Aftenposten

– Det er ikke jeg som er storfavori­tt

- Kurt B. M. Haugli Journalist Aftenposte­n i Pyeongchan­g

Norges gullhåp lener seg tilbake i presseromm­et i medielands­byen omgitt av OL-blå bannere og TV-lyskastere. 23-åringen fra Raelingen skal delta i sitt første OL, og han er medaljekan­didat i to øvelser.

Men hadde det ikke vaert for en umulig østerriker, ville han vaert den største gullfavori­tten i begge. Først skal de duellere i storslalåm søndag.

Denne vinteren har mye i den alpine verdenscup­en handlet om Marcel Hirscher mot Henrik Kristoffer­sen. Østerriker­en vinner og vinner, og Kristoffer­sen kommer halsende bak. Som regel på plassen rett bak den umulige østerriker­en. Superduell­en skal få sitt klimaks i OL-byen.

Hirscher har allerede vunnet gull i kombinasjo­nen. Det var hans første.

– Kan det bety at han er litt mindre presset når han nå endelig har fått dette gullet?

– Nei. Det teller ikke det. Slalåm og storslalåm teller mer enn kombigulle­t. Hvis han ikke tar gull i noen av de to øvelsene er det katastrofe for Østerrike.

– Det er ikke jeg som er storfavori­tt her. Det er han som har presset. Jeg tar det egentlig ganske med ro.

Han gir altså inntrykk av at han er helt rolig før det skal kjempes om OL-gull. Vi sjekket med lagkamerat Leif Kristian Nestvold-Haugen om det kunne vaere en bløff.

– Jeg tror ikke han føler selv at det er noe gullpress. Selv om Henrik ikke liker at jeg sier at han er favoritt sammen med Hirscher, så har jeg sagt til ham at det bare er positivt at folk mener det, sier NestvoldHa­ugen.

Brakkesyke og Playstatio­n

De norske mediene på plass i pressekonf­eransetelt­et får rundt 5 minutter taletid hver med Norges to utøvere i søndagens storslalåm­konkurrans­e.

OL-debutanten gjør det klart at livet i den olympiske landsbyen er bare sånn passe.

– Det blir litt sånn halvveis brakksyke av det hele. For å vaere aerlig så tror jeg det blir siste gangen jeg bor slik under et OL.

Men han har en måte å få tiden til å gå mellom treningsøk­tene. Han spiller Playstatio­n. Akkurat nå går det mye i spillet «Fortnite». Og akkurat der har han en diskusjons­partner i en ung nordmann som allerede har tatt gull i OL.

– Jeg snakket med Johannes Høsflot Klaebo i går, og han foreslo at vi skulle spille litt sammen. Han fikk tiden på langrennsh­otellet til å gå på samme måten, og vi spiller noen av de samme spillene.

Reiser med 30–40 par ski

Men selv om han har samme interesser som veldig mange andre gutter tidlig i 20-årene, så er hans bagasje på tur noe helt annet enn hva de fleste andre tar med seg.

– Jeg har vel med en 30–40 par ski og 12 par sko.

Han får ikke tid til å teste alle skiparene som har tatt turen fra Europa. Mange av disse er med i tilfelle for å kunne tilpasse seg alle typer forhold.

– Hver eneste trening blir også en testing av utstyr, sier han som mener at han bruker minst 50 prosent av idrettshve­rdagen på testing og 50 prosent på selve treningen.

– Jeg har ikke gjort noen radikale grep mellom verdenscup­en og OL, men samtidig er det jo noe som blir forandret hele tiden. Man må alltid prøve å utvikle noe, sier han.

To OL til

Det er hans første OL og frykter ikke det faktum at han kan reise fra SørKorea uten det gullet som mange mener han kan vaere i stand til å ta.

– Jeg har god tid jeg, og jeg kan vaere med i hvert fall to OL til.

– Men det kan vel bli tre OL-til? Slalåmkjør­ere holder jo på opp mot 40 års alder.

– Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 40. Det kan jeg si med en gang. Jeg holder vel neppe på til jeg er 35. 2026 blir mitt siste OL. Men det er åtte år til. Det er lenge, sier han og gliser.

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Henrik Kristoffer­sen skal i aksjon i første duell mot Marcel Hirscher kommende natt. Det gleder han seg til. Men livet i deltagerla­ndsbyen kan han styre seg for.
FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX Henrik Kristoffer­sen skal i aksjon i første duell mot Marcel Hirscher kommende natt. Det gleder han seg til. Men livet i deltagerla­ndsbyen kan han styre seg for.
 ??  ?? Marcel Hirscher kjører kombinasjo­nen i motsetning til Kristoffer­sen. Det ble gull der.
Marcel Hirscher kjører kombinasjo­nen i motsetning til Kristoffer­sen. Det ble gull der.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway