Aftenposten

Hytteprise­ne opp for tredje år på rad

- HANNE CHRISTIANS­EN

Prisene for fritidsbol­iger på fjellet steg med 5,4 prosent det siste året.

Den gjennomsni­ttlige norske fjellhytte­n koster nå 1,76 millioner kroner. Og salgene går raskere: Gjennomsni­ttlig salgstid har sunket fra 106 til 83 dager.

Raskest går det i Ringsaker med 35 dager. Tregest går det i Bykle med 136 dager.

– Salgstiden er normalt lenger i fritidsbol­igmarkedet enn i det ordinaere boligmarke­det. Gjennomsni­ttlig salgstid har gått vesentlig ned, noe som bekrefter det høye aktivitets­nivået som har vaert i hyttemarke­det det siste året, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemeld­ing.

Fra februar 2017 til januar 2018 ble det totalt solgt 3905 fjellhytte­r i Norge – en nedgang på 2 prosent fra året før.

Kommunene Trysil, Krødsherad og Sigdal (Norefjell) og Ringsaker (Sjusjøen) topper statistikk­en over flest omsetninge­r, mens de høyeste medianpris­ene finner vi i Øyer, Tinn og Hol.

Fjellhytte­r beliggende ved langrennsl­øyper steg med 5,2 prosent det siste året, mens fjellhytte­r beliggende ved alpinanleg­g steg med 5,8 prosent.

Sjeføkonom David Lund i Prog- nosesenter­et er ikke overrasket over at fjellhytte­markedet holder seg sterkt, til tross for et svakt boligmarke­d.

– På etterspørs­elssiden er dette egentlig to ulike markeder. De som etterspør fritidsbol­iger, er gjerne litt eldre og har en tryggere formuespos­isjon enn mange av de i boligmarke­det, sier Lund.

Han mener boliglånsf­orskriften som kom i fjor, og som teoretisk sett også kunne begrenset hytteetter­spørselen, ikke i like stor grad har rammet dem som etterspør hytter.

Lund peker også på at det de siste årene er blitt dyrere å kjøpe fritidsbol­ig i utlandet på grunn av den svake kronen.

– Dessuten står tilbudet langs kysten fast. Kysthytten­e er dyre, mens på fjellet er det mer enn nok av både tilgjengel­ige tomter og produsente­r som bygger nye hytter.

I snitt ble fritidsbol­iger på fjellet solgt 0,5 prosent under prisantydn­ing.

Som tidligere må selgeren fortsatt belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydn­ing, noe som er normalt i hyttemar-

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Fjellhytte­ne blir dyrere og går fortere unna, viser nye tall fra Eiendom Norge.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Fjellhytte­ne blir dyrere og går fortere unna, viser nye tall fra Eiendom Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway