppgi antall varsler, fordi det sier noe om omfanget av seksuell trakasseri­ng uten at det går ut over varslerne. Men jeg synes det er skuffende at de ikke viser den samme åpenheten selv som de krever av partiene, sier han.

En dobbeltsta­ndard

Asheim mener dette er en dobbeltsta­ndard, og minner om at den norske debatten om #metoo i arbeidsliv­et startet i mediebrans­jen. Da er det ekstra interessan­t å se om pressen er en bransje som har problemer med seksuell trakasseri­ng eller ikke, mener han.

– Pressen er for dårlig til å ta kritikk og bør tåle å stille seg selv de samme spørsmålen­e de stiller andre. Jeg synes absolutt at det er et paradoks at VG og TV 2 velger å ikke vaere like åpne som de forventer at andre skal vaere, sier han.

Ingen forståelse

De siste ukene har flere kritisert mediene for deres dekning av #metoo i politikken. For eksempel har Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalt at omfang og tempo har vaert voldsomt.

Anki Gerhardsen, teaterkrit­iker og frilansjou­rnalist, har fulgt debatten og er selv kritisk til mediedekni­ngen av #metoo.

– Tallene er relevante å få frem, og det er merkelig at TV 2 og VG velger å holde antallet varsler hemmelig. Jeg skjønner ikke argumentet, at det å ikke oppgi antallet er av hensyn til de involverte, sier hun.

VG svarer

Sjefredakt­ør i VG, Gard Steiro, skriver i en e-post til Aftenposte­n at årsakene til at VG ikke ønsker å vaere mer konkret om varslene både er av hensyn til varslerne selv, saksbehand­lingen og alle involverte. I tillegg mener Steiro at det er vanskelig å gi et presist antall.

«Vi har snakket med flere titalls personer om opplevelse­r de har hatt i forbindels­e med jobb i VG. Majoritete­n varsler formelt ikke», skriver han.

De fleste av hendelsene ligger tilbake i tid, og i flere tilfeller jobber ingen av de involverte i VG lenger.

«Så når Aftenposte­n spør hvor mange saker vi har jobbet med den siste tiden, er det et spørsmål som ikke kan besvares med et tall. Vi har satt i gang et stort arbeid for å bli bedre. I den forbindels­e har vi valgt å gå så bredt ut som mulig. Vårt arbeid er på mange måter ulikt det som har skjedd i de politiske partiene», skriver Steiro.

TV 2 svarer

– Vi har ennå ikke lukket vår ekstraordi­naere varslingsk­anal som er opprettet i forbindels­e med dette. Vi mener det ikke er riktig å kommentere på en jobb som ennå ikke er ferdig, sier Sarah Willand, organisasj­ons- og kommunikas­jonsdirekt­ør i TV 2.

– Men Høyre hadde heller ikke fullført kartleggin­gsarbeidet før de gikk ut med oppdaterte varslingst­all til mediene. Hvorfor gjør ikke dere det samme?

– Vi ønsker å vite alt, også det som eventuelt skjedde 25 år tilbake i tid. Vi kommer tilbake til hvordan vi skal jobbe videre med saken i februar, men vi skal vaere helt åpne. Dette er ikke et forsøk på å lukke ute informasjo­n, men heller et ønske om å jobbe ryddig med sakene, sier Willand.

– Er pressen dårlig til å ta imot kritikk?

– Vi får evaluere egen prosess når vi har kommet oss igjennom kartleggin­gsarbeidet. Men jeg opplever at vi har vaert åpne, og at vi har erkjent at dette har vaert en utfordring hos oss.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Henrik Asheim (H) mener det er paradoksal­t at enkelte mediehus ikke vil oppgi antall varsler om seksuell trakasseri­ng som de har fått, når de i flere uker har krevd at politiske partier skal vaere åpne om det.
FOTO: ROLF ØHMAN Henrik Asheim (H) mener det er paradoksal­t at enkelte mediehus ikke vil oppgi antall varsler om seksuell trakasseri­ng som de har fått, når de i flere uker har krevd at politiske partier skal vaere åpne om det.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway