Aftenposten

God TV, men folkefest er det ikke

OL-debutanten TVNorge leverer solide sendinger.

- åAnmeldels­e Sarah Sørheim Kulturreda­ktør sarah.sorheim@aftenposte­n.no

Det er ingen lett oppgave OLvert TVNorge har tatt på seg. Om kommentarf­eltet på kanalens Facebooksi­de er representa­tivt, kan vi slå fast følgende: Folket er ikke happy. De vil ha flere medaljeser­emonier. De liker ikke humorinnsl­agene. Det tar vinterOL meget alvorlig. De er ikke glade for reklameavb­rudd midt i en øvelse. Og de savner NRK.

De to siste er det lett å vaere enig i. Sport på TV er best uten reklameavb­rudd. Og NRK har en uslåelig erfaring i å skape den rette folkefest-stemningen under store mesterskap. Men likevel: TVNorge har så langt levert til godkjent og vel så det.

Når ikke helt opp til de beste

Enkelte av oss har aldri kommet over tapet av kommentato­r-legendene Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike. Noe av savnet skyldes kanskje ren nostalgi, men likevel: Det er ingen kommentato­rer som siden har kunnet måle seg med NRKs gamle radarpar.

Aller tydeligst er dette på øvelser med intervalls­tart, selve den store styrketest­en for en kommentato­r. Herwig Carlsen var berømt for klokken sin, som han startet og stoppet på alle relevante utøvere hele løpet igjennom. Det gjorde at han alltid visste hvordan de ulike løperne utviklet seg gjennom rennet, og unngikk å gjøre seg avhengig av TV-bildene.

Har fått med seg gode eksperter

Uten denne oversikten går prestasjon­er fort under radaren, og kommentato­rene klarer ikke å formidle spenningen i løpet. Også TVNorges kommentato­rer på skisyting og langrenn har slitt med dette. En for denne anmelder fryktet konsekvens av dette, er at vi ender opp med at alle øvelser blir fellesstar­ter. Der vi alle kan se hvem som leder til enhver tid. Et skrekkscen­ario for de av oss som mener lange løp med intervalls­tart er selve langrennss­portens sjel.

Heldigvis har TVNorge fått med seg veteraner som langrennse­kspert Åge Skinstad, som bidrar til å holde god oversikt. Både han og de mange eks-utøvere som er hentet inn bidrar med sine kunnskaper og begeistrin­g til å løfte sendingene, og generelt virker kanalen å ha funnet frem til en god kombinasjo­n av folk fra egne rekker og innhentet kompetanse.

Så langt i mesterskap­et har sendingene fra øvelsene ikke stått noe tilbake fra det vi ellers er vant til fra NRK (post Carlsen og Rike) og etter hvert også TV 2.

Feil tone i studio

Verre er det med sendingene fra Oslo. Storsatsin­gen OL-kveld, med de to stjernene Anne Rimmen og Jon Almaas i studio, har ikke funnet formen. Programled­erne er utvilsomt proffe, men produksjon­en bommer på tonen. Selv om undertegne­de er et sant barn av ironigener­asjonen, og ellers ler godt av Espen Eckbo, er det ikke distanse og ironisk humor jeg vil ha under store mesterskap som dette. Jeg vil ha stemning, gullsnørr og -tårer, folkefest på Rognan og rørte, norske utøvere som forteller om sitt livs løp.

Det funker rett og slett ikke med mer eller mindre tilfeldige kjendiser i kunstig småprat, slik OL-kveld har vaert preget av til nå. Og selv om TVNorge har en uvanlig stor og god gruppe humorister om bord, blir det faktisk for mye av det gode, med altfor mange tøyse-innslag. Og altfor lite ren og skjaer OL-entusiasme.

Det siste får vi heldigvis fra løypene i Korea. For så lenge Norge tar gull, skal det godt gjøres å ikke klare å skape god TV av det. Og til alle som kjefter på Facebook: Reklamepau­sen får vi bare tåle, den har kommet for å bli.

 ?? FOTO: ROY DARVIK, TVNORGE ?? Jon Almaas og Anne Rimmen leder TVNorges kveldssend­inger fra OL.
FOTO: ROY DARVIK, TVNORGE Jon Almaas og Anne Rimmen leder TVNorges kveldssend­inger fra OL.
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? Kjetil André Aamodt er alpinekspe­rt for TVNorge.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Kjetil André Aamodt er alpinekspe­rt for TVNorge.
 ?? FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD ?? TVNorge på jobb under herrenes 15-kilometer i langrenn i går.
FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD TVNorge på jobb under herrenes 15-kilometer i langrenn i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway